Sâmbătă,
18.01.2025
Innorat
Acum
-2°C

Tibor Konrad, director general New Concept Living: Economia românească nu o să fie pornită de români, o să fie pornită de Europa de Vest

Tibor Konrad, director general New Concept Living: Economia românească nu o să fie pornită de români, o să fie pornită de Europa de Vest

Economia Sibiului traversează o perioadă dificilă și confuză din cauza pandemiei de coronavirus. Salariile stagnează, marile companii raportează o scădere a producției, băncile sunt reticente în a acorda credite noi, dar în egală măsură prețurile locuințelor noi sunt în ușoară creștere. În plus, noi proiecte imobiliare de amploare sunt făcute publice, investițiile fiind de ordinul zecilor de milioane de euro. Despre aceste aspecte am stat de vorbă cu managerul New Concept Living, Tibor Konrad.

Dacă vorbim despre primul trimestru al anului 2020, în baza cifrelor pe care le am, pot să confirm că a fost cel mai bun trimestru din ultimii nouă ani. Mă refer la lunile ianuarie, februarie și prima jumătate din luna martie, care au fost niște luni extraordinare. Dacă privim în ansamblu, perioada menționată reprezintă sfârșitul unui val în care economia a fost trasă în sus, până a atins un vârf la începutul lui martie. De aici ne-am tăvălit până în prăpastie. Economia, din 2010 până în 2020, a traversat un ciclu de bunăstare, perioada în care au avut loc cele mai mari îmbogățiri. Deci da, pot să confirm că am depășit apogeul și din martie economia a căzut.

Cât de mult a căzut, care este situația în momentul de față?

Multă lume se întreabă dacă a venit criza. Răspunsul meu este că dacă la nivel național din o sută de vânzări am ajuns la 40, atunci da, a venit criza și suntem undeva la 40% din volumul normal. Partea frumoasă este că majoritatea clienților care mai există sunt clienți educați, care aparțin clasei sociale de mijloc, clienți care indiferent că este iarnă, vară, din punct de vedere economic au o stabilitate financiară. În orice firmă se întâmplă următorul lucru. Când vine o perioadă dificilă arunci afară din barcă pe cei mai puțin valoroși. Și mereu îi vei ține, cu orice chip, pe cei valoroși, chiar și dacă poate trebuie să iei un credit în bancă, numai să-i păstrezi. Tu știi clar că ei reprezintă sistemul osos al afacerii tale. Ei, acei oameni nu sunt afectați. Acei oameni au și o anumită gândire, au mai multe facilități, poate au niște rate la bancă mai mici pentru că au gândit mult mai profund gradul lor de îndatorare. Acei oameni cu siguranță dețin deja una sau două proprietăți, pur și simplu aparțin unei zone mediane care gândește altfel. Acei oameni mai cumpără acum la nivel local. Cumpără o familie care până acum stătea într-o garsonieră sau un apartament micuț, a venit primul copil și acum fac un pas înainte. Dar, foarte important, nu o să mai cumpere nimeni pe hârtie. See it, then buy it!

Această pătură socială de mijloc este suficientă încât să țină economia în spate în următoarele luni? Cât de groasă este ea?

Normalul acesta pe care l-am cunoscut până acum nu o să mai existe. O să vină unul mult mai mare, dar economia românească nu o să fie pornită de români, o să fie pornită de Europa de Vest. Banii care vor reporni economia nu vor fi de la români pentru că românii, până acum, au fost principalii cumpărători datorită acestei goane a ruralului către urban. Odată ce a venit Corona s-a gătat. Nu mai există goana aceasta pentru că a venit sperietura. Economia României va fi restartată de banii care se vor injecta din Europa de Vest. Aici vorbesc de Germania, unde noi am deschis puncte de lucru, Austria, Belgia, Elveția. Oamenii aceștia sunt prin natură niște mega-economisitori. Datele pe care le avem arată că 2,5 miliarde de euro reprezintă depozitele bancare doar ale nemților. Și nemții au făcut acum o treabă foarte interesantă, în loc să tipărească bani pentru a depăși criză, au făcut apel la economiile populației. Banii care dorm în bancă, economiile lui Hans, ale lui Müller și așa mai departe. Aceia sunt bani în depozite, de care nu s-au atins nici la fost criză. Primeau o dobândă de câteva procente cu care erau mai mult decât mulțumiți. Acum s-au făcut dobânzile negative, cu alte cuvinte au fost sunați și informați că pierd bani dacă-i mai țin blocați. Sunt obligați să-i injecteze în economie. Nemții sunt practici. Nemții nu joacă păcănele. Pentru nemți bursa de acțiuni este prea volatilă. Așa că ei caută acum să investească bani în cel mai sigur sector – imobiliarele. Au dovedit asta și în 2008, și în criza precedentă, imobiliarele au dovedit că sunt cel mai sigur mod de a păstra bani și de a crește în valoare. Așa că acum banii aceștia vor veni în Europa de Est.

Știe Sibiul să profite de moment?

Sibiul și Transilvania deja sunt un magnet. Noi avem acum patru investitori din Germania, plus doi locali, cu care am demarat cel mai mare cartier rezidențial din Ardeal, cu peste 2000 de apartamente. Se vor construi la marginea Sibiului, chiar cum se coboară în Cristian. Deja se formează lanțuri de vânzare în Germania prin care li se prezintă nemților oportunitatea. Domnule, tu ai 60.000 de euro! Nu poți să-ți cumperi nimic în Germania cu ei, dar uite, noi construim în Sibiu, oraș în care tot al doilea om vorbește germană, unde cu 40.000 de euro îți iei un apartament de două camere. Și ai trei variante. Îl iei cu 40.000 și la doi ani după predare îl vinzi cu 20% profit. Îl iei cu 40.000 și-l lași prin New Concept Living care, între timp, făcându-și puncte de lucru în afară oferă local și serviciul de management al proprietății. Adică tu dai cheile și din momentul acela nu mai ai nicio bătaie de cap. Tu știi că lună de lună îți intră o chirie, indiferent că ai sau nu clienți. Administrarea de imobile este, deci, a doua variantă și cea de-a treia variantă este să-l cumperi și să-l ai, poate mai vii prin țară, te folosești de el. Acești bani vor porni economia.

Asta înseamnă că vom vedea în perioada următoare în Sibiu lansându-se noi proiecte majore imobiliare? Care sunt acestea și ce zone devin principalele atracții ale Sibiului?

Un exemplu este proiectul DaVinci care se construiește în Cristian, la un kilometru de Zona Industrială Vest. Se lucrează la infrastructură și utilități în prezent. Partea frumoasă este că fondurile există și proiectul merge înainte indiferent de apetitul pe termen scurt al pieței locale. Calitatea va face diferența. Vor fi, la finalul celor trei faze de construcție, undeva la aproximativ 240 de vile, cu peste 2000 de apartamente, durată de implementare 4-5 ani. Un german nu cumpără orice prostie, nivelul de normal în Sibiu se va schimba. Adică cine până acum a vândut niște... construcții de o calitate îndoielnică, pentru că ruralul care fugea spre urban nu știa să aibă pretenții...

DaVinci Residence

O s-o spun eu, s-a întâmplat în Cartierul Arhitecților, cu urmările pe care le vedem.

Eu spun doar că omul care vine din zona rurală se mulțumește cu mai puțin, considerând că acel puțin este suficient. Cocoșul care stă în țarcul lui e bucuros, el primește boabe și apă și crede că asta înseamnă viața. Vulturul, care a văzut văzduh, munți, văi, vrea mai mult. Pentru mine, ca reprezentant al unei firme în domeniu, reprezintă un motiv de bucurie pentru că se face curat. Cine nu înțelege că trebuie să ridicăm nivelul va dispărea de pe piață. Trăim în era în care review-urile contează cel mai mult. Cine nu pune clientul pe primul loc trebuie să închidă.

Un alt proiect major este cel din vecinătatea Lacului lui Binder, Mozaic Residence, un ansamblu format din 12 blocuri cu subteran mai mare decât parterul, unde vom avea parcări la subteran și pivnițe. Am făcut și pivnițe pentru că punem clientul pe primul loc, deși costul este mai mare. Când bani ai, le faci. Vorbim despre altceva.

Să fie acest proiect o urmare a investițiilor publice desfășurate aici în ultimii ani?

Nu, n-are nicio legătură. Nu aș vrea spun nimic legat de municipalitate și conducerea primăriei. Pot doar să spun că, în multe cazuri, municipalitatea sibiană pune roți pătrate la mașină și tu ca privat ești obligat să o conduci. Mă opresc aici.

Mozaic Residence

Ați menționat, de mai multe ori, o trecere la un nivel superior, în care clientul este pe primul loc și opinia lui contează, fie într-un review, fie în alt mod. Care este mentalitatea sibienilor în general?

Noi suntem oameni din Mărginime, avem adesea o gândire foarte limitată. Dacă este să comparăm nivelul de construcții din Sibiu cu ce vedem în Cluj, sau Brașov, sau chiar Oradea, pot să spun că suntem de patru ori mai slabi. Se vede că oamenii nu au o cultură a frumosului, n-au umblat, nu înțeleg... au o singură preocupare: să vândă cât mai multă marfă și să obțină cât mai mulți bani. Atât. Nivelul este scăzut. Aceste firme din Germania pe care le-am menționat mai devreme nu au găsit în Sibiu o concurență serioasă. Din acest motiv s-au vândut multe prostii în zona noastră pentru că, așa cum am spus, venea ruralul fără probleme. Singura pretenție este prețul, să fie cât mai mic. Și atunci au luat naștere monstruozitățile pe care le vedem azi.

Cum vedeți relația cu băncile în perioada aceasta? Se mai dau credite, sunt un partener de încredere?

Nu mai sunt, practic au stins becul. Nu anunță ele oficial, dar în fapte vedem că au oprit creditarea. Dacă te duci să tatonezi terenul, o să constați că s-au înăsprit foarte mult condițiile. Și este de înțeles, nu vor să-și asume riscuri. Urmează valuri noi de disponibilizări, mai ales că și industria auto – care are un rol determinant în economia Sibiului – trece acum printr-o reorientare, nu o criză. Nu a dispărut necesitatea oamenilor de a avea mai multe mașini, însă noul trend este clar, Tesla a bătătorit drumuri noi și deja toți trebuie să le urmeze. Chiar și CEO-ul de la Volkswaggen a declarat că nu vor muri, merg înainte, însă acum trebuie întors un tren în gară, ceea ce nu se poate face ușor. Sigur că mai trebuie dați oameni afară și lucrurile repornesc. De aceea spun că și băncile își iau o marjă de siguranță, și ele au aceste informații. România și anul viitor o să fie destul de închisă la credite, nici nu o să știm exact ce să facem. Ce se întâmplă dacă în plin trafic se lasă ceața dintr-o dată? Nu mai vezi nimic la un metru în față. Toată lumea oprește. România va fi cel puțin un an de zile oprită.

Sunteți pesimist cu privire la relansarea economică și starea generală a românilor?

Din punct de vedere al banilor din România, da. Cine se baza pe apetitul românilor de achiziție o fie dezamăgit. Pofta va reveni după ce vor vedea și vor înțelege că vin nemții și cumpără locuințe lângă ei. Știți cum este economia văzută în cel mai banal exemplu? Ca o petrecere plicticoasă, în care toată lumea stă și se uită. DJ-ul, săracul, pune muzică, dar toți stau. E mult până începe unul, apoi al doilea să danseze. Uite așa se încălzește atmosfera. Românii vor veni pe la jumătatea petrecerii, după ce-i văd pe alții că se distrează lângă ei.

Auzim muzică de petrecere la anul?

Toate datele noastre ne indică faptul că undeva la anul, prin martie, aprilie, mai, începe să se ridice ceața și începem și noi să zărim ceva. Repet, vorbesc din punctul de vedere al românilor. Anul acesta este exclus. Noi deja avem mai mulți clienți și interes mai mare din Germania decât din Sibiu, în momentul de față. Valul a pornit către noi.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

6 comentarii

Calin Alin

Acum 4 ani

Din pacate..se contrazice de la o idee la alta. Pina acuma a fost ok sa vanda mizeriile de locuinte - chiar asa, de ce nu ati luat atitudine si sa nu colaborati cu dezvolatatorii de mizerii??- celor "limitati" din Marginime, acuma coteste spre clienti din Germania;)) Calitate in panta si cu aeroportul la cap..CITEZ: Ba iesim din ceata si la anul pe vremea asta e ok, ba minim un an e nasol si se fac disponibilizari.. Minim un an nu e ok in RO si nu va fi ..si nu se dau credite/ dar vin fime din Germania gramada.. 20% profit in 2 ani???? Mai ai un avantaj, sa combini mirosul de kerosen cu cel de gainat, locatia fiind bot in bot cu ferma de pasari...apreciaza cei cu nas fin din Germania..si sunt multe de spus..Zi frumoasa sa aveti
Raspunde

Ombladon 420

Acum 4 ani

asta cu clientii din germania care o sa-i cumpere lui apartamente intre groapa de gunoi si avicola e doar marketing:))
Raspunde

Prenume SiNume

Acum 4 ani

"Domnule, tu ai 60.000 de euro! Nu poți să-ți cumperi nimic în Germania cu ei, dar uite, noi construim în Sibiu, oraș în care tot al doilea om vorbește germană, unde cu 40.000 de euro îți iei un apartament de două camere" Hahahahahha, am ras. Cine pune botu' la prostia asta isi merita soara. Apropos ce propaganda ieftina marca TS.
Raspunde

Gigel Sibianul

Acum 4 ani

Și marmota invelea cicoata?! Ce-l mai mare papagal al Sibiului. E bun de politician.
Raspunde

Sibianca Sibiu

Acum 4 ani

Tin sa il informez pe domnul ca am cumparat casa in Germania cu 60.000 de euro. Poate vrea sa spuna ca in Romania nu prea ai ce cumpara decent la acesti bani.
Raspunde

Ion Robot

Acum 4 ani

Alt "dezcoltator" de mizerii la suprapret pentru unii care si-au gajat viata sa le plateasca. Atata vreme cat romanul continua sa cumpere mizerii la suprapret, mizerii la suprapret se vor face, cu complicitatea autoritatilor care fac utilitati doar pentru acesti spagari.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus