Marţi,
20.04.2021
Innorat
Acum
9°C

A așteptat doi ani după Primărie să-i fie ”tuns” teiul. ”Și au tăiat crengile greșite”

A așteptat doi ani după Primărie să-i fie ”tuns” teiul. ”Și au tăiat crengile greșite”

Pentru că a crescut atât de mult încât crengile îi rupeau cablurile de comunicație din fața casei și le ”amenințau” pe cele de electricitate, un sibian a solicitat Primăriei să intervină pentru toaletarea teiului din fața casei. După doi ani de la prima din cele trei solicitări, cei care au venit să ”tundă” copacul au ocolit tocmai crengile care rupeau cabluri.

Când strada Margaretelor era încă în lucru în vederea modernizării, sibianul cu teiul crescut pe trotuarul din fața casei s-a adresat unuia dintre șefii care monitorizau lucrările. ”Le-am spus dacă nu pot să tundă și teiul, căci deja rupsese un cablu din cauza crengilor bătute de vânt. Mi-au spus să depun o sesizare, căci trebuie să intervină specialiști. Ei, poftim specialiști”, spune privind către teiul ciuntit sibianul care a cerut să nu-i fie dezvăluită identitatea.

Ca urmare a sfatului primit în 2017, el a trimis în scris prima sesizare în 2018. În 2019, deoarece teiul continua să se înalțe printre cablurile care se rupeau regulat, a scris din nou Primăriei Sibiu. ”Dar tot nu venea nimeni. Așa că am mai trimis și în martie 2020 o astfel de sesizare, la care – la fel ca și la celelalte – am primit număr de înregistrare. În sfârșit, la începutul lunii mai, de la Primărie a venit o echipă să tundă teiul. Și uite ce a ieșit: au tăiat haotic mai toate crengile, mai puțin exact acelea care ating cablurile. Eu nu eram acasă, dar un vecin mi-a povestit că a ieșit la poartă și le-a spus să taie și crengile de mai sus. «Să ne lăsați în pace, știm noi ce facem», i-au răspuns. Iar dintre cablurile care atârnau, o parte le-au înfășurat pur și simplu între cioturile rămase spunând să sunăm la Electrica și RCS. Pur și simplu, o bătaie de joc”, descrie sibianul istoria toaletării teiului din fața casei.

”De câteva ori pe an, cablurile fie se rup, fie se întind. Intrăm în curte tot ferindu-ne de cabluri, de îți e și teamă dacă nu sunt cumva de electricitate”

”Au toaletat tot, mai puțin crengile care rup cabluri”

Primăria: ”ne cerem scuze”

”Am tot așteptat doi ani, înțelegând că sunt alte priorități. Dar nici să își bată joc în halul acesta”, spune sibianul care a decis să facă publică povestea, în speranța rezolvării situației. Și, într-adevăr, a fost rezolvată: în ziua în care Turnul Sfatului a solicitat Primăriei Sibiu declarații și detalii referitoare la situația de pe str. Margaretelor, o echipă de muncitori a intervenit pe teren.

”Primăria Sibiu a verificat situația repetatelor solicitări transmise de cetățean și consideră că Serviciul Parcuri și Zone Verzi nu a acționat corect. În primul rând, ne cerem scuze pentru întârzierea nejustificată cu care s-a intervenit, fiindu-i pus în vedere Serviciului Parcuri și Zone Verzi să ia măsurile care se impun. În ceea ce privește toaletarea, la prima intervenție aceasta a fost făcută incorect. O echipă a revenit în teren și a rectificat, toaletând inclusiv crengile care se înălțau spre firele de curent electric”, au răspuns reprezentanții Primăriei Sibiu la solicitarea Turnul Sfatului.

În cadrul toaletării făcută cu întârziere, cablurile care atârnau au fost înfășurate printre cioturile copacului

De realizarea efectivă a acestor lucrări, în prezent se ocupă angajații unei firme din Brașov - SC Nica Green Solution SRL - societate cu care Serviciul Parcuri și Zone Verzi a încheiat un acord cadru pe trei ani, după cum arată reprezentanții Primăriei Sibiu. ”Aceste toaletări se efectuează primăvara și toamna, în perioada de repaus vegetativ. De asemenea, toaletările se fac în urma cererilor transmise de cetățeni, în perioada de repaus vegetativ, dar în cazurile urgente, când prezintă un potențial pericol (ex: crengi uscate care ar putea cădea etc) toaletările se pot face și în afara perioadei de repaus vegetativ. Solicitările primite se iau în evidență și se rezolvă treptat”, descriu reprezentanții administrației modul în care a cerut să se desfășoară lucrurile.

Pe str. Margaretelor, toți teii ating, de fapt, cablurile de electricitate și cele de comunicații. Tocmai de aceea, Turnul Sfatului a întrebat care a fost motivul pentru care nu a fost luată decizia de a fi toaletați și ceilalți copaci, o dată cu intervenția ”incorectă” din luna mai. ”În urma verificărilor în teren, Serviciul Parcuri și Zone Verzi a emis o comandă de toaletare a arborilor de pe această stradă, urmând să fie îndepărtate vârfurile crengilor care ajung în firele electrice. Precizăm că intervenția asupra arborilor în perioada de vegetație este contraindicată, putând afecta dezvoltarea acestora, dar se poate justifica în cazuri de urgență. Arborii pot fi toaletați în general atunci când coroana are crengi uscate care pot cădea sau a crescut și acoperă semne de circulație, sau împiedică circulația auto sau pietonală. Fiecare solicitare de toaletare este analizată punctual, starea de fapt fiind verificată în teren”, au răspuns reprezentanții Primăriei.

De ce nu este utilizată canalizarea metropolitană?

În cadrul lucrărilor de modernizare executate în perioada 2016 – 2017, pe strada Margaretelor a fost realizată și rețeaua de canalizare metropolitană, pentru coborârea tuturor rețelelor aeriene în subteran. Doar că nici acum această rețea nu este utilizată. Situația este pusă, de reprezentanții Primăriei Sibiu, pe seama faptului că abia la finele lui 2019, după un demers ”care a durat aproximativ doi ani” Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații a aprobat „Regulamentul privind condițiile de acces la infrastructură fizică municipală (canalizația subterană) destinată instalării de rețele publice de comunicații electronice în municipiul Sibiu“, precum și a „Contractul de acces al furnizorilor de rețele publice de comunicații electronice la infrastructură fizică (canalizația subterană) pentru rețelele publice de comunicații electronice realizată de municipiul Sibiu“.

”În acest sens, Primăria Municipiului Sibiu a încheiat, începând cu anul curent, contracte de utilizare a tubulaturii cu operatorii de telecomunicații, iar procesul de coborâre a cablurilor în subteran se desfășoară etapizat, în primele stadii  acestea coborându-se pe arterele principale (acolo unde această canalizație este deja amenajată), iar apoi se va interveni în cartierele de blocuri recent modernizate și în zonele de case. Pe lângă cablurile de telecomunicații, ce vor fi coborâte etapizat de către firmele deținătoare, pe stâlpi se mai află suspendate și cablurile rețelei de distribuție a energiei electrice, acestea nefiind în proprietatea municipiului Sibiu, ci a operatorului regional, SC Electrica S.A. Acestea din urmă se pot coborî doar de către operatorul SC Electrica SA și nu în tubulatura subterană realizată de noi, ci distinct, potrivit normativelor tehnice”, descriu reprezentanții Primăriei Sibiu.

Vizualizari: 2613

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Io Nut

Acum 10 luni

Asta este adevarata primarie! Toate licitatiile, proiectele si alte chestii pre-electorale sunt doar abureli! De aceea trebuie iesit la vot, poate reuseste cineva sa schimbe adunatura de neamuri si cunostinte angajate prin primarie.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus