Duminică,
02.10.2022
Cer Senin
Acum
14°C

Sibiu: Elevii cu cerințe speciale au rămas fără locuri speciale la admiterea în licee

Sibiu: Elevii cu cerințe speciale au rămas fără locuri speciale la admiterea în licee

Elevii cu cerințe educaționale speciale vor avea, în premieră, din această vară, locuri speciale la admiterea în licee și școli profesionale, pe modelul celor alocate rromilor, anunță reprezentanții Ministerului Educației. Depunerea cererilor începe mâine, 30 iunie, dar în Sibiu nu sunt locuri. Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județan au explicat că toate locurile suplimentare au fost alocate copiilor romi, iar numărul de locuri anuțat nu mai poate fi modificat.

Decizia luată de ministerul Educației de a aloca, din acest an, locuri speciale copiilor cu CES a fost luată în contextul parteneriatului dintre instituție și Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA). În acest sens, Monica Anisie, ministrul educației și cercetării, a emis ordinul care reglementează acordarea locurilor distincte pentru elevii cu CES din școlile speciale și de masă, peste numărul de locuri din unitățile respective de învățământ, iar depunerea cererilor începe de mâine, 30 iunie.

Repartizarea candidaților pe locurile distinct alocate se realizează de către Comisia de admitere județeană. Elevii cu CES din învățământul special și de masă, care au absolvit clasa a VIII-a, au la dispoziție locuri distinct alocate. Aceștia vor depune, în perioada 30 iunie - 5 iulie, la Comisia de admitere județeană, cererile de înscriere pentru admiterea pe aceste locuri.

Pe 6 iulie 2020, Comisia de admitere județeană va efectua repartizarea acestor candidați pe locurile distinct alocate. Totodată, elevii cu cerințe educaționale speciale pot participa la etapa de repartizare computerizată din data de 10 iulie. De asemenea, elevii cu CES din învățământul special și de masă, absolvenți ai claselor a VIII-a, se pot înscrie la etapa a doua de repartizare pe locurile distinct alocate, în perioada 30 iulie - 3 august 2020. Totodată, cei care, din anumite motive nu au avut posibilitatea să participe la examen și care totuși doresc să susțină probele în perioada 22 - 26 iunie 2020, se pot înscrie la etapa specială de Evaluare Națională, în conformitate cu prevederile legale. Înscrierea se realizează în baza certificatului de orientare școlară și profesională a elevului.

La Sibiu nu sunt locuri

Reprezentanții Inspectoratului Școlar din Sibiu se confruntă cu o problemă. La nivelul județului toate locurile suplimentare au fost allocate copiilor romă, iar numărul de locuri anuțat nu mai poate fi modificat. Astfel, cu o zi înainte startul depunerii cererilor, Sibiul nu are de unde să aloce aceste locuri speciale pentru copiii cu CES.

„La nivelul județului Sibiu, am alocat pentru candidaţii romi 2 locuri suplimentare pentru fiecare clasă din planul de școlarizare, peste numărul de locuri, conform prevederilor art. 56, alin. 2 din OMENCS nr. 4802/2010. Conform aceluiași articol, alin. 1, numărul de locuri anunţat nu mai poate fi modificat. Având în vedere cele de mai sus, la nivelul județului Sibiu nu am putut aloca locuri distincte în unitățile de învățământ de masă pentru candidații cu CES, conform calendarului din OMEC nr. 4532/15.06.2020”, spune reprezentanții IȘJ.

De asemenea, aceștia precizează că a fost înaintată la minister o adresă scrisă prin care se solicit identificarea de soluții, dar însă nu a  fost trimit un răspuns.

„Pentru punerea în aplicare a prevederilor din OMEC nr. 4532/15.06.2020, OMEC nr. 4617/22.06.2020 și Procedura MEC nr. 31276/24.06.2020, ISJ Sibiu a solicitat prin adresă scrisă către MEC identificarea de soluții, astfel încât să alocăm locuri/să repartizăm elevii cu CES pe locuri distincte, conform legislației noi”, mai spun reprezentanții IȘJ.

Sursa foto: Arhiva TS

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

Ioan Budai Deleanu

Acum 2 ani

Tot timpul așa se întâmplă.Este portița de intrare pe ușa din dos a beizadelelor.Taticul,face rost de o recomandare de la o asociație oarecare și treabă este rezolvată.Nici macar nu trebuie sa fie membrii.Ar fi interesanta o anchetă jurnalistică să vedem cine sunt acei"rromi" și mai ales pentru cine a fost nevoie de suplimentare de locuri.Oare acești viitori elevi cum se simt știind că au intrat prin fraudă și ocupă un loc nemeritat?Nu mai vorbesc de părinți!.Rușine pentru autorități și mai ales pentru acei președinți de asociații care-și trădează semenii,și mai apoi tot ei se plâng cu nu au șanse.Poate că și aceștia ar trebui cunoscuți.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus