Marţi,
19.03.2024
Parțial Noros
Acum
-1°C

Nicu Ștefănuță și Dan Barna, prinși în tabere diferite în USR. ”Rămânem colegi!”

Nicu Ștefănuță și Dan Barna, prinși în tabere diferite în USR. ”Rămânem colegi!”

Europarlamentarul USR Nicu Ștefănuță s-a alăturat colegilor care au transmis un mesaj președintelui partidului, Dan Barna, în care îl acuză de practici abuzive împotriva unor membri USR. În replică, Dan Barna, deputat Sibiu, spune că în ciuda acuzațiilor, pe care le neagă, rămâne același bun coleg al lui Nicu Ștefănuță, în ciuda poziției sale. ”Sunt decizii luate de Biroul Național, în urma unor sesizări găsite fundamentate pentru încălcarea statutului partidului. Este o situație normală, orice partid funcțional și credibil trebuie să aibă și această linie de disciplină. Este necesară pentru a fi un partid credibil în fața electoratului. Oricum, am văzut că datele din acea postare nu sunt exacte. Nicu îmi este coleg în Birou Național este un europarlamentar și suntem colegi la filiala Sibiu, rămânem buni colegi, este un lucru firesc, normal, aici lucrurile sunt într-o logică foarte firească”, a declarat Barna pentru Turnul Sfatului.

Acuzațiile

Nicu Ștefănuță, alături de alți lideri membri ai USR  a solicitate săptămâna trecută conducerii partidului să înceteze excluderile și suspendările pe ”delicte de opinie”. Ei spun că aceste excluderi, deși au fost criticate în mai multe rânduri, le continuă. ”În ședința din 17 iunie condusă de Dan Barna, Biroul Național l-a suspendat pe Președintele organizației USR Sector 4 cu o zi înainte de alegerile din filiala unde era și candidat. Este o situație pe care mulți colegi și foști colegi au reclamat-o intern de mai multă vreme, iar cei ce dețin majoritatea în conducerea partidului ignoră cu bună știință semnalele ce vin de la „firul ierbii”. Mai mult decât atât, prin susținătorii lor, creează contexte care să motiveze acțiunile abuzive de excludere sau suspendare a membrilor incomozi, catalogați ca „elemente”, „sabotori” sau „tineri zgomotoși”. Pretindem de la cel mai înalt nivel că facem o altfel de politică, că respectăm libertățile fundamentale și luptăm pentru o justiție independentă”, susține europarlamentarul sibian, la fel ca alți membri USR.

Aceștia semnalează că din decembrie, până în prezent au fost excluși sau suspendați de Biroul Național nu mai puțin de 35 colegi, majoritatea cu funcții de conducere în USR și cu “vina” că au contestat acțiunile conducerii Barna. ”Cazurile respective au fost prioritizate în mod discriminatoriu, iar sentințele politice au venit rapid și implacabil. Foarte mulți alți colegi au fost excluși sau suspendați de Birourile Județene conduse de oameni loiali echipei Barna. Câteva filiale locale și-au dat demisia în bloc reclamând practicile abuzive și de intimidare ale șefilor din aceste filiale”, mai spun contestatarii lui Barna.

Răspunsul liderului USR

Dan Barna a explicat într-un mesaj transmis colegilor, pe forumul intern, că datele prezentate sunt false, deoarece din decembrie și până acum nu au fost excluși decât trei membri, existând în plus suspendări din partid pe perioade între patru luni și un an. ”Nici măcar dacă numărăm suspendările scurte (între timp au redevenit membri), nu ies 35. Motivația adusă de către BN e clară, iar în unele cazuri, (Buzău, Giurgiu), unii dintre cei care acuză public au votat și ei sancțiunile. Concluziile le trage fiecare. E bine să judecăm și să dezbatem pe fapte. Sunt decizii firești ale unui partid viu, în care nevoia de disciplină este una din principalele solicitări ale filialelor și majorității membrilor”, a scris Barna în mesaj.

Răspunsul integral dat de Dan Barna contestatarilor:

”Reality check: Câte și ce sancțiuni a decis Biroul Național în ultimele șase luni? Este necesar sa lămurim o problema ce a devenit din internă, o problemă de interes public.

Fapt: Ieri colegi de-ai noștri (6 membri BN (...)) împreună cu câțiva foști colegi, au ieșit public cu o scrisoare unde acuză :

”Din decembrie până în prezent au fost excluși sau suspendați de Biroul Național nu mai puțin de 35 colegi, majoritatea cu funcții de conducere în USR și cu “vina” că au contestat acțiunile conducerii Barna.”

Am documentat această afirmație. Am luat minutele deciziilor de BN din decembrie până azi. Aici este lista sancțiunilor și o motivare pe scurt:

3 excluderi:

  1. O.A. (Ilfov) atac public calomnios la adresa candidatului la presedintie cu o zi înainte de alegeri.
  2. C. P. (Ilfov), atacuri repetate publice la TV nationale calomnioase si mincinoase împotriva membrilor USR și a partidului.
  3. M. C. (Iași) pentru rasism, xenofobie în mesaje publice.

1 suspendare de 2 ani:

  1. I. (Buzău, acolo conducerea județeană a încercat să desființeze biroul municipal și să dea afară membrii, fără a respecta proceduri sau drept de apărare)

4 suspendări de 1 an:

  1. V. S. (Cluj), pentru acces neautorizat și ștergerea datelor SG-ului si minutelor BN.
  2. B. (Giurgiu) pentru atacuri calomnioase, publice, repetate împotriva USR-ului.
  3. R. (idem, cazul Buzău).
  4. M. (București) pentru facilitarea scurgerii în presa de informații calomniatoare și bullying în cazul A. C.

1 suspendare de 9 luni:

  1. P. (Giurgiu) - pentru nereguli grave in managementul filialei si solicitarea de bani delegaților în secțiile de vot.

4 suspendări de 6 luni:

  1. D. (Cluj) pentru complicitate la acces neautorizat și la alterarea datelor SG-ului,
  2. S. (idem, caz Buzău)
  3. B. (Giurgiu)
  4. G. (Bucuresti) pentru a) tentativă de a organiza alegeri pentru candidat primărie prin încălcarea deciziei Comitetului Politici și b) nerespectarea dreptului la apărare de către președintele și BL Sector 4 înainte de alegeri pentru 2 membri care aveau sesizări.

Două suspendări de 4 luni:

  1. A. (Bucuresti) - pentru refuzul de a înainta dosarul spre soluționare Comisiei Naționale de Arbitraj, depășind termenul statutar maximal, intarziind astfel procesul de desemnare a listei de consilieri generali. Ca Președinte al Comisiei Municipale, A. A. a ignorat patru apeluri din partea Comisiei Naționale. Comisia Națională a cerut sancționarea sa.
  2. A. (Bucuresti) - idem A. A., ca membru în Comisia Municipală.

6 suspendări de 3 luni:

  1. L. (Salaj)
  2. S. (Buzau)
  3. P. (Giurgiu)
  4. S. (Giurgiu)
  5. G. (Giurgiu)
  6. C. (Giurgiu)

(pentru calomnii, injurii sau nerespectarea statutului)

Pe fapte: nu sunt 35!!!!!

Sunt 3 excluderi. 6 suspendări de peste 6 luni - pentru cazuri flagrante, fiecare poate judeca argumentele.

Nici măcar dacă numărăm suspendarile scurte (între timp au redevenit membri), nu ies 35.

Motivația adusă de către BN e clară, iar în unele cazuri, (Buzău, Giurgiu), unii dintre cei care acuză public au votat și ei sancțiunile.

Concluziile le trage fiecare. E bine să judecăm și să dezbatem pe fapte.

Sunt decizii firesti ale unui partid viu in care nevoia de disciplina este una din principalele solicitari ale filialelor si majoritatii membrilor.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 1667

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus