Duminică,
15.09.2024
Innorat
Acum
10°C

FOTO Baia Populară va fi mai mare. Cu cel puțin 30% mai mare și cu un alt aer

FOTO Baia Populară va fi mai mare. Cu cel puțin 30% mai mare și cu un alt aer

Cu cel puțin o treime va fi mai mare Baia Populară din Sibiu, finalizarea lucrărilor de modernizare fiind preconizată pentru finele acestei veri.

”Dacă ne raportăm la amploarea lucrării și la calitatea finală a modernizării, nu se putea termina ceea ce e de făcut aici în 12 luni, cât era prevăzut inițial. Se putea doar dacă lucram repede și prost”, spun atât constructorii, cât și beneficiarii lucrărilor de reabilitare și modernizare a Băii Populare din Sibiu. Finalul acestei veri este noul termen de finalizare a proiectului, care a dus la extinderea spațiilor disponibile publicului cu aproximativ o treime. Și asta nu doar pentru că mansarda și subsolul au fost reabilitate devenind astfel accesibile, ci și pentru că noi spații au fost puse în valoare. Precum cel din vârful turnului de apă, unde în locul vechiului rezervor cu o capacitate de 5.000 de litri a fost creată acum o cameră de relaxare și observație. Sau terasa de la primul etaj, care înconjoară extrem de liniștita curte interioară, oferind spațiu pentru băi de soare, precum în vremurile mai vechi.

Turnul de apă are acum scări interioare, iar spațiul de sus a devenit zonă de relaxare

Așa s-a ajuns ca sala de sport, care înainte de reabilitare era plasată într-un spațiu de 30 – 40 de metri pătrați, să fie relocată acum în clădirea vechii centrale termice, unde există peste 300 de mp. Iar în zona unde înainte era sala de sport, acum a fost amenajat spațiul pentru un loc de joacă pentru copii, dar și pentru o cafenea. Una destinată strict clienților, pentru părinții copiilor aduși la cursuri de înot sau alți aparținători, urmând a fi creată o zonă de așteptare cu cafenea în zona din fața Băii Populare.

”Este ultimul turn de apă care mai există în oraș. Am considerat că merită să îl punem în valoare”, Ioana Dăncăneț, directoarea Băii Populare

Sisteme automatizate

Faptul că Baia Populară nu avea un sistem de tratare a aerului a fost una dintre principalele cauze care a accelerat degradările. ”Tot la două luni trebuiau refăcute zugrăvelile, din cauza condensului”, amintește Ioana Dăncăneț, directoarea Serviciului public Baia Populară. Serviciu care, de fapt, implementează tot proiectul cu o valoare de peste trei milioane de euro.

Acum, în Baia Populară a fost instalat un sistem care va duce la eliminarea umidității și care funcționează automat, în funcție de datele culese de la senzori. ”Poate schimba tot aerul din toate spațiile clădirii de trei ori în cursul unei singure ore. În plus, sistemul este prevăzut și cu recuperarea căldurii din aerul evacuat, astfel încât pe perioada iernii, aerul proaspăt să fie încălzit cu această căldură recuperată”, detaliază muncitorii de pe șantierul deschis din 2018. ”Urmărim să obținem o eficiență cât mai ridicată a clădirii, pentru a scădea costurile de întreținere”, explică Ioana Dăncăneț.

Prin eliminarea vestiarelor de la etaj, camera bazinului are mult mai multă lumină naturală

Tot automatizat va fi și sistemul de filtrare și tratare a apei. Unul care va reacționa tot în urma datelor culese de senzorii cu ajutorul cărora sunt monitorizate de la temperatura apei, la ph-ul acesteia, cantitatea de clor și chiar sau chiar și eventuale bacterii care ar putea ajunge în apă.

Fisurile bazinului – care au ajuns la asemenea dimensiuni încât ar fi putut duce la ”ruperea” acestuia – au fost reparate, iar pe partea interioară a fost turnată o nouă vană. Camera în care este bazinul a fost eliberată complet de orice vestiar, astfel că lumina naturală este mult mai generoasă. „Multe geamuri care erau astupate au fost deschise de acum”.

Lift și noi circuite

Serviciile Băii Populare vor fi mult mai la îndemână pentru persoanele cu nevoi speciale: în clădire a fost amenajat spațiul necesar pentru un lift, care va face legătura cu toate nivelurile, de la subsol și până la mansardă. Inclusiv sala de sport va avea facilități pentru cei cu nevoi speciale.

De altfel, mai multe circuite au fost modificate, printre modificări fiind și crearea unui acces separat pentru clienții zonei sociale. Pentru aceștia, numărul cabinelor a fost mărit și, la fel, au fost amenajate spații pentru cei cu nevoi speciale.

Program nou, facilități sporite

Accesul principal rămâne același, doar că acum vestiarele sunt ”în dreapta” intrării, iar de aici se ajunge – călcând pe pardosea cu încălzire, după cum a fost amenajată în toată clădirea - la saune, la salină, bazin, sala de sport și celelalte facilități pe care le va avea Baia Populară. Multe dintre acestea sunt facilități noi, fapt care va crește necesarul de personal de la 28 la 41 de angajați. Și programul va fi modificat o dată cu redeschiderea: va fi zilnic, de la șapte dimineața, la zece seara, cu excepția zilei de luni, când toate spațiile vor fi închise pentru curățenie.

La mansarda devenită acceibilă vor fi mutate birourile, dar aici vor fi și săli de pilates și spații pentru alte activități

Accesul la Baia Populară va costa diferit, în funcție de facilitățile dorite. Sistemul de acces va fi făcut pe bază de brățări cu senzori. ”Prețurile pentru cei care vor să vină la bazin și cele pentru zonele sociale rămân aceleași. Pentru facilitățile din zona de saună și celelalte spații, prețurile vor fi diferite. Estimăm că luna viitoare vor fi propuse spre dezbatere și aprobare Consiliului local”, arată Ioana Dăncăneț. Copiii, elevii, studenții și pensionarii vor beneficia de reduceri. Sistemul tarifar propus va încerca să descurajeze deplasarea cu mașina proprie: parcarea din fața Băii Populare va fi taxată peste nivelul utilizat în alte parcări.

Facilitățile la care face referire vor include și o zonă de spa în a cărei ofertă vor intra de la masajele terapeutice ”clasice”, până la cele realizate cu paturi cu jad, saună uscată sau umedă, băi alternative rece-cald, camere de relaxare. ”În zona de spa accesul va fi făcut pe bază de programare”.

Viitor monument istoric

Pe lângă dirigintele de șantier, evoluția lucrărilor este monitorizată zilnic de trei angajați ai Băii Populare. Toate materialele utilizate au fost, mai întâi, verificate de beneficiar, ai cărui reprezentanți spun că au căutat exclusiv utilizarea unor elemente de calitate. Atenția la detalii (de la reabilitarea ferestrelor, la rosturi sau la elementele vechi) are și un alt scop: acela de a ușura clasarea clădirii ca monument istoric. Motiv pentru care, printre altele, a fost reabilitat și coșul de fum. ”Un singur coș de fum mai există în oraș, în afară de acesta. Era mai ieftin să îl demolăm și mult mai simplu pentru noi. Dar a rezistat peste 100 de ani, iar noi atât să putem face, să îl demolăm? Face parte din istoria orașului nostru”, arată Ioana Dăncăneț.

Când?

Ultima prelungire de termen pentru finalizarea lucrărilor (din iunie până la finele lui august 2020) a fost generată de restricțiile din pandemie. Furnizorul de centrale termice este din Italia, capacitatea de producție i-a fost restrânsă din cauza restricțiilor, iar după livrările din această țară au așteptat și alte lucrări. ”Cam 70% din acest proiect a însemnat lucrări la diferite rețele, sunt foarte multe astfel de rețele în clădire”. Chiar și transformatorul adus din Polonia și amplasat în subteranul curții are o poveste care se întinde pe un an de zile, de la achiziție, la transport și amplasare (macaraua adusă pentru a fi ridicat transformatorul peste clădiri, până în curte, a trebuit adusă de la București). Accesul dificil în șantier, fapt care a îngreunat de la aprovizionarea cu materiale la eliminarea deșeurilor, a fost o altă problemă pentru constructori.

”Din cauza restricțiilor impuse din cauza pandemiei, oricum Baia Populară nu putea fi deschisă publicului. Vom vedea din toamnă care vor putea fi facilitățile la care accesul va fi permis”, mai spune Ioana Dăncăneț.

Foto: Silvana Armat

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Nu Chiar

Acum 4 ani

”Un singur coș de fum mai există în oraș, în afară de acesta. Era mai ieftin să îl demolăm și mult mai simplu pentru noi. Dar a rezistat peste 100 de ani, iar noi atât să putem face, să îl demolăm? ...'' Nu chiar. Mai sunt cosuri de fum din caramida, stil clasic. Doar 3 stiu eu, pe Vopsitorilor No4 si Zidului No6. La fel mai e unul pe malul Cibinului, Raului No34 (fosta Mondex). Iarasi ne laudam singuri ca suntem unicat la nu stiu ce si cadem in ridicolul deja tipic al Primariei Sibiu?!
Raspunde

Ba Chiar

Acum 4 ani

Nu doar laude cat cupride ci mai degraba spalare de bani!Nimic nu justifica sumele uriase investite aici daca nu ar fi 41(!!) de locuri de munca cu dedicatie platite bine!Pun pariu ca dupa inaugurare se vor ivi probleme majore ca la orice cladire veche iar istoria se va repeta!

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus