Duminică,
20.09.2020
Parțial Noros
Acum
12°C

Un site fraudulos care vindea subiectele de la Bacalaureat cu 100 de lei a fost închis

13 Iunie 2020 17:00

Un site fraudulos care vindea subiectele de la Bacalaureat cu 100 de lei a fost închis

Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) informează că a fost notificat de EduPedu cu privire la existenţa unui site fraudulos, care promite furnizarea subiectelor pe care liceenii urmează să le primească la examenul de Bacalaureat.

"Pentru a reduce costurile, atacatorii au folosit o platformă online, unde îţi poţi crea un website gratis (Yola) şi au lansat subdomeniul bacalaureat2020 [.] yolasite [.] com. Aici, posibilii 'clienţi' sunt direcţionaţi către completarea unui formular care include date personale şi financiare. Ulterior, aceştia urmau să primească un e-mail cu subiectele, după verificarea în prealabil a tranzacţiei. Preţul de vânzare al subiectelor este de 100 RON", precizează specialiştii CERT-RO.

Potrivit acestora, atacatorii se folosesc de serviciul Paysafecard, pentru că oferă anonimitate tranzacției și  furnizează coduri pin, în funcție de sumele pre-plătite.

După completarea datelor necesare, atacatorii răspund de pe o adresă Google de e-mail (edupedusubiecte@gmail.com), folosindu-se astfel de site-ului educațional https://www.edupedu.ro, cerând dovada plății și specificarea materiei de care ar fi interesată victima.  

Totodată, atacatorii au introdus link-ul către această campanie frauduloasă pe pagina de Wikipedia denumită ‘Bacalaureatul românesc’, pentru a avea mai multă vizibilitate și, desigur, mai mulți ‘clienți’.

Totul este o încercare clară de fraudare a utilizatorilor. Subiectele de bacalaureat nu sunt singulare, ci există multiple variante. Extragerea subiectelor oficiale se va produce în dimineața examenului, alături de o variantă de rezervă. Ulterior, acestea sunt transmise către inspectoratele din teritoriu, iar acestea din urmă se ocupă de distribuirea lor către instituțiile de învățământ. (CERT-RO)

"Echipa CERT-RO recomandă tinerilor şi părinţilor să nu dea crezare unor astfel de oferte!", se mai menţionează în comunicat.

Tag-uri: bacalaureat

Vizualizari: 595

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus