Marţi,
02.03.2021
Cer Senin
Acum
-1°C

Efectul ”calmatoarelor” de pe șoseaua Alba Iulia: ”se zguduie paturile în case cu noi”

Efectul ”calmatoarelor” de pe șoseaua Alba Iulia: ”se zguduie paturile în case cu noi”

”Calmatoarele” de trafic amplasate la începutul acestui an pe șoseaua Alba Iulia i-au dus la exasperare pe cei care locuiesc în zonă: fisurile din zidurile caselor s-au înmulțit, zgomotul generat de trafic s-a amplificat, iar trepidațiile care se propagă în camere i-au determinat pe unii să meargă să doarmă pe la rude.

”Să vă arăt aici: e plin de bucăți de tencuială căzute de pe case. Vedeți fisurile din interior? Au crăpat  tavanele și pereții, poți să bagi o mină de pix deja în fisuri. Ce să vă mai spun, că de câteva zile de când sunt în vizită la mama mea, mă trezesc cu tensiune din cauza zgomotului și a trepidațiilor? Am fost medic înainte de pensionare, știu ce vorbesc: aici ți se toacă sănătatea”, spune Marius Popa, din imobilul aflat pe str. Alba Iulia, la nr. 31 A. Trece în camerele următoare pentru a arăta cum tavanele s-au pătat din cauza apei care se scurge printre țiglele a căror poziție s-a modificat din cauza trepidațiilor. De afară se aude o bufnitură, concomitent cu tremurul unor obiecte din casă. ”Ați auzit? Tocmai a trecut un autobuz!”, lămurește Marius Popa. 

Alături de mama sa, proprietarii altor patru clădiri de pe șoseaua Alba Iulia s-au reunit în semnarea unei scrisori publice prin care arată că nu mai au, la propriu, liniște. Pentru ei, ”calmatoarele” (după cum le-au numit autoritățile) de trafic amplasate la începutul lunii februarie în zona intersecției cu str. Poet Vasile Cârlova au efect negativ atât asupra sănătății, cât și asupra imobilelor în care locuiesc. ”Nu mai este vorba de zgomotul traficului normal, intens, dar fluent cu care am fost obișnuiți, e cu totul altceva, o situație intolerabilă. Se zguduie paturile în case cu noi, trepidează ferestrele continuu, zgomotul de trafic s-a mărit insuportabil zi și noapte prin manevrele de frânare și demaraj ale vehiculelor”, se arată în scrisoarea vecinilor din zonă.

Tavan crăpat și bucăți căzute din tencuiala casei. Oamenii pun situația pe seama vibrațiilor generate de mașinile care trec peste ”calamatoare”

Oamenii s-au adresat, mai întâi, administrației locale. Prin Direcția Tehnică, Primăria le-a răspuns că amplasarea limitatoarelor de viteză rămâne în continuare justificată, din punctul lor de vedere, mai ales că aceste limitatoare nu au produs ambuteiaje. ”Bine-cunoscutul sistem «de la Ana la Caiafa» arată hotărâre în menținerea acestor nefericite limitatoare. Oare funcționarii publici, unii cu regim special, nu sunt de fapt în slujba cetățenilor pentru a rezolva problemele semnalate!?”, se întreabă locuitorii din zonă în apelul pe care doresc să îl facă public.

A plecat să se odihnească pe la rude

Trepidațiilor și zgomotelor generate de traficul blocat de ”calmatoare” li se adaugă – spun oamenii din zonă – și comportamentul deplasat al unor șoferi. ”Manifestă un comportament de frondă, demarând în trombă cu tobe de eșapament sport”.

Aceste probleme au determinat ca unii dintre sibienii din zonă să își caute recuperarea odihnei în alte părți. Este cazul Danielei Ștefan, care a plecat să doarmă la o mătușă. ”Este inadmisibil. Se mișcă țiglele, crapă pereții, tavanele, plouă în casă... ce să mai vorbim. În casă e ca la cutremur cu fiecare mașină care trece: mișcă tot. Mi-e frică să nu îmi cadă și centrala în casă de la atâtea trepidații”, se plânge Daniela Ștefan.

Proteste și instanță

”Am retrimis sesizari la Primărie, Poliție și Prefectură și vom continua petiționarea către toate instituțiile care au implicare în asigurarea protejării condițiilor noastre de viață, în prezervarea integrității proprietăților prin asigurarea unui trafic normal”, arată locuitorii zonei.

În cazul în care petițiile lor nu vor avea vreo urmare care să le ”readucă viața înapoi”, oamenii din zonă spune că vor organiza proteste și vor cere ca instanța să dispună înlăturarea ”calmatoarelor” de trafic. ”În anumite zone, dacă vrei să amplasezi astfel de limitatoare, trebuie să ceri acordul vecinilor. În București, astfel de obstacole nu se amplasează pe căile utilizate de RATB. Credeți că pe noi ne-a întrebat cineva ceva?”.

Nici pentru autobuze nu e mai bine

”Avem deja autobuze noi cu telescoapele rupte. Situație care are printre cauze și aceste limitatoare de viteză. Din ce știu eu, deja au fost schimbate telescoapele a vreo șase autobuze din noua generație”, spune pentru Turnul Sfatului un șofer al Tursib.

”Calmatoarele” de trafic în discuție au fost amplasate de Primăria Sibiu la cererea Biroului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu. ”Aceste calmatoare de trafic au fost montate de către administratorul drumului ca urmare a solicitărilor Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Sibiu. Zona a fost identificată ca fiind un punct negru din punct de vedere rutier, curbă în care s-au produs numeroase accidente rutiere (inclusiv accidente grave, soldate cu decesul unor persoane) pe fondul neadaptării vitezei la condițiile de drum, respectiv curbă deosebit de periculoasă, semnalizată ca atare. La baza solicitării polițiștilor stau și prevederile art. 123 alin. 1 lit. b.) din Hotărârea Guvernului nr.1391/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, potrivit cărora «Conducătorul de vehicul este obligat să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h, în localităţi, în curbe deosebit de periculoase semnalizate ca atare sau în care vizibilitatea este mai mică de 50 metri”, au motivat, în luna februarie a acestui an, reprezentanții IPJ Sibiu necesitatea amplasării acestor limitatoare. La începutul anului, pe rețelele de socializare, mai mulți sibieni s-au arătat nemulțumiți de faptul că aceste ”calmatoare” au fost amplasate pe toată lățimea străzii atât înainte, cât și după intersecția cu str. Vasile Cârlova.

Vizualizari: 3415

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

Cezar Cezar

Acum 8 luni

Intersecția aia e mai mult decât periculoasă. Și la cum circulă o mare parte din șoferii din Sibiu, calmatoarele se impuneau. Dar se impuneau doar pe sensul de INTRARE în intersecție, nu și pe ieșire. Adică OK, nu sunt atent că urmează acea intersecție, trec peste dâmbul cu pricina și frânez. Dar după ce am ieșit din punctul periculos de ce trebuie să mai trec peste un rahat de ăla de dâmb????
Raspunde

Dani El

Acum 8 luni

Sunt puse pe toata lungimea ca sa nu fie tentati smecherii sa le ocoleasca. Nici mie nu imi plac deloc, sunt prea distructive, indiferent cu ce viteza le iei. Sunt sigur ca exista si alt fel de calmatoare, ceva mai late si mai line, ca oricum de incetinit incetinesti cand le vezi, dar macar sa nu ne stricam masinile.
Raspunde

D. R.

Acum 8 luni

Biroul rutier SB cel vinovat de implementarea acestor limitatoare, pare locuit de primate. Pentru cineva care a condus baut si a iesit in décor in acea curba trebuie sa patimim cu totii?? Cei din biroul rutier, in loc sa „gandeasca” mai bine ar pune mana pe pensule si vopsea si ar vopsi trecerile de pietoni pt a le face mai vizibile, ar desfiinta toate parcarile din fata trecerilor de pietoni, s-ar ocupa de aducerea la nivel a canalelelor de pe pistele de biciclete, etc in loc sa gatuie inutil si mai mult traficul si sa exaspereze locatarii din zona.
Raspunde

Alzara 1918

Acum 8 luni

“ Calmatoarele “ sunt o stupiditate rutieră . Demonstrabil .
Raspunde

Prenume SiNume

Acum 8 luni

Daca reflecta ceva din acest articol, este faptu sunt PREA putine "calmatoare". Daca ar fi cel putin duble, bizonii care circula pe acolo nu ar fi tentati sa faca curse pe sosea. De aceea sunt puse in primul rand, dar nimeni nu deranjat de ele, decat proprietarii caselor desigur. Stupidatea este in randul soferilor, de atlfel e plin de stiri cu minori, fara permis, cu permisul suspendat, bauti si cu masini furate.
Raspunde

Dan .

Acum 8 luni

dupa logica ta, ar trebui sa avem bumpere peste tot, eventual si toate masinile restrictionate la 50km/h. Evident extinzand logica inclusiv in afara localitatilor , pt ca bizonii pot iesi din oras, nu ? Solutia e educatia (mai ales prin amenzi usturatoare) si responsabilizarea soferilor, pt ca nu poti pune bumpere in toata Romania.
Raspunde

Mike Sibiu

Acum 8 luni

problema acolo e de fapt virajul la stanga de pe bulevard care ar trebui interzis. Montate separatoare de sens si gata. Numai in Sibiu e posibil sa virezi stanga unde vrei tu de pe bulevarde cu doua benzi in loc sa fie interzis si sa se incurajeze un trafic mai fluent pe arterele mari...
Raspunde

Un sofer .

Acum 8 luni

aceste bumpere stupide atenteaza si la viata pacientilor aflati in stare critica in ambulante in drum spre spital sau care asteapta dupa asistenta medicala. proababil de pierde un minut pe fiecare sens de mers, cand se franeaza de la circa 70 - 80km/h (ambulanta, smurd, descarcerare in actiune) la 10 km/h la aceste imbecilitati de calmatoare.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus