Marţi,
20.04.2021
Innorat
Acum
8°C

Persoanele defavorizate pot apela la cabinetul stomatologic și serviciul de ambulanță al Arhiepiscopiei. Serviciile sunt gratuite

Persoanele defavorizate pot apela la cabinetul stomatologic și serviciul de ambulanță al Arhiepiscopiei. Serviciile sunt gratuite

La jumătatea acestei luni, Arhiepiscopia Sibiului a inaugurat un serviciu de ambulanță și un cabinet stomatologic situat în vecinătatea Catedralei Mitropolitane din oraș, pe strada „A. D. Xenopol”. Acestea au fost sfințite de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepsicopul Sibului și Mitropolitul Ardealului.

Cabinetul stomatologic al Arhiepiscopiei Sibiu a început să ofere servicii medicale încă din luna ianuarie a acestui an, cu prioritate copiilor din comunități defavorizate. Personalul calificat pentru astfel de servicii oferă tratament de specialitate persoanelor cu venituri reduse, familiilor şi copiilor care au nevoie de aceste servicii medicale. Cabinetul a fost sfințit de IPS Mitropolit Laurențiu, în prezența vicarului-administrativ al eparhiei, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, a consilierului social din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, pr. Adrian Roman, a angajaţilor de la Departamentului de asistenţă socială, a personalului centrului medical unde funcționează cabinetul stomatologic şi a altor invitaţi.

Servicii medicale pentru persoane defavorizate

Cabinetul medical și serviciul de ambulanță vin să completeze serviciile medicale oferite de Arhiepiscopia Sibiului persoanelor aflate în dificultate în Centrul de recuperare neuro-motorie şi de consiliere psihologică „Sfântul Nectarie”, aflat în aceeași incintă.

„Cabinetul stomatologic este destinat cu prioritate copiilor cu nevoi speciale, proveniți din familii defavorizate sau din zone defavorizate, dar și adulților din familii cu risc social și care nu-și permit să plătească servicii medicale stomatologice. Am inaugurat și serviciul de ambulanță, deși ambele funcționau încă de la începutul anului. Am inaugurat acest serviciu ca o măsură pentru cei care doresc transport medical gratuit și asistență, pentru persoanele din căminele de bătrâni sau de la casele lor, sau de la spitale pentru a fi externați, sau pentru copiii din plasament aduși la cabinet stomatologic sau în alte centre medicale. De asemenea, am binecuvântat și Centrul de recuperare „Sfântul Nectarie” care face cinci ani de activitate, cu sute de proceduri în fiecare lună și mii de proceduri în fiecare an. Mulțumim tuturor sponsorilor și celor implicați de la Diakonie Neuendettelsau Germania de unde am primit ambulanța și aparatura medicală, celor de la Crucea Roșie bavareză pentru donațiile de aparatură și produse medicale făcute, precum și echipei de la Departamentul de asistență socială și a Asociației Filantropia Ortodoxă Sibiu”, spune pr. Adrian Roman.

Serviciile medicale oferite de centrele Arhiepiscopiei Sibiului completează alte programe derulate în Patriarhia Română în domeniul sănătății, cum este programul Socio-Medical „Sănătate pentru Sate”.

Totul este gratuit

Atât serviciul de ambulanță, cât și cabinetul stomatologic aparțin de Asociația Filantropia Ortodoxă Sibiu. Ei sunt cei care au autorizat și licențiat aceste servicii. Asociația este una parțială, aparținând Arhiepiscopiei Sibiului, președinte fiind părintele Adrian Roman.

„Noi am început încă din februarie activitățile, atât în ceea ce privește ambulanța, cât și cabinetul stomatologic. Am început să transportăm, în primul rând copii de la Centrul Speranța, la cabinetul stomatologic. Așa a început totul. Acum avem posibilitatea să facem transport pentru cei care nu-și permit, de la un spital acasă, de la un cămin de bătrâni la spital și așa mai departe. Între timp a venit pandemia și a trebuit să facem o pauză. Acum, însă, am inaugurat și cabinetul și ambulanța, iar activitatea noastră a fost reluată” mai spune preotul Adrian Roman.

Asociația își dorește ca aceste două servicii să deservească oamenii nevoiași atât din orașe, dar mai ales din satele județului. Serviciile oferite sunt gratuite, iar toate persoanele defavorizate pot apela cu toată încrederea. Acolo unde se impune, se vor face anchete sociale.

Numărul de telefon la care se poate suna pentru a se cere sprijinul ambulanței sau se poate face o programare la cabinetul stomatologic este 0269.213.052. Programările vor fi făcute de medicul stomatolog în funcție de programul acestuia. În ceea ce privește serviciul de ambulanță, trebuie menționat faptul că ambulanța nu este pentru urgențe, ci pentru transport.

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

Popa Veronica

Acum 8 luni

Sunt o persoana cu dizabilități.as vrea un consult.sa aflam despre ce este vorba.in legătură sănătatea.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus