Vineri,
02.12.2022
Partial Noros
Acum
6°C

Maria Telea și Teodora Dobre sunt educatoarele de 10 la Definitivat

Maria Telea și Teodora Dobre sunt educatoarele de 10 la Definitivat

Două tinere educatoare au fost singurele cadre didactice din județ care au luat examenul de definitivat cu media 10. Este vorba despre Maria Telea și Teodora Dobre, ambele educatoare în orașul Sibiu. Ambele fete spun că și-au ales meseria din dragoste pentru copii și că nu au de gând să renunțe prea curând la ea.

Maria Telea este educatoarea la grădinița „Sf. Dimitrie” din Sibiu. Tânăra sibiancă are 20 de ani și spune despre examenul de definitivat că nu a fost nici foarte ușor, nici foarte greu. Recunoaște, însă, cu sinceritate că nu se aștepta chiar la un 10, dar s-a descurcat foarte bine. A terminat Colegiul Pedagogic „Andrei Șaguna ”, iar pe la jumătatea clasei la X-a, când a început să facă practică a realizat cât de mult îi place să lucreze cu copii.

„Până atunci spuneam că-mi sunt dragi copiii și că aș putea să lucrez cu ei, doar că, după practică am simțit ce implică asta și cum este de fapt. Atunci am fost convinsă că mi se potrivește meseria de educator. Și după doi ani de activitate îmi place la fel de mult ceea ce fac”, spune Maria.

Cel mai mult în meseria ei îi place libertatea pe care o are atunci când lucrează cu copiii.

„Ai o libertate aparte atunci când lucrezi cu copiii, pentru că poți face mereu ceva nou și este și distractiv, dacă pot spune așa. Apoi mai este atitudinea copiilor față de tine. Când îi vezi cum se atașează și cât ajung să te iubească, n-ai cum să nu te simți împlinit. Nu este ușor să lucrezi cu ei și nu cred că a fost vreodată ușor de lucrat cu copiii. Toți sunt diferiți și nu știi niciodată la ce să te aștepți de la un copil și atunci nu are cum să fie ușor, dar în aceeași măsură este și frumos”, mai spune Maria.

În momentul de față, tânăra educatoare se pregătește pentru examenul de licență, fiind și studentă în anul III la Facultatea de Litere din Sibiu. Este prioritatea ei, dar la postul de educatoare nu are de gând să renunțe, cel puțin în viitorul apropiat.

Teodora Dobre are 25 de ani și este educatoare la Grădinița „Maria Clara” din Sibiu de trei ani. A terminat Liceul Pedagogic din Râmnicu Vâlcea, orașul ei natal, cu dublă specializare de educator și învățător. A absolvit, apoi, Facultatea de Litere din Sibiu și Masterul. Examenul de definitivat i s-a părut unul ușor, cu mici excepții.

„Examenul mi s-a părut foarte ușor pe partea de literatură și pe partea de metodică, însă, am observat că, față de anii trecuți, la partea de gramatică s-au schimbat puțin textele la prima vedere. Anul acesta ne-au pus ușor în dificultate, mai ales la partea de comentat. A fost mult mai dificil față de anii trecuți când se dădea o poezie sau un text al unui autor cunoscut”, spune Teodora.  

A ales să fie educatoare pentru că i-au plăcut copiii întotdeauna. A profitat de faptul că, după mult timp, în Râmnicu Vâlcea s-a făcut o grupă de liceu pedagogic și a încercat. A ales, apoi, Sibiul pentru că făcuse germană și în gimnaziu și în liceu și a considerat că este o oportunitate pentru ea să ajungă aici. Recunoaște că în primul an în meseria ei de educatoare nu a fost ușor, dar a crescut odată cu micuții ei.

„Este mult mai ușor decât a fost la început, când am avut grupa mică și eu nu aveam experiență. Acum cu grupa mare este mult mai ușor și mult mai interactiv. Copiii s-au dezvoltat și lucrez mult mai ușor cu ei. Îmi place să fiu educatoare. Îmi place sinceritatea copiilor, pentru că ei sunt cei mai sinceri, căldura cu care vin la grădiniță, energia pe care ți-o dau și, nu în ultimul rând, toate activitățile ce țin de creativitatea și originalitatea care vin așa, dintr-o idee de a lor”, spune Teodora.

Pentru tânăra educatoare următoarea provocare pe care este determinată să o depășească cu succes este susținerea gradelor în învățământ.

„Este foarte important pentru un cadru didactic să obțină note mari la examenele pe care le are de susținut în carieră, pentru că se autodepășește. Nu spun că nu este important să le promoveze, pentru că majoritatea consideră că este important să fie luate indiferent de notă, doar că, în momentul în care nota este mare înseamnă că într-adevăr partea practică și cea teoretică se leagă din toate punctele de vedere”, mai spune Teodora.

Sibiul a avut anul acesta un procent de promovabilitate de 64,9% la examenul de definitivat. Cele mai multe cadre didactice au avut medii cuprinse între 8 și 8,99.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

2 comentarii

Dan2 Cp

Acum 2 ani

felicitari

Raspunde

Nicholas Paul

Acum 2 ani

Felicitări! Copiii n-or să vă uite! Să fiți sănătoase!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus