Miercuri,
14.04.2021
Innorat
Acum
3°C

Una din cele mai frumoase voci ale Sibiului a plecat la București, dar are nevoie de comunitate: „Soarta acestui proiect este pe umerii voștri”

Una din cele mai frumoase voci ale Sibiului a plecat la București, dar are nevoie de comunitate: „Soarta acestui proiect este pe umerii voștri”

O tânără ardeleancă a plecat în urmă cu un an în București, pentru a încerca să-și facă un nume în lumea muzicii. Pasionată de această artă, Mădălina încearcă, la doar 24 de ani, să scoată un EP format din patru piese pe care le-a lucrat cu multă grijă. A trăit patru ani la Sibiu, pe timpul facultății, timp în care s-a dezvoltat din punct de vedere artistic și a reușit să atragă simpatia comunității orașului din centrul țării, ajungând chiar să ofere un prim interviu publicației Turnul Sfatului, în urmă cu doi ani. Acum se întoarce spre această comunitate cu o rugăminte – are nevoie de bani pentru a-și putea vedea visul împlinit, acest mic album pe care îl va oferi tuturor celor care îi vor fi alături.

Mădălina sau după numele de scenă, Adame Wolf, este compozitor/solist și în curând va împlini 24 de ani. Deși este din Cluj, tânăra și-a petrecut 16 ani din viață în Rm. Vâlcea și alți patru ani la Sibiu, unde a început să se dedice mai mult muzicii, urmând în același timp cursurile Facultății de Psihologie. De un an trăiește în București și spune că deși a fost o decizie dificilă, nu o regretă. 

Artista încearcă acum să lanseze primul ei EP, care va cuprinde patru melodii la care a lucrat îndelung. „Am decis să fac un mini-album înregistrat profesionist și complet instrumentat, însă neavând suficiente fonduri să acopăr costurile am apelat la comunitate pentru a strânge banii necesari. Sprijinul e tratat și ca o pre-comandă fiindcă toată lumea va primi piesele, însă am adăugat unele recompense care să facă efortul să merite măcar într-o măsură, piese bonus acustice, concert live, tricouri Adame Wolf”, povestește Mădălina.

Nu mică i-a fost surpriza să descopere că în doar patru zile s-a strâns aproape jumătate din suma propusă. „Mai e o lună rămasă până la finalul campaniei și sper să se finalizeze totul cu succes fiindcă nu pot da înapoi. Însă oamenii înțeleg importanța proiectelor culturale și sunt implicați așa că îmi pun toată încrederea în ei”, spune ea, mulțumindu-le totodată tuturor celor care o susțin în acest proiect.

„Cunoștințele în psihologie mă ajută enorm”

Despre momentul în care și-a descoperit latura artistică, tânăra nu spune prea multe. Totul a început ca un joc pentru ea, cu atât mai mult cu cât cei din jurul ei o încurajau mereu să aleagă o carieră practică, să nu ajungă „falimentară”. „Toți copiii au o latură creativă în ei, dar în timp creativitatea a început să devină o caracteristică dominantă în viața mea de care nici măcar nu eram foarte conștientă. Am început să compun piese ca un joc, ca un experiment și erau dăți când eram convinsă că vreau să fiu un artist, însă de cele mai multe ori ideea asta rămânea în spate. Cred că de vină e obsesia asta cu latura pragmatică a vieții: Ia-ți un job care plătește, rămâi în zona de confort, nu risca, o să ajungi falimentară. Majoritatea adulților din viața ta vor să iei o decizie economică și sustenabilă, însă ajungi să te schimbi radical pe parcurs”, mărturisește artista.

La Sibiu a urmat cursurile Facultății de Psihologie, dar nu i-a fost sufletul acolo în totalitate. A absolvit facultatea, însă a trecut la cercetarea în neurobiologie, un subiect care o fascinează la fel de mult pe cât o face muzica. Totuși, spune că informațiile învățate în facultate o ajută și astăzi.

„Am început să îmi pierd motivația pentru facultate în timp ce o făceam. Dar am terminat-o. Eu nu am dorit să urmez psihologia ca să devin psiholog, eram foarte interesată de cercetare și încă sunt. De aceea am ales un master de cercetare în neurobiologie și nu regret nimic. Chiar și acum cunoștințele de psihologie mă ajută imens în compoziția muzicală, mai ales pe partea lirică, de text, însă nu am performat în facultate și mi-am pierdut o bună bucată din încrederea de sine. Mulți tineri ne aflăm în situația asta. A fost o decizie minunată să mă reprofilez fiindcă mereu am fost pasionată de sistemul nervos și de biologia din spatele rațiunilor noastre și mă descurc mult mai bine aici atât ca performanță cât și ca mulțumire”, povestește ea. 

Deși i s-a spus de nenumărate ori că e ciudat că face atât de multă școală și muzică în același timp, Mădălina are în minte o artistă care a inspirat-o din acest punct de vedere – actrița Hedy Lamarr care a pus bazele Wi-Fi-ului – „așa că nu cred că e nimic greșit să îmbini știința cu experiența de scenă, nu că aș avea vreo așteptare să descopăr ceva”. 

„Traiul din muzică e încă un tabu”

Artista încearcă să demonstreze faptul că a trăi din muzică nu este imposibil, totul este să îți dorești cu adevărat și să nu renunți. Chiar și în familia ei tronează ideea că muzica nu e profitabilă pe termen lung. „La noi traiul din muzică e încă un tabu. Nici în familia mea nu e foarte diferit. Toată lumea vrea bani. Și e important să poți trăi și să îți plătești chiria de la lună la lună. Dar nu multă lume îți spune că poți să faci ce vrei și să și trăiești din asta. În consecință văd mulți artiști care se mulțumesc să cânte și să nu facă mai nimic din asta. Asta e minunat fiindcă denotă pasiune necondiționată, dar tabu-ul rămâne neschimbat și tinerii fug de arte fiindcă le e teamă că vor flămânzi. Mi-ar plăcea să contribui la demitizarea asta, văd o explozie de artiști în underground din toate sferele de activitate care fac tot ce pot și vreau să fiu parte din asta”, spune Mădălina.

Cele mai frumoase amintiri ale ei privind muzica sunt legate și de Sibiu. Oamenii care o aplaudau frenetic la finalul reprezentațiilor sunt cei care acum o susțin necondiționat în proiectul ei. 

„Aici în Sibiu am primit de câteva ori serii de aplauze de aproape 5 minute. Nici nu știam cum să mă opresc din zâmbit pe scenă și cum să exprim mulțumirea. Prima dată a fost șocant, următoarele două dăți era deja ridicol. Iar asta e cea mai plăcută amintire, nu e nimic ce vreau mai mult decât să o repet. Oamenii aceia au participat chiar și la campania pe care am pornit-o acum, sunt încă prezenți în viața mea și sper de dragul experienței și dedicației lor să cresc mai mult și mai mult.”

Așa a cunoscut numeroși oameni faini din Sibiu. „Am cunoscut oameni extraordinari, cum ar fi Călin Filip care cântă la bass la trupa Electric Band din Sibiu. El m-a încurajat nemărginit și a devenit o persoană extrem de importantă pentru mine. Mi-a arătat o adevărată încredere în talentul meu și nu a încetat să mă susțină până acum. Toate momentele astea sunt speciale”, spune tânăra.

Despre EP

Timp de un an a compus foarte mult, încercând să creeze o poveste prin muzică. A găsit piese care se completează între ele, „ca o expoziție de tablouri unde ai tematici anume și palete de culori care se tot regăsesc, în același mod vreau să pot scoate o colecție de piese care să spună o poveste atât separat cât și împreună”.

„Vreau să experimentez cu genurile și să nu mă simt înlănțuită de o zonă anume. În mod curent sunt foarte impresionată de dark pop și pop alternativ unde simți foarte multe influențe și elemente din diverse genuri. Mereu am vrut să aud o chitară electrică în muzica mea, un bass mai plin, sunete ambigue, complet experimentale. Note de muzică electronică și string-uri de muzică clasică, poate chiar post-rock. Nu există limite”, concluzionează artista.

Cei care doresc să o ajute pe Mădă să își îndeplinească visul pot face acest lucru accesând link-ul de AICI.

 

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Ion Giumbusluc

Acum 9 luni

No... si ce sa-i facem noi. Sa fac amuzica de calitate, nu politica..gen melodiile alea cu videoclipuri in care fetele umbla cu cocalari sau negrii, ca asa e "la moda" si asa "se cere" de catre organizatiile si corporatiile "egalitariste" gen cele ale lui soros, revista vice sau altele. Cred ca aceleasi zbateri le are si un strungar care nu isi gaseste de lucru la el in oras si pleaca in alt oras, ca sa isi hraneasca familia. Dar nu-i spune nimeni povestea... ca el are o nevasta romanca, copiii albi, ceea ce nu e bine, dupa standardele fanaticilor care controleaza media. Nu mai e la moda sa fii asa cum au fost oamenii care au adus civilizatia la nivelul asta... la moda e sa fim animale, ca asa dicteaza "ong-urile".
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus