Joi,
13.05.2021
Partial Noros
Acum
9°C

NOOK - O tânără a creat primul spațiu de coworking din Sibiu

NOOK - O tânără a creat primul spațiu de coworking din Sibiu

O tânără a descoperit, în urmă cu câțiva ani, că la Sibiu nu exista un spațiu în care un freelancer să își poată desfășura activitatea - relaxant precum o cafenea, dar cu toate dotările unui birou. Așa că a gândit singură un astfel de concept și acum mai puțin de un an s-a născut NOOK.

Ioana-Maria Pasc a început să lucreze la un spațiu de coworking în luna august a anului trecut. Era un vis mai vechi al ei, care s-a născut din propria nevoie de a avea un loc în care să își desfășoare activitatea în liniște, dar să se simtă în același timp inspirată și susținută de persoane cu aceleași interese și cu idei comune.

Nook este un spațiu de coworking și evenimente, adică un loc unde oamenii vin și lucrează cât și cum au nevoie, într-un mediu inspirațional, decorat cu atenție și care le pune la dispoziție toate facilitățile necesare: birouri, WiFi rapid, printer, scanner, videoproiector, bucătărie utilată, cafea și ceai gratuit, zone de lounge. E practic un loc la intersecția dintre un birou corporate și o cafenea, gândit pe bază de abonamente flexibile, în funcție de nevoia fiecăruia. La baza acestui concept stau colaborarea între membri, socializarea și comunitatea, adică fix acele lucruri care acum suferă din cauza pandemiei de Covid-19”, explică Ioana.

Ideea s-a conturat în urmă cu aproximativ patru ani, când tânăra dezvolta proiecte de digital marketing în regim de freelancing. Căuta în Sibiu un loc de unde să lucreze când avea nevoie, care să îi asigure dotările unui spațiu de birou, dar să aibă în același timp o atmosferă relaxată, cu un design interior care să o inspire și, de ce nu, cu o comunitate de oameni cu care să împărtășească păreri și proiecte.

„Am fost dezamăgită însă că nu exista nimic. Sunt multe neajunsuri la munca dintr-o cafenea și chiar și la munca de acasă, de care am avut parte mulți dintre noi în ultimele luni, din păcate. Chiar dacă îți amenajezi acasă o cameră de birou exact așa cum visezi și unde nu te deranjează nimeni, în timp îți lipsesc interacțiunea umană, socializarea. Un spațiu de coworking răspunde tuturor acestor nevoi”, explică sibianca.

Totodată, Nook a fost gândit și ca un loc de desfășurare a evenimentelor de dimensiuni mici, cu până în 20 de oameni. Tânăra spune că oferta Sibiului în acest sector este extrem de săracă.

COVID-19 i-a schimbat planurile

Inițial, planul era ca pe 20 martie 2020 să aibă loc deschiderea spațiului, cu un vernisaj de artă. Tot în martie, Ioana a luat în chirie un al doilea spațiu, dedicat exclusiv evenimentelor, pe care l-a renovat și pregătit, doar pentru ca două săptămâni mai târziu să îl închidă, înainte să fi avut ocazia să îl folosească cu adevărat.

„Nu am reușit să negociez diminuarea chiriei, iar asta m-a pus în fața unei decizii grele: cea de a tăia un braț pentru a salva restul corpului. Am renunțat la sala de evenimente și am păstrat doar cei 82 mp de spațiu de coworking. Două luni mai târziu, pe 25 mai, deschideam oficial Nook - am regândit prețurile și abonamentele, am diminuat numărul de birouri, am distanțat mesele și scaunele astfel încât toată lumea să fie în siguranță, am gândit un protocol de siguranță pentru cei care își doresc să lucreze de aici”, spune ea.

3.000 de euro din buzunar, restul printr-o finanțare europeană

Investiția se ridică la aproximativ 36.000 euro din care 33.000 de euro au fost obținuți printr-o finanțare europeană în cadrul programului ”România Start-Up Plus”, implementat în Sibiu de Universitatea ”Lucian Blaga”, în parteneriat cu Konfida. Restul de 3000 de euro au venit din economiile Ioanei.

Banii au fost investiți în renovarea completă a spațiului, achiziționarea de echipamente, mobilier și sistem de securitate, dar și pentru servicii specializate externe precum contabilitate, SSM, graphic design sau programare.

Primii bani pe care i-a investit au fost pentru plata comisionului agenției imobiliare prin care a găsit spațiul de pe Bulevardul Victoriei.

„Am primit multe mesaje de felicitare. În realitate, lucrurile nu arătau la fel”

Ioana își amintește că a avut parte de multă susținere, mai ales în mediul online. Oamenii îi dădeau numeroase mesaje de încurajare și felicitări, care au contat mult pentru moralul echipei, „mai ales că, spre ghinionul nostru, lansarea inițială a coincis cu debutul pandemiei în România. A fost un hop emoțional puternic odată cu amânarea lansării și valul de incertitudine care a urmat, iar mesajele primite și reacția pozitivă din online ne-au ajutat foarte mult”.

În realitate însă, lucrurile nu au arătat la fel de bine, spune ea: „în primele două săptămâni de la deschidere, spațiul a fost pustiu. Eram conștientă că va dura mult până când oamenii prind curaj să iasă din case și am simțit că e datoria noastră să explicăm, pe larg, toate măsurile pe care le-am luat pentru siguranța și sănătatea lor și a noastră, ceea ce am și făcut în repetate rânduri. Acum, la două luni de existență, s-a legat o mică comunitate, dar spațiul funcționează mult sub capacitatea sa. E încă multă frică în jur și e absolut normal, ținând cont de cum arată statisticile cazurilor active de bolnavi Covid la nivel național”, explică tânăra.

Ioana-Maria Pasc are 33 de ani și o experiență de peste opt ani în digital marketing și propria agenție de marketing, Pineapple Digital. Sibianca a studiat economia la Sibiu, apoi a finalizat cu un master la ASE București și Rijeka, Croația.

Facebook: https://www.facebook.com/hello.nookcreative

Instagram: https://www.instagram.com/nook.creative/

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Samuel K

Acum 9 luni

Foarte frumos! Iti doresc mult succes. Ma mira sa vad asa ceva in Sibiu si ma bucur ca asta va contribui la un spirit mai creativ si orientat spre frumos al sibienilor. Incet, incet sa schimbam mentalitatile orasului.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus