Miercuri,
16.06.2021
Cer Senin
Acum
15°C

Mason sibian, exclus din MLNR: trebuie eliminați oportuniștii, care urmăresc relațiile personale și promovarea în funcții

Mason sibian, exclus din MLNR: trebuie eliminați oportuniștii, care urmăresc relațiile personale și promovarea în funcții

E un adevărat război în Marea Lojă Națională a României, al cărei Mare Maestru tocmai a fost suspendat fiind acuzat de abuz de putere și chiar suspectat de fraudă financiară. Printre cei care l-au contestat pe Radu Bălănescu, Marele Maestru acum suspendat, se numără și profesorul Gheorghe Bichicean, cel mai prolific istoric al masoneriei sibiene. Contestarea lui Radu Bălănescu i-a adus excluderea din MLNR. ”La noi există o percepție greșită despre masonerie, iar aceasta se datorează celor foarte mulți care își doresc să fie inițiați în masonerie, rămânând însă la stadiul oportunismului, al profanului, al relațiilor interpersonale care să îi propulseze pe diferite funcții, scheme și așa mai departe”, apreciază Bichicean.

Doctor în Istorie al Universității București, profesorul universitar Gheorghe Bichicean (68 de ani, foto principală dreapta) a publicat numai în ultimii cinci ani zece cărți despre istoria francmasoneriei, inclusiv a celei de la Sibiu. În primăvara acestui an, s-a numărat printre masonii care au cerut atât demisia lui Radu Bălănescu (foto principală mijloc), Marele Maestru al Marii Loji Naționale din România (MLNR), cât și a întregii conduceri a acesteia. Printre motivele enumerate: de la nepotisme și favoritisme, la suspiciuni pe seama implicării în afaceri ilegale în construcții.

Gestul lui Gheorghe Bichicean a dus la ”arderea sa între coloane” (adică excluderea din MLNR) la sfârșitul lunii trecute, la presiunea celor a căror demitere era cerută la nivel național. Între timp, luptele din sânul celei mai structuri masonice din România au dus la suspendarea lui Radu Bălănescu, aflat la al treilea mandat de Mare Maestru (detalii aici). Numele masonului sibian Gheorghe Bichicean a fost pomenit într-o scrisoare publică semnată de  Corneliu Vișoianu, un alt francmason care consideră că ”masoneria română nu mai este «pentru România»”, ci pentru interese personale, de grup.

”Eu am fost exclus din Marea Lojă Națională a României, dar nu contest nimic, deoarece consider că libera exprimare, exprimarea critică, nu constituie delict de opinie. Ca să fiu judecat pentru așa ceva este iarăși o aruncare în derizoriu a principiilor masonice. Dacă în masonerie nu te poți exprima liber, acolo unde spui «libertate, egalitate, fraternitate»... Nu mai sunt mason al MLNR, dar am rămas mason. Aparțin unei alte mari loji, unde sunt considerat un mason regular. Și sper ca, într-o zi, să mă pot întoarce și în masoneria românească, una care să poată fi reformată, declară Gheorghe Bichicean, pentru Turnul Sfatului, deși arată că nu este de acord ”cu promovarea în mass media” a mesajelor referitoare la problemele din interiorul masoneriei.

Ce mai înseamnă masoneria la Sibiu?

”Sibiul are un trecut masonic bogat. Începând cu loja «Sfântul Andrei la cele trei frunze de nufăr» de la 1767, unde erau personalitățile de seamă ale Sibiului, începând de la oameni de cultură, la medici, oameni ai administrației publice locale și chiar și tipografi. În francmasonerie, prin tradiție, reguli și coduri de conduită, poți recunoaște și afirma că aparții Francmasoneriei, dar nu poți devoala numele altor membri, decât cu acordul lor.  În orașul nostru, un singur mason a recunoscut public, până acum, că aparține Asociației Marea Lojă Națională din România. Este vorba despre domnul Cosmin Balcu, fost inspector al ISU Sibiu până de curând, și care în declarația sa obligatorie a făcut publică apartenența la francmasonerie încă de anul trecut. Din acest punct de vedere are tot respectul meu, chiar dacă avem opinii diferite cu privire la evenimentele care se petrec în ultimul timp în Marea Lojă”, amintește Gheorghe Bichicean. 

”Masoneria sibiană cuprinde personalități ale vieții culturale, spirituale și științifice care pot să mobilizeze cel puțin o parte din membri pentru a sprijini dezvoltarea Sibiului, de la cea culturală, la cea administrativă”, Gheorghe Bichicean

Definită drept o organizație care poate fi înțeleasă doar de cei inițiați, caracterul elitist al masoneriei din România a degenerat. ”La noi există o percepție greșită despre masonerie, iar aceasta se datorează celor foarte mulți care își doresc să fie inițiați în masonerie, rămânând însă la stadiul oportunismului, al profanului, al relațiilor interpersonale care să îi propulseze pe diferite funcții, scheme și așa mai departe. Acestea nu fac decât să producă degenerarea masoneriei, ceea ce am scris în cartea mea de anul trecut”, consideră Bichicean.

El consideră că în acest moment, mișcarea reformatoare din MLNR ar trebui să se impună, inclusiv pentru a schimba întregul mod de funcționare al acesteia. ”Dacă se va reforma această organizație și nu va mai primi, nu va mai iniția oameni care nu au decât o dorință oportunistă de a-și face relații personale și de a promova în funcții, va fi bine. Dacă masoneria românească va încremeni în anumite principii care sunt departe de regulile de bază ale masoneriei, nu va avea succes”.

Lumea universitarilor sibieni și masoneria

În 2016, prof. univ. Gheorghe Bichicean era rector al Universității Româno-Germane din Sibiu, poziție din care i-a acordat lui Radu Bălănescu, cel pe care îl contestă acum, titlul de Doctor honoris causa (vezi foto principală). ”Nu aș dori să dezvolt acest subiect, dar precizez că în acordarea acelui titlu a fost vorba despre medicul chirurg ortoped, profesorul universitar doctor în științe medicale Radu Bălănescu și nu Marele Maestru Radu Bălănescu”, spune Bichicean.

Însă lumea ”universitarilor sibieni” include și multe alte nume care aparțin MLNR sau altor loji masonice, printre numele vehiculate fiind inclusiv profesori universitari cu funcții de conducere. Bichicean nu vrea să dea, însă, detalii pe acest subiect. ”Repet, francmasoneria nu mai este o organizație secretă, dar rămâne discretă. Am specificat mai înainte că una dintre regulile de bază este aceea de a nu devoala numele membrilor organizației. După câte știu, în instituțiile publice se cere ca cei care dețin funcții de conducere să declare dacă sunt în această poziție. În consecință, se pot citi declarațiile lor sau îi puteți contacta direct, consider că este cel mai bine. Trecerea timpului va aduce, cu siguranță, mai multă lumină cu privire la francmasonerie. În perioada în care eram rectorul Universității Româno-Germane, aceasta fiind o instituție de învățământ privată, eu nu eram obligat să fac o astfel de declarație”.

Vizualizari: 12965

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Gigi Fane

Acum 11 luni

Masonii sibieni, cei noi sunt oltenasi la baza... va dati seama si de viitorul masoneriei sibiene - oltenesti! Traiasca tg jiu, valcea si alte meleaguri cu traditie in orice!
Raspunde

Alin G

Acum 11 luni

Masoneria e o adunatura de hoti Asa cum a fost si psd in anii 2000 , toti umbla cu cioara vopsita si fac parte din alte structuri politice care vor destrama si mai mult tara asta si vor aduce coruptia la nivel si mai ridicat...
Raspunde

Ilie Pintilie

Acum 11 luni

Dintodeauna, sa faci "politica" nu era bine vazut de oamenii onesti. Masoneria e un alt fel de "politica" a celor care le e rusine de "politica".
Raspunde

Anonymous Codul alb

Acum 11 luni

Freemasons in Romania are NO FREEMASON. They do not know and do not follow the true values. They are just opportunists being as well Rotaries, Lions, Club of Rome.....Members. They only think of themselves and do not at all think about Society...even not the one they are part of. They mix politics, religion and business to serve there own purpose and interest. They are traitors...of Values, of backbone, lying to themselves and got used to looking into the mirror to admire their fake selves...being happy gaining a dime... They are not reliable, not honest and would sell their child and mother just for opportunity..... Hail Cesar, Darwin.... and as always stated...the old expat joke.... where there are 2 Romanians they will create 3 parties... Or as Paulus said to God, when God asked: What did you do? You gave this place every thing... Sun, Sea, fertile ground... And Paulus laughs and answers ....Yes, but I gave them as well Romanians.... shitty joke...but so true...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus