Sâmbătă,
15.08.2020
Ploi Usoare
Acum
18°C

Vremurile grele cer oameni pe măsură

13 Iulie 2020 10:20

Vremurile grele cer oameni pe măsură

Sunt ceva indicii că după îndelungate și penibile tribulații, actualul corp electoral ar fi în măsură să distingă doctrinar calea de urmat și că deci, după decenii de populism care a pus  accentul pe consumul nesusținut economic, să sprijine azi - și să-i accepte sacrificiile – un efort economic, capabil, în perspectivă, să asigure consumul, cu toate urmările benefice ale acestuia în sferele activității sociale. S-a elaborat un plan strategic de refacere și dezvoltare economică. Spre a nu rămâne doar un exercițiu de imagine cum s-a dovedit a fi cel elaborat în 2000 la Snagov, o majoritate electorală de dreapta sau centru-dreapta ar putea să-l susțină. Esențial ar fi însă ca un astfel de proiect ambițios, chiar provocator, să-și găsească sprijinitori pricepuți, competenți, animați de real interes și bună credință, în rândul politicienilor chemați să pună pârghiile statale în serviciul traducerii lui în viață. Îi avem?

În mod evident, cei tarați de moștenirea stângistă, populistă, așa zis socialistă, a căror mentalitate  este să consumi prădalnic tot ce ai fără a pune nimic în loc, nu numai că nu pot, dar nici nu vor să accepte sacrificiile pe care le implică un vast program de revigorare economică. Din păcate, de maniera în care se comportă în actuala criză, nici cei cu orientare de dreapta sau centru-dreapta, nu ne conving, nu oferă garanția unei prestații politice pe măsura responsabilității impuse de situație. Pilda palpabilă ne-o oferă modul îngrijorător, chiar scandalos, în care s-au angajat - deocamdată - în gestionarea iminentelor alegeri locale.

De prisos să stăruim asupra importanței acestora în configurarea generală a puterii deciziei politice. Deciziile la nivel central trebuie traduse în viață la nivele locale. Altminteri nu se poate concepe o politică eficientă. În 2016 stânga politică a acaparat totul și știm ce a făcut cu puterea astfel încredințată de electorat. Dacă dreapta vrea să facă dovada că este altfel, trebuie, mai întâi, să-și asigure puterea atât la nivel central cât și la nivel local. La nivelul actualei legislații, cu alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin, singura formulă de succes la locale este solidarizarea electorală a întregii drepte pe candidați unici.

S-o luăm ipotetic, băbește : o localitate are 500 de votanți. Mediul rural, care de obicei este credincios stângii și care, din 2016 are și cei mai mulți primari, ia 40 % (200 voturi). Restul  de 60% ( 300 voturi) revin dreptei. Stânga merge pe o singură mână fie că e singură (PSD), fie că dă mâna să zicem cu PRO ROMÂNIA lui Ponta. Dreapta, împărțită între principalii protagoniști ( PNL/USR), cu  certitudine va pierde. Nu avem un partid de dreapta capabil să ia singur cota cea mai mare sau majoritară decât, eventual, cu totul cazuistic. Apare absolut evident că cheia victoriei este solidaritatea electorală a dreptei care, până mai ieri, o vedeam realizată, dată fiind profunda mărturisire de credință a competitorilor față de principiile ei. Azi însă avem trista dovadă că ei merg separat. Mărturie clară: candidaturile la sectoarele din București.

Acest lucru demonstrează de fapt o gândire politică mediocră, tributară interesului partinic, în detrimentul interesului național. Nu poți deveni un partid mare (majoritar), pe o dreaptă sau o stângă împărțite pe felii. Bătălia, concurența, adversitatea vădită între USR și PNL, împart între ele nu întregul electorat ci numai pe cel de dreapta, favorizând evident, câștigul pe stânga. Previzibil, ne îndreptăm deci spre aceeași soluție din 2016. Vina poate fi (doar în parte) a electoratului, în schimb pe deplină a partidelor. Și aici e toată cheia responsabilității politice.

În democrație, votul, electorul, electoratul ca entitate fundamentală a sistemului, nu aparține partidelor ci poporului, respectiv sistemului însuși. Li se acordă partidelor ca instrumente de lucru ale democrației politice, posibilitatea fructificării voinței naționale, dar nu în interes propriu ci în interes exclusiv național. Este un mandat național pe care partidele sunt chemate să-l respecte cu sfințenie. A te folosi de acest mandat prin deturnarea  lui de la scopul pentru care ți-a fost dat, iată, o adevărată trădare națională.

Rezultatele demersului politic postdecembrist ca și realitatea politică la zi, arată fără niciun dubiu, că țara are nevoie de o reală prestație politică de dreapta sau centru-dreapta.   Ca atare, cine se angajează pe acest coridor politic are obligația să-l susțină cu orice sacrificii. Altfel, dacă nu ești dispus o faci, lasă locul altuia. În acest sens, o alianță electorală de dreapta – dacă nu o fuziune partinică – se impunea cu necesitate. Azi, nici USR, cu toate că profesează unele idei valoroase și sănătoase, centrate pe principialitate, echitate și moralitate, nici PNL, încă tributar mentalității exersate în decursul istoriei sale, în care beneficiile deținerii puterii au jucat un rol de căpătâi, ambele marșând pe un tuș profund individualist, deplin marcate de morbul  ambiției, al aroganței, al infatuării, nu vor obține puterea de una singură. Discursurile triumfaliste de o parte sau alta n-au nicio valoare pe fond de dezbinare, concurență și adversitate.

Socotesc că încă ideea unei solidarități și alianțe electorale de dreapta este posibilă:  fiecare partid să-și supună oamenii apți a candida aprecierii publice, într-o scurtă perioadă ante campanie, iar alianța să-i propună pe liste pe cei cu cele mai bune rezultate. Asta dacă realmente se dorește o alianță și o victorie. Dacă nu, Dumnezeu cu mila!

Vizualizari: 4072

Comentarii

1 comentarii

GRIGORE MANEA

Acum 1 lună

PNTCD= ACEEASI MIZERIE!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus