Joi,
06.08.2020
Parțial Noros
Acum
28°C

Cât va mai ”costa” Covid-ul la Sibiu? Aproape 70 de milioane de lei, estimează medicii

04 Iulie 2020 11:51

Cât va mai ”costa” Covid-ul la Sibiu? Aproape 70 de milioane de lei, estimează medicii

Aproape 70 de milioane de lei este suma pe care patru spitale sibiene o cer de la Uniunea Europeană, pentru noi achiziții de echipamente și aparatură.

Ca urmare a faptului că autoritățile centrale au deschis o axă de finanțare pentru spitalele din România implicate în lupta împotriva coronavirusului, patru din spitalele sibiene și-au pregătit o listă de achiziții care să fie acoperite din fonduri europene nerambursabile. Cu toate că axa de finanțare deschisă creează și posibilitatea decontării unor achiziții deja realizate începând cu luna februarie, reprezentanții spitalelor din Sibiu au decis ca din banii europeni pe care îi pot accesa să facă achiziții noi. 68,5 milioane de lei, cu tot cu TVA, este valoarea estimată a echipamentelor și aparaturii de care patru dintre spitalele județului consideră că mai au nevoie. Este vorba de cele trei spitale din subordinea Consiliului județean (Spitalul județenea, cel de Pneumoftiziologie și cel de Psihiatrie) și de Spitalul de Pediatrie, aflat în subordinea Consiliului local.

Jumătate din achiziții, la Județean

Cele mai mari achiziții sunt cele trecute pe lista Spitalului Județean, care va depune un o cerere de finanțare pentru un proiect cu o valoare de 36 de milioane de lei, cu tot cu TVA. 

Din acești bani ar urma cumpărate peste 300 de aparate și echipamente pentru mai toate secțiile, de la Infecțioase la Neurologie, de la Oftalmologie la Neonatologie, ATI, Urologie etc. Printre cele mai costisitoare achiziții preconizate sunt un angiograf biplan (sistem estimat la 1,5 milioane de lei), o unitate de ”litrotriție extracorporeală cu reperaj ecografic și fluoroscopic” (846.000 de lei), un computer tomograf (490.000 de lei) și un ecograf performant pentru urologie (185.000 de lei).

Spitalul de Pneumoftiziologie are în vedere ca din banii atrași de la Uniunea Europeană să achiziționeze echipamente și materiale în valoare de 7,6 milioane de lei (cu tot cu TVA). Cel mai scump aparat pe care Spitalul ar dori să îl achiziționeze este un computer tomograf, al cărui preț este estimat la 800.000 de lei. Lista echipamentelor mai include un ecograf Doppler, trei mașini de spălat pavimente, monitoare pentru funcțiile vitale, căști, lămpi bactericide, termometre etc. În lista dotărilor preconizate mai intră și 100.000 de măști chirurgicale, 130.000 de măști FFP2 și FFP3, combinezoane, seringi și soluții de dezinfecție a mâinilor și suprafețelor.

Cea mai mică sumă solicitată de o instituție medicală implicată în aceste demersuri aparține Spitalului de Psihiatrie ”Dr. Gheorghe Preda”, ai cărei reprezentanți au elaborat o cerere de finanțare pentru un proiect estimat la 2,5 milioane de lei, cu tot cu TVA. Cu aceste fonduri, conducerea Spitalului are în vedere achiziția unei linii proprii de testare moleculară a infecțiilor (inclusiv SARS-CoV-2), cu o serie de echipamente anexă.

Peste 22 de milioane și pentru Pediatrie

Toate cele trei spitale mai sus amintite vor depune cererile de finanțare în parteneriat cu instituția Consiliului Județean Sibiu. Un parteneriat similar a fost deja aprobat și de consilierii locali ai municipiului Sibiu, în vederea depunerii unei cereri de finanțare pentru dotarea Spitalului de Pediatrie din Sibiu (aflat în subordinea CL Sibiu). Aceste parteneriate au rolul de a oferi spitalelor sprijin financiar temporar, pe perioada derulării proiectului (a le oferi sumele necesare până la decontarea acestora din fondurile nerambursabile).

În ceea ce privește Pediatria, valoarea totală a achizițiilor preconizate este de 22,4 milioane de lei (cu tot cu TVA). La Pediatrie a fost întocmită cea mai lungă listă de produse și materiale ce se doresc a fi achiziționate (aproape 250 de poziții): de la sute de mii de măști, la seturi de chirurgie, aparate de dezinfecție, aparate de extracție necesare în vederea detectării virușilor, monitoare paturi, aparate de încălțat, cărucioare sau diferite substanțe.

Vizualizari: 1264

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Dan2 Cp

Acum 1 lună

minciuni de speriat pensionarii
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus