Marţi,
13.04.2021
Parțial Noros
Acum
17°C

Arhiepiscopia anunța o investitie de 4,2 milioane de lei în centrul Sibiului

Arhiepiscopia anunța o investitie de 4,2 milioane de lei în centrul Sibiului

Aproximativ 200 de persoane vârstnice de peste 65 de ani vor beneficia de un Centru de Asistență Socială în urma semnării unui contract în valoare de 4,28 milioane lei, între ÎPS Arhiepiscopul Laurențiu Streza din partea Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din Sibiu și Simion Crețu, Director general ADR Centru. Termenul estimat de finalizare a lucrărilor prevăzute în proiect este 31 martie 2022. Cei implicați în proiect spun că va fi un centru social unic în Sibiu, cu sală de cinema, sală de sport, cabinet medical și psiholog. 

Proiectul se numește „Modernizare, reabilitare și echipare Centrul de Asistență Socială - Centrul Catedral Social Sf. Treime - din municipiul Sibiu” și are o valoare totală de 4.287.725,50 lei. Din totalul sumei, valoarea finanțării nerambursabile alocate prin POR este de 2.549.681,09 lei, respectiv 547.141,86 Euro. Fondurile nerambursabile solicitate provin din bugetul alocat Regiunii Centru prin POR 2014-2020, Axa Prioritară 8  - Dezvoltarea infrastructurii de sănătate şi sociale, Obiectivul specific 8.3 - Creşterea gradului de acoperire cu servicii sociale.

Centrul va fi realizat prin efectuarea unor lucrări de modernizare și extindere a imobilului din municipiul Sibiu, aflat pe strada A. D Xenopol, nr. 32.

„Necesitatea implementării acestui proiect este dată de dificultățile pe care le trăiesc persoanele vârstnice, marginalizate ca urmare a problemelor cauzate de alterarea stării de sănătate și a accesului redus la serviciile sociale. Arhiepiscopia Ortodoxă Română din Sibiu va facilita accesul persoanelor vârstnice cu dizabilități la activitățile din Centru, iar serviciile sociale ce vor fi prestate pe durata programului vor fi diverse și îmbunătățite atât datorită creșterii numărului de angajați, cât și ca urmare a implicării de voluntari vârstnici. Astfel, la finalizarea proiectului, această casă de zi va oferi vârstnicilor programe de socializare, culturalizare și de petrecere a timpului liber ce le va îmbunătăți calitatea vieții, va preveni instituționalizarea lor și le va asigura un grad sporit de independență și încredere în propriile forțe, elemente vitale pentru o bătrânețe frumoasă”, a declarat Simion Crețu, Director general ADR Centru.

Cum va arăta Centrul de Asistență socială

Reprezentanții ADR Centru transmit că prin proiect se propun lucrări de intervenție pentru modernizarea și reabilitarea imobilului ce va avea destinația de Centru de asistență socială pentru persoanele vârstnice. În prezent, clădirea are un subsol parțial la stradă, cu trei compartimente și un regim de înălțime subsol, parter și etaj.

„Prin proiect se propun lucrări de închidere și termoizolare a nivelului mansardă, cu ignifugarea întregii structuri de lemn a nivelatorii și planșeului. De asemenea, se vor reface finisajele interioare aferente întregului imobil, iar finisajele exterioare se vor reface pe zona de curte interioară. În curtea interioară se va monta un lift exterior de tip panoramic pentru accesul persoanelor la etajele superioare. Tot din bugetul proiectului este prevăzută executarea lucrărilor de reabilitare a instalațiilor electrice, sanitare și termice pentru întregul imobil. Se va monta o instalație de supraveghere video și o instalație de detecție incendiu cu acoperire totală. Pentru eficientizarea consumului de energie, instalația electrică pentru iluminat și instalația de încălzire se vor conecta la un sistem de Building Management System al imobilului. Se va avea în vedere accesibilizarea spațiilor pentru persoanele cu dizabilități (rampe de acces, WC speciale, uși de acces suficient de late pentru cărucioare) și se vor achiziționa echipamente pentru kinetoterapie, dar și mobilier, echipamente IT, electrocasnice”, se arată într-un comunicat emis de reprezentanții instituției.   

Activitățile centrului: de la sală de cinema și până la kinetoterapie și îngrijire în sănătate mintală

După ce proiectul va fi finalizat, începând cu luna aprilie 2022, nu mai puțin de 200 de persoane vârstnice, peste 65 de ani vor avea parte de socializare și petrecere a timpului liber, terapii de recuperare și relaxare, organizare și implicare în activități comunitare și culturale, asistență și suport pentru familia persoanei vârstnice, suport pentru realizarea activităților administrative și gestiunea bunurilor, educație informală pentru o viața sănătoasă și activă, dar și acțiuni caritabile pentru vârstnicii aflați în risc de sărăcie.  

De asemenea, centrul va oferi activități de kinetoterapie și îngrijire în sănătate mintală pentru persoane vârstnice: screening pentru identificarea problemelor emoționale și de sănătate, inclusiv a celor de sănătate mintală, consiliere și suport pentru vârstnici în ceea ce privește recunoașterea și tratarea promptă a tulburărilor mintale și neurologice.

Criteriile care vor fi luate în considerare în selectarea vârstnicilor ce vor avea acces la serviciile centrului vor fi: situația de urgență socială, defavorizarea în care se află persoana, nevoia de asistență psihică, fizică sau de sănătate. Se vor organiza săptămânal grupuri de suport (consiliere de grup) cu 8-10 beneficiari.

Centrul va fi deschis zilnic, iar câte 25 de beneficiari pe zi vor acea acces la activitățile programate (prin rotație, în funcție de starea de sănătate și de preferințele pentru programele de socializare pe care centrul le va oferi).

„Am început să lucrăm la proiect în anul 2018 și după aproape doi ani de zile s-a finalizat. S-a dorit a fi un centru de zi pentru vârstnici unic în Sibiu. Va avea și o sală de sport și o sală de cinema. Bătrânii își pot petrece timpul acolo de dimineața și până după-amiaza, dar nu va fi cu cazare peste noapte. Va fi și un cabinet medical și un psiholog. Vor fi mai multe servicii, iar toate acestea vor fi servicii sociale. Ne străduim să nu fie nevoiți acei oameni să plătească acele servicii. Noi avem deja emisă de către Primăria Sibiu autorizația de construcție și toată documentația pentru a începe lucrările. Am așteptat momentul semnării contractului pentru a putea demara proiectul. Proiect care în Sibiu nu există. Sunt aziluri pentru persoane vârstnice, dar nu și centre de zi. Acum să sperăm că putem duce la bun sfârșit toată lucrarea aceasta. Am fost o echipă de oameni care ne-am implicat în proiect și toată lumea a depus eforturi ca să fie dus la bun sfârșit”, spune preotul Tibi Macrea, unul dintre preoții implicați în proiect. 

 

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

Miki Maus

Acum 10 luni

Liviu Streza? ÎPS Arhiepiscopul Liviu Streza din partea Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din Sibiului?

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus