Sâmbătă,
15.08.2020
Ploi Usoare
Acum
18°C

Reabilitarea Palatului Justiției din Sibiu, reluată ”de la zero”: judecătorii sibieni caută un expert

21 Iulie 2020 20:12

Reabilitarea Palatului Justiției din Sibiu, reluată ”de la zero”: judecătorii sibieni caută un expert

Reprezentanții Tribunalului Sibiu sunt în căutarea unui expert tehnic care să realizeze documentația necesară reluării lucrărilor la Palatul Justiției din Sibiu, aflat în șantier din septembrie 2011.

Proiectul reabilitării Palatului Justiției din Sibiu a fost trecut din sarcina Ministerului Justiției în cea a Tribunalului Sibiu, din acest an. Magistrații sibieni au angajat mai întâi o firmă care să păzească clădirea de pe bulevardul Victoriei, după care au cerut o estimare de preț pentru realizarea unei expertize. Acum, reprezentanții Tribunalului Sibiu au lansat acum o procedură de achiziție pentru realizarea respectivei expertize tehnice, care are patru obiective. Primul obiectiv este cel de evaluare a lucrărilor executate până acum și a stării tehnice actuale a acestora. Cel de-al doilea este cel de a fi determinate și evaluate lucrările care au mai rămas de executat, ”în vederea reproiectării și realizării unui nou deviz general”.

Expertiza tehnică va trebui să includă și evaluarea cantitativă și valorică a materialelor decontate până acum, dar care din diferite motive nu au mai și fost puse în operă. În fine, cel de-al patrulea obiectiv are în vedere ”stabilirea unor soluții tehnice de conservare și a costului lucrărilor de conservare, până la desemnarea unui nou executant”, după cum se arată în caietul de sarcini elaborat de Tribunalul Sibiu. ”Expertiza tehnică este necesară pentru continuarea execuției lucrărilor la obiectivul de investiții, finalizarea acestora și reluarea activității instanțelor Tribunalul Sibiu și Judecătoria Sibiu, în imobilul al cărui administrator și beneficiar sunt de drept”, se mai arată în caietul de sarcini semnat de judecătorul Liviu Anchidin, președintele Tribunalului Sibiu.

Fără un termen de dinainte stabilit

Documentul respectiv mai arată că la dispoziția expertului care va fi angajat va fi pusă și cartea tehnică a imobilului, ”în care se regăsesc toate documentele referitoare la lucrările executate până în prezent la obiectivul de investiții, precum și orice date și documente relevante în executarea lucrării de expertiză inclusiv expertiza realizată de către Caza Impex SRL, în luna iulie 2012”. Totodată, cei interesați de lucrare sunt invitați să și viziteze clădirea.

Experții interesați de acest contract au termen de depunere a ofertelor ziua de 27 iulie 2020. Bugetul alocat întocmirii acestei documentații este de 134.000 de lei, fără TVA. În ceea ce privește termenul contractual, acesta nu este de dinainte stabilit. ”Contractul va avea perioada de valabilitate până la obținerea avizelor de către beneficiar, de la autoritățile competente, avize solicitate de către Direcția Județeană pentru Cultură”, se arată în caietul de sarcini amintit.

Faptul că nu este de dinainte impus termenul de execuție este legat de criteriile de atribuire ale acestui contract. Care sunt două: prețul cel mai mic, pentru care punctajul maxim este 60, și termenul de execuție cel mai scurt al expertizei, punctajul maxim alocat acestui criteriu fiind 40.

Un proiect peste care s-au perindat 14 miniștri

Pe baza unei expertize tehnice realizată în 2002 și a unui studiu de fezabilitate din 2007, lucrarea de reabilitare a Palatului Justiției din Sibiu (care includea și ridicarea a încă două clădiri administrative în curte) a fost licitată în 2011.

La aproximativ un an de la demararea lucrărilor, acestea au fost oprite fiind descoperite o serie de vicii: clădirea avea nevoie de consolidări mai ample, lucrări care nu au fost evidențiate în expertiza realizată cu zece ani în urmă. Iar cum – între timp – clădirea a fost clasată drept monument istoric, au mai trecut alți doi ani pentru a fi efectuat un nou studiu asupra clădirii Palatului Justiției, iar Guvernul să aprobe noii indicatori tehnico-economici ai investiției de la Sibiu. După toate aceste proceduri, contractul inițial a fost modificat: s-a ajuns de la 15,9 milioane de lei la suma totală de 23 de milioane de lei, iar obiectul contractului semnat în 2011 cu asocierea formată din Inspet SA Prahova – Coral SRL s-a limitat la lucrările de consolidare.

După finalizarea acestor lucrări de consolidare, în 2016, Ministerul Justiției a lansat o nouă licitație pentru atribuirea lucrărilor de finalizare a reabilitării. Prin urmare, un al doilea contract a fost semnat în decembrie 2016 cu asocierea SC Inspet SA (firma care a lucrat și în prima fază) și Athenaeum Construct SA. Valoarea prevăzută în contract era de 28,7 milioane de lei, iar termenul inițial de finalizare a lucrărilor a fost iunie 2017. 

Doar că, între timp, Ministerul Justiției a rămas fără finanțare. Căci proiectul de reabilitare a Palatului Justiției a fost finanțat dintr-un împrumut pe care Ministerul l-a accesat de la Banca Mondială în anul 2004 (împrumut pentru reabilitarea mai multor sedii de instanțe din țară). Cum atât la Sibiu, cât și în alte părți din țară, lucrările au întârziat mult peste estimări, Ministerul Justiției a obținut o prelungire a acordului de finanțare. Cu tot cu prelungire, acest acord a încetat pe 31 martie 2017. 

Fără banii de la Banca Mondială, însă, avansul lucrărilor a fost foarte timid. Constructorii au refuzat să mai lucreze în contextul în care alocările bugetare nu depășeau suma de două milioane de lei pe an, astfel încât pe 1 noiembrie 2019 contractul a fost reziliat.

În bugetul de stat pe anul 2020, pentru continuarea lucrărilor la Palatul Justiției a fost prevăzută suma de 27 de milioane de lei, bani care în mod evident nu mai pot fi accesați deocamdată.

Din 2002, de când, în acte, a fost demarat proiectul de reabilitare l Palatului Justiției din Sibiu, pe la conducerea Ministerului Justiției s-au perindat 14 miniștri proveniți din toate partidele relevante: Rodica Stănoiu, Cristian Diaconescu, Monica Macovei, Tudor Chiuariu, Teodor Meleșcanu (interimar), Cătălin Predoiu (patru mandate, în acesta din urmă el și ”pasând” proiectul către Tribunalul Sibiu), Titus Corlățean, Victor Ponta (două mandate de interimar), Mona Pivniceru (două mandate), Robert Marius Cazanciuc, Raluca Alexandra Prună, Florin Iordache, Tudorel Toader, Ana Birchall (un mandat și două interimate) și, ultimul pe listă, Cătălin Predoiu. Aflat la al patrulea mandat de ministru al Justiției (în cei 18 ani de când se ”lucrează” la Palatul din Sibiu), Predoiu este și demnitarul care a decis ca de proiect să nu se mai ocupe autoritățile centrale, ci reprezentanții Tribunalului Sibiu.

Clădire ridicată în patru ani

Construcția clădirii ce a primit numele de Palatul Justiției a început în anul 1904. "Nu peste mult se va ridica în Sibiu un nou palat, anume palatul justițiar pentru tribunal și celelalte judecătorii. Noul palat va fi zidit în grădina Flora (suburbiul Iosefin) pe care guvernul a cumpărat-o cu 99.700 coroane de la consistorul nostru de aici. Noul palat va costa 800 mii de coroane”, scria Foaia Poporului din acel an. Patru ani mai târziu, aceeași publicație anunța nu doar finalizarea lucrărilor, ci și inaugurarea noii clădiri care adăpostea tribunalul, judecătoria și procuratura.

Vizualizari: 4329

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

B B

Acum 3 săptămâni

totusi, trotuarul din faţa tribunalului când se va elibera pentru o circulaţie pietonală, vorba preşedintelui, NORMALĂ?
Raspunde

Sorin Inocențiu Șerbu

Acum 1 săptămână

De ce nu se apelează la experții judiciari Belașcu Emil și Baciu Virgil care în dosarul 6270/85/2011 au întocmit o expertiză în care au inventat un prejudiciu neexistent în valoare de 538.894,15 lei(111.573 euro) iar în sentința civila 92/2020 d-na Dincă Diana nu si-a exercitat funcția cu obiectivitate si imparțialitate?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus