Miercuri,
05.08.2020
Cer Senin
Acum
16°C

Testele pentru coronavirus la Spitalul Judetean sunt mai scumpe decat la clinicile private

14 Iulie 2020 16:16

Testele pentru coronavirus la Spitalul Judetean sunt mai scumpe decat la clinicile private

De astăzi, 14 iulie, Laboratorul Clinic de Analize Medicale al Spitalului Clinic Județean Sibiu efectuează, la cerere, contra cost, analize RT-PCR COVID-19. Pretul unui test este de 300 lei, în limita a 25 de testări pe zi. Având în vedere celelalte oferte de pe piață, Spitalul Județean are cel mai ridicat preț din Sibiu. Reprezentanții instituției explică pentru Turnul Sfatului că acesta este prețul care a rezultat în urma unei analize efectuate, în cadrul căreia s-a ținut cont de costurile kiturilor și a aparaturii din dotare. 

Astăzi, 14 iulie, a fost prima zi în care la Spitalul Clinic Județean Sibiu s-au făcut teste la cerere, contra cost, pentru depistarea infecției cu COVID-19. Un astfel de test făcut la Spitalul Județean costă 300 de lei. În contextul în care un test PCR la Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu costă 280 de lei, la Clinica Synevo costă 285 de lei, iar la Clinica Polisano pacienții pot opta pentru un pachet de depistare SARS-COV-2 (RT-PCR), beneficiind și de determinarea serologică pentru anticorpii IgG, la un preț de 295 lei, testul făcut la Spitalul Județean devine cel mai scump de pe piața sibiană. Conducerea spitalului transmite că prețul a fost stabilit în urma unei analize efectuate, în cadrul căreia s-a ținut cont de costurile kiturilor și a aparaturii din dotare.

Conducerea spitalului spune ca s-a decis realizarea testelor COVID-19 la cerere pentru că laboratorul spitalului este acreditat și pe lista Ministerului Sănătății.

„Pentru stabilirea prețului s-a realizat o notă de fundamentare. Acesta e prețul care a rezultat în urma analizei efectuate, ținând cont de costurile kiturilor necesare aparaturii moderne din dotarea laboratorului”, spune Decebal Todăriță, purtător de cuvânt al spitalului. 

Dotările și investițiile făcute în laboratorul de analize al spitalului

Potrivit unui comunicat de presă transmis de oficialii spitalului, Laboratorul Clinic de Analize medicale al SCJU Sibiu are în prezent funcționale trei aparate de testare Real-Time PCR pentru testarea SARS-Cov-2. Dotarea laboratorului cu aparatură, dar și cu consumabilele necesare fiecărui tip de aparat, s-a realizat atât cu ajutorul donatorilor din mediul privat, cât și din partea Ministerului Sănătății și a Consiliului Județean Sibiu.  

Totodată, reprezentanții spitalului spun că banii pentru achiziționarea noii linii de testare au provenit dintr-o sponsorizare din partea Romgaz. Echipamentul este unul complet automat, realizând detecția, amplificarea și extracția probelor. Aparatul a fost instalat, calibrat și personalul instruit în vederea utilizării echipamentului. Întrucât aparatul necesită consumabile diferite față de aparatura existentă, au fost comandate și livrate 3.456 de kituri de testare specific pentru această nouă linie.

De asemenea, laboratorul a fost dotat cu nou extractor automat cu o capacitate de aproximativ 48 de extracții de ARN viral pe oră și o hotă microbiologică performantă proiectată pentru a oferi codiții de maximă siguranță. Toate dotările noi au fost instalate în cadrul Laboratorului de Analize al SCJU Sibiu. Extractorul are o valoare de 238.000 lei cu TVA inclus, și a fost achiziționat din fondurile spitalului, iar valoarea hotei este de 41.728,77 lei cu TVA inclus, fiind achiziționată de către Fundația Comunitară Sibiu. 

„Noile dotări vor duce la creșterea capacității de testare pentru detectarea virusului SARS-COV2, dar și la reducerea timpului de așteptare pentru pacienți, care vor putea fi preluați mai rapid" declară Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu. 

Până în prezent (n.r.-luni 13 iulie) spitalul a efectuat 15.057 teste de la începutul pandemiei. Dintre  acestea, 11.531 au fost pentru publicul larg, 2.788 au fost pentru personalul medical al spitalului (spital COVID), 188 pentru personal din alte spitale și  550 pentru personal din cadrul unor instituții publice de asistență socială. Cel mai mare număr de teste efectuate într-o zi a fost de 253. Timpul pentru obținerea unui rezultat variază între 12 ore și 48 ore.

„Este foarte important să creștem capacitatea de testare cu atât mai mult cu cât, odată cu măsurile de relaxare, a crescut gradul de circulație a populației, fapt ce aduce cu sine o serie de riscuri aferente pentru care noi trebuie să fim pregătiți. Noul aparat automat este extrem de util, deoarece va putea fi utilizat nu doar pentru testarea pentru COVID-19 ci și pentru alte afecțiuni de natură infecțioasă, ceea ce înseamnă o îmbunătățire a serviciilor medicale pe care le oferim pacienților. […] Fac din nou apel la cetățenii județului să rămână prudenți, să respecte distanțarea socială și măsurile de igienă, pentru că pericolul nu a trecut", declară Conf.univ.dr. Liliana Coldea, managerul SCJU Sibiu.

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

John Doe

Acum 3 săptămâni

Sunt foarte dezamăgit de această decizie. Imi pare rau ca am donat. Colac peste pupăză cer mai mult pe test decat in mediul privay. Sunt de-a dreptul scarbit
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus