Miercuri,
12.08.2020
Innorat
Acum
17°C

Grădina a sărbătorit 4 ani. Am fost acolo, dar adevărata surpriză a venit de unde nu ne-am așteptat

05 Iulie 2020 20:21

Grădina a sărbătorit 4 ani. Am fost acolo, dar adevărata surpriză a venit de unde nu ne-am așteptat

Terasa Grădina de pe Bulevardul Victoriei pare locul ideal în Sibiu de ieșit la o masă de week-end cu familia. Loc generos, mese așezate strategic în perioadă de coronavirus, ospătari grijulii și atenți la normele în vigoare. Totul, ideal pentru a uita de numărul de noi infectați care ne face din nou cunoscuți în Europa.

Am început molcom, aproape de asfințit, când soarele nu mai prea are puterea de a face mișto de taximetriștii blocați în mașini. Începutul a fost molcom precum o zi de vacanță: un cocktail Hugo, din care eliberau stimuli pentru pupilele gustative un soi comun de prosecco, ceva sirop de soc, două felii sfioase de lime, două frunze mentă, puțină gheață și apă minerală, cât să acopere tot buchetul. O băutură care-ți dă puterea de care plămânii au nevoie să mai înfoaie o dată, să filtreze o nouă plasă de aer cald, de vară. Bună, rece, răcoroasă, excelentă pentru conversație și deschis apetitul pentru cină. Au mai încăput pe masă una, două, trei halbe de bere. Am preferat Heineken draft, pentru că nu am ajuns la terasă cu trotineta, ci cu un diesel 2,2, cutie automată. Pentru cei care ajung la cină cu skate, trotă, bicicletă sau pe jos, se găseau în meniu și apreciate branduri locale și nu numai de bere artizanală, vinuri sau alte cocktailuri fistichii. (Evident, nu am condus eu, relax). Un alt comesean s-a limitat la o socată. Despre care s-a exprimat cu aprobare pozitivă, dar nu a ridicat tonul mai mult de atât. În traducere de sezon, un fel de ai luat bac-ul, dar undeva sub medie, de unde intri la o facultate plătită de părinți. Dar cu socata de aici îți poți duce vara liniștit, cu toate că vei sta cu gândul tot timpul la ceva mai bun de atât.

Să vina masa!

Oamenii ne-au avertizat încă de la început că anumite preparate s-ar putea să întârzie pentru că exista un eveniment care consuma greu fluxul din bucătărie. Și, într-adevăr, terasa exploda de veselie juvenilă, iar discuțiile de la masă s-au lungit, însă nu atât de mult încât să te uiți disperat după ospătari, să-i iei la rost, să-i fixezi cu ochi rugători sau să bați aerul cu mâinile, a disperare.

Am cerut cu vehemență o ciorbă de fasole. Nu aruncați cu pietre, voi pudicilor, mi-era poftă. Într-un suflet și un sfert au mai ajuns pe masă și o porție de file de doradă cu baby spanac și roșii, un păstrăv ”de Gura Rîului” cu mămăligă, dar și o porție de piept de pui la cuptor cu paste, ciuperci și smântână.

Ciorba de fasole a fost excelentă. Dacă dădea acum examenul maturității, apărea în grupul cu ”Bacul de zece”. Fasolea era fiartă perfect, se păstra încă fermă, morcovi, legume, totul făcut cu rânduială și bun gust. Am uitat să pun oțet pe ceapă, așa cum îmi place mie, pentru că gustul apei în care au zăcut bucăți de porc și o mână generoasă de legume m-a zăpăcit total.

Dorada a primit și ea aprecieri, însă nu într-atât cât baby-spanacul asortat cu usturoi și roșii confiate. Nu mă interesează dacă bucătarul a copiat. Are un gust demențial și, totuși, atât de simplu. Asta a acoperit faptul că dorada era prea prăjită și îi dădea o senzație de mâncare uscată. De pesmet. La fel și păstrăvul. Dar aici cred că ține de ”fazoneala” cu care a apărut în meniu faptul că nu e orice fel de păstrăv, ci d-ăla de ”Gura Rîului”. Normal că creierul a dat comanda – ”atenție!”. Avem ceva special. Pe naiba! Dacă era hârtie topită în apă și uscată în formă de pește și dată prin pesmet, avea același gust. Care gust? Un pește fad, fără nicun gust. Și, la fel ca dorada, prea prăjit.

Puiul la cuptor a venit fierbinte, iar după ce a luat contact cu aerul a devenit o mâncare excelentă. Puteai identifica ușor ciuperca, pastele, carnea de pui, un gust generos, sățios. Nu prea copt, nu prea uscat, nu prea crud.

La final, ne-am mai încercat norocul cu o porție de închețată vanilie/frișcă și ștrudel de mere. Nimic special aici, dar decent și de luat în seamă zilele următoare.

Să vină nota!

Ciorba de fasole – 13 lei, ceapa – un leu. (Niciodată n-am înțeles asta. Dădeați faliment cu sfertul ăla de ceapă pe care vi-l mai cere câte un om? Dacă e ciorbă, apăi dați și ceapă, că la asta se așteaptă flămândul, nu la fasoane. Iar ciorba și ceapa sunt un grup, o unitate, un întreg, nu-l mai despărțiți cu prețuri penibile).  Păstrăvul cu mămăligă și sosul de usturoi – 32 de lei. Fileul de doradă cu baby spanac – 43 de lei. Puiul la cuptor – 27 de lei. Apfelstrudel-ul cu înghețată – 16 lei.  Bere – 8 lei, bucata, socata – 10 lei, cocktail Hugo – 17 lei. Total: 183 de lei.

Pare mult, dar se întâmplă să dai banii ăștia și să pleci flâmând. Sau nervos pe chelneri. Sau nemulțumit de ambianță. Nu s-a întâmplat asta la Grădina, fapt ce-l recomandă ca un loc frecventabil. Din punctul meu de vedere, atenție la pește, e scump și bucătarul pare să fie specializat pe altceva.

Vizualizari: 2988

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus