Vineri,
23.04.2021
Partial Noros
Acum
6°C

Românii care vin din Italia ar putea intra de săptămâna viitoare în țară fără izolare. Raportul infecțiilor este de 4,59

Românii care vin din Italia ar putea intra de săptămâna viitoare în țară fără izolare. Raportul infecțiilor este de 4,59

Actualizare, vineri, 19 iunie.

Astăzi, în Italia au fost depistate 251 de cazuri noi de Covid-19, media infecțiilor cu noul coronavirus fiind în ultimele 14 zile, în această țară, de 277,28.  Astfel, raportul noilor infecții la un milion de locuitori este în Italia de 4,59, sub raportul de 5, cerut de autoritățile române pentru a permite populației care vine din această țară, în România, să nu mai stea 14 zile în izolare sau carantină instituționalizată.

Acest raport a scăzut față de ieri pentru că numărul de cazuri noi anunțate în 5 iunie a fost 518, iar totalul de astăzi este mult mai mic: 251, făcând astfel ca media pe ultimele 14 zile să scadă de la 296,35, la 277,28. Această medie se împarte la 60,36 pentru a afla raportul de infecții noi la un milion de locuitori. Conform ultimelor date oficiale, populația Italiei este de 60,360 de milioane de locuitori.

Deocamdată, persoanele asimptomatice care vin în România din Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Confederația Elvețiană, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia și Ungaria nu sunt nevoite să stea în carantină sau izolare.

Lista acestor țări publică în fiecare luni, de Institutul Național de Sănătate Publică pe site-ul www.insp.gov.ro, iar lista actualizată intră în vigoare la 24 ore de la momentul aprobării acesteia de către CNSU.

Actualizare, joi, 18 iunie.

În ultimele două zile, numărul cazurilor noi de coronavirus depistate în Italia a fost de 329 (miercuri, 17 iunie), respectiv 333 (joi, 18 iunie), ducând media ultimelor 14 zile, raportată la un milion de locuitori la 4,9. Aceasta este limita de jos care poate fi acceptată de autoritățile române, pentru a permite cetățenilor dintr-o țară străină să intre în România, fără a mai sta în izolare.

În următoarele trei zile, vor ieși din calculul de 14 zile cifrele din 5,6 și 7 iunie, atunci când Italia a numărat 518, 270, respectiv 197 de cazuri noi. Media acestor trei zile este 328,33, astfel încât, în următoarele trei zile media de noi infecții nu ar trebui să treacă de acest număr pentru a se păstra raportul minim, pe ultimele 14 zile de 4,9 cazuri la un milion de locuitori.

Articolul inițial:

În fiecare luni, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) anunță lista statelor din care se poate reveni în țară, fără a mai fi nevoie de izolare la domiciliu, timp de 14 zile. Acesta a fost anunțul Guvernului după ce a stabilit criteriile după care se va face din 15 iunie gestionarea situației cetățenilor care intră în țară. Într-o primă fază, au fost anunțate 17 state europene de unde se poate veni în România fără a se mai sta în izolare, însă lista s-ar putea mări de luni și cu Italia. INSP stabileşte această listă pe baza mediei zilnice raportată la un milion de locuitori, cu referire la situaţia în care acesta nu este mai mare de 5 cazuri noi la un milion de locuitori, în ultimele 14 zile.

În ultimele 14 zile, procentul în Italia este de 4,71 de cazuri noi la un milion de locuitori, deci sub 5, cerința cerută de autoritățile române. Media cazurilor noi în Italia, în ultimele 14 zile a fost de 284,64 de cazuri. Raportate la o populație de 60,36 milioane de locuitori, reiese un raport de 4,71 de cazuri noi, la un milion de locuitori. În situația în care în următoarele zile din săptămână nu vor apărea peste 600 de cazuri zilnice, este de așteptat ca de luni, 22 iunie, cetățenii care intră în țară, venind din Italia să fie scutiți de izolare.  

Deocamdată, persoanele asimptomatice care vin în România din Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Confederația Elvețiană, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia și Ungaria nu sunt nevoite să stea în carantină sau izolare.

Lista acestor țări se va publica în fiecare luni, de Institutul Național de Sănătate Publică pe site-ul www.insp.gov.ro, iar lista actualizată intră în vigoare la 24 ore de la momentul aprobării acesteia de către CNSU.

De asemenea, în cazul unei evoluții nefavorabile susținută pe o perioada de 14 zile, într-o anumită țară, Institutul Național de Sănătate Publică va propune CNSU eliminarea acesteia din lista cu țările pentru care se aplică eliminarea măsurilor de carantină sau de izolare la domiciliu.

Vizualizari: 20674

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Dan2 Cp

Acum 10 luni

nu ccred pina nu vad scris,dovada,dovada astept si eu pe cineva sa vina din zona torino,blocat acolo din martie cind a fost la nepoti,
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus