Miercuri,
29.06.2022
Cer Senin
Acum
31°C

De ce s-a albit apa de pe Valea Săpunului? ”Urme de suspensie pe bază de var”

De ce s-a albit apa de pe Valea Săpunului? ”Urme de suspensie pe bază de var”

Cine se face vinovat de faptul că, timp de cel puțin jumătate de zi, apa Văii Săpunului a devenit albă nu a fost descoperit. Dar autoritățile susțin că nu a fost vorba de vreo undă periculoasă de poluare.

”În apă erau urme de suspensie pe bază de var. Nu a fost o substanță toxică, nu a pus în pericol nici fauna, nici plantele, nu este o probă pe care să o putem considera poluare. Sunt, într-adevăr, suspensii depășite, dar nu am găsit alte substanțe periculoase de natură menajeră”, arată Mircea Bîrs, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Sibiu. Reprezentanții SGA Sibiu au fost cei care, în ziua de 30 mai 2020, au răspuns sesizărilor făcute de sibieni referitor la faptul că apa Văii Săpunului a căpătat o puternică nuanță de alb, situație care s-a menținut cel puțin în intervalul cuprins între miezul zilei și seară. 

Timp de jumătate de zi, pe Valea Săpunului apa a căpătat o nuanță albă

După cum a relatat Turnul Sfatului, apa Văii Săpunului a fost contaminată cu scurgerile dintr-o canalizare destinată colectării apelor pluviale din Șelimbăr – zona Avantgarden. ”Asta am bănuit noi: unii dintre mulții «meșteri» din zonă au spălat vreo mașinărie. Ce anume a fost spălat, nu putem spune, a fost ceva pe bază de var, ceva lavabil”, mai arată Mircea Bîrs.

Primăria Șelimbăr: ”nu e canalizarea noastră”

Turnul Sfatului a solicitat și reprezentanților Primăriei Șelimbăr un răspuns pe acest subiect. Dar reprezentanții administrației vecine Sibiului spun că, de fapt, canalizarea aceea nu ar fi pe teritoriul Șelimbărului. ”Sub aspectul competenței de administrare a canalizării pluviale aflate pe teritoriul UAT Șelimbăr, vă informăm că în baza protocolului încheiat între Primăria Șelimbăr și SC Apă Canal SA, administrarea rețelelor de canalizare și apă nu aparține Primăriei Șelimbăr. Cu referire la canalizarea care se deversează în Valea Săpunului, vă informăm că administrația din Șelimbăr nu a fost sesizată asupra deversării de substanțe potențial periculoase la data de 30 mai 2020. Mai mult, canalizarea respectivă nu se află pe proprietatea UAT Șelimbăr”, susține Cornel Stănilă, administratorul public al Șelimbărului, într-un răspuns transmis Turnul Sfatului. Stănilă mai susține că Poliția locală a comunei ”face în mod constant verificări în zonă, pentru a fi evitate orice tip de incidente de această natură”.

Citește și Poluare pe Valea Săpunului: apa a devenit ”ca laptele” din cauza unor deversări din Șelimbăr | Video

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 1667

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Marian Ioan

Acum 2 ani

Desigur, apa cu var nu face rau la nici o vietate si la nici o planta... Sa tot fie...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus