Joi,
02.02.2023
Innorat
Acum
1°C

Epopeea noului Liceu de Artă: după un an de ”lucrări”, banii alocați sunt și mai mulți

Epopeea noului Liceu de Artă: după un an de ”lucrări”, banii alocați sunt și mai mulți

Contractul scos la licitație pentru finalizarea Liceului de Artă are un buget disponibil de 25 de milioane de lei. Suma e cu opt milioane de lei mai mare decât contractul atribuit în septembrie 2018 pentru același obiectiv, la care s-a și lucrat timp de un an de zile.

Cele 25,13 milioane de lei, fără TVA, alocate de Primăria Sibiu pentru finalizarea lucrărilor începute din aprilie 2019 la noul Liceu de Artă al orașului depășesc cu mai bine de trei milioane de lei și bugetul alocat în 2017, pentru contractul care, pe lângă execuție, includea și proiectarea și obținerea avizelor necesare. În urma licitației de atunci, contractul a fost semnat de asocierea formată din Construcții SA și Arhimus SRL, pentru suma de 17,14 milioane de lei (sumă fără TVA). Respectivul contract a fost încheiat la termen (în aprilie 2020), fiind realizat, însă, doar proiectul și o parte mică din lucrări. ”Acest contract a fost reziliat, iar până la rezilierea contractului s-au efectuat și plătit lucrări în procent de 7,52% din lucrările contractate”, se arată în noul caiet de sarcini întocmit de reprezentanții administrației locale prin Serviciul de administrare a unităților de învățământ preuniversitar. Cele 7,52% din lucrările executate reprezintă, potrivit expertizei tehnice comandată de Primărie, în special construirea fundațiilor celor două noi corpuri de clădire propuse și pregătirea lucrărilor de consolidare a căminului din curtea Colegului Economic, cămin care de asemenea va fi integrat în viitorul liceu de artă.

După un an de lucrări, șantierul noului Liceu de Artă s-a oprit la 7,52% din lucrări

Diferența dintre bugetul alocat acum și cel pus la dispoziție în 2017 pentru aceeași lucrare este explicată de modificările fiscale și ale pieței care au intervenit între timp. Prețurile materialelor au crescut față de 2017, an de când au intervenit și prevederile ”celebrei” OUG 114/2018, prin care – printre altele – salariul minim în domeniul construcțiilor a fost stabilit la 3.000 de lei, brut.

Termen de execuție – tot un an

Actualul contract scos la licitație de Primărie prin intermediul Serviciului public de administrare a unităților de învățământ preuniversitar din Sibiu are termen limită de depunere a ofertelor stabilit pentru ziua de 17 august 2020. Reprezentanții administrației locale speră să finalizeze evaluarea ofertelor până cel mai târziu 9 noiembrie 2020. Criteriile de evaluare a ofertelor depuse sunt două: prețul, care va conta în proporție de 90%, și perioada de garanție acordată (căreia îi sunt alocate restul de 10%). Garanția minimă solicitată este de trei ani, iar cea maximă – de cinci ani.

Termenul de execuție a lucrărilor a fost păstrat tot pentru 12 luni, cât era prevăzut și în primul contract semnat în septembrie 2018. “Sper ca de această dată firmele care vor depune oferte vor înțelege responsabilitatea pe care o au de a termina construcția în cel mai scurt timp, fiind vorba de un obiectiv public de care orașul are foarte multă nevoie. Valoarea lucrărilor este ofertantă”, declara Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu, în comunicatul de presă emis la începutul acestei luni, prin care era anunțată noua licitație.

21 de clase și spații separate de recreație

Viitorul liceu a fost gândit să aibă 21 de clase, în care să învețe cei peste 450 de elevi: cinci clase de învăţământ primar, opt de învăţământ gimnazial și tot opt de învăţământ liceal. Noua clădire aflată în curs de construire va avea o formă de “L“: o latură urmează să aibă ca regim de înălțime parter, etaj și etaj retras, iar cealaltă parter și două etaje. Corpul va avea și o sală de festivități pe două niveluri, care va putea fi folosită și drept sală de audiții, dar și sală pentru spectacole. Pentru a uni clădirea existentă (fostul cămin) cu extinderea, proiectul prevede construcția unui corp de legătură, cu parter și etaj.

Noul Liceu de artă (în imagine - clădirile cu ferestre pastelate) este în construcție în curtea Colegiului Economic ”Gheorghe Barițiu”

 

Viitorul liceu va număra 51 de spații acustice, majoritatea fiind săli individuale. Noua clădire va include și spații dedicate celor care urmează specializări din zona artelor plastice, spații pentru care se va insista pe lumina naturală.

Spațiile exterioare, folosite pentru recreație, vor fi în număr de 12. Inclusiv acoperișul noii clădiri va fi amenajat drept spațiu de recreație, urmând a fi înconjurat de plase. În plus, pentru elevii din ciclul gimnazial este propusă drept spațiu de recreere o curte separată de celelalte.

Legătura dintre fostul cămin al Colegiului economic, în care vor fi amenajate săli de clasă, și noul corp aflat în construcție va fi făcută printr-un pasaj suprateran

”Ghinion”

Anunțat în 2016, prezentat public în ianuarie 2017, licitat pentru proiectare și execuție în noiembrie 2017,  contestat în decembrie 2017, lună în care licitația este și anulată de către autoritățile locale. Care autorități au fost obligate de către judecători, în februarie 2018, să “anuleze anularea“ licitației. În martie 2018 procedura a fost, prin urmare, reluată, iar după 14 ședințe de evaluare a celor două oferte depuse, contractul s-a semnat în data de 20 septembrie 2018. 

Partea de proiectare și obținere a avizelor și autorizațiilor necesare a fost finalizată în primăvara anului trecut, după care a fost emis și ordinul de începere a lucrărilor. În aprilie 2020, când noua clădire ar fi trebuit predată, contractul a fost reziliat de administrația locală, care nu a mai fost de acord să prelungească termenul de execuție.

După finalizarea lucrărilor, în actuala clădire a Liceului de Artă  din Sibiu – cea de pe strada Alexandru Odobescu – ar urma să își extindă sălile de clasă Colegiul Național “Samuel von Brukenthal“, astfel încât elevii acestui colegiu să nu mai fie obligați să urmeze și cursuri de după-amiaza, din lipsă de spațiu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 1742

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus