Vineri,
26.04.2024
Partial Noros
Acum
9°C

Revoluția Verde 2. Sibienii din Piața Cluj și de pe strada Luptei se declară nemulțumiți de lucrările de reabilitare

Revoluția Verde 2. Sibienii din Piața Cluj și de pe strada Luptei se declară nemulțumiți de lucrările de reabilitare

Lucrările de reabilitare din cartierul Ștrand au iritat o parte din locuitorii din zonă, care au cerut ajutorul organizațiilor neguvernamentale. Primăria Sibiu a explicat că un proiect nu se poate mula după opinia fiecărui cetățean care-și are domiciliul în zonă, iar lucrările continuă.

Aceeași poblemă a fost semnalată însă și în alte locuri din oraș, unde administrația locală desfășoară lucrări de reamenajare. Cea mai mare problemă este legată de betonarea actualelor spații verzi.

”Pe proiect, zona de workout apare hașurată ca spațiu verde, de fapt vor fi însă niște dale de cauciuc”

În Piața Cluj, reabilitarea parcului este subiect preluat inclusiv în precampania electorală. După ce pe Facebook au apărut mai multe fotografii cu parcul betonat, subiectul a fost preluat de candidații la alegerile locale. ”Am fost în Piața Cluj pentru a vedea în teren situația semnalată de unii cetățeni, în legătură cu lucrările de reamenajare a parcului. Cu siguranță era necesară împrospătarea acestui parc și nu am îndoieli că va fi un loc mult mai animat după finalizarea lucrărilor, cu multe aparate de joacă pentru copii, cu o zonă de workout cum se cuvine și alt mobilier. Ceea ce e însă iarăși cert e că suprafața înierbată s-a diminuat semnificativ: în mijlocul parcului va fi o suprafață mare de asfalt, care în zile că cea de azi se va încinge. Pe proiect, zona de workout apare hașurată ca spațiu verde, de fapt vor fi însă niște dale de cauciuc. Consider că soluția corectă era cea în care s-ar fi mers pe minimul necesar de asfaltare, pentru a lăsa cât mai multă suprafață efectiv verde”, a anunțat președintele organizației municipale a USR Sibiu, Diana Mureșan.

Piața Cluj – proiect de 1,3 milioane de lei

Lucrările de reamenajare a parcului din Piața Cluj costă  1,3 milioane de lei și vor fi realizate de SC Atlassport SRL Târgu Mureș. Proiectul a fost propus de un sibian în cadrul programului de bugetare participativă, iar aici urmează a fi construită inclusiv o fântână arteziană. Parcul va fi dotat cu mobilier urban: bănci, câteva mese, rastele pentru biciclete și coșuri de gunoi și va fi instalat un hotspot care va asigura internet wireless gratuit cetățenilor care vin în parc. ”Pe lângă investițiile în modernizarea cartierelor, a străzilor și școlilor, continuăm să inițiem astfel de proiecte care cresc calitatea vieții locuitorilor, oferindu-le modalități de petrecere a timpului liber. Fără a afecta vegetația, vom crea un loc de joacă pentru copii echipat corespunzător și un parc pentru recreere și odihnă pentru adulți, transformându-l astfel într-un spațiu de agrement nou”, a anunțat primarul municipiului Sibiu, Astrid Fodor la începerea lucrărilor.

”A început marea betoneală. Asta, după ce mai întâi s-au săpat tranșee prin rădăcinile copacilor, de parca s-ar turna fundație de bloc”. ”În curând vom respira beton, nu aer curat și mirosuri frumoase de la plante și copaci”. ”Dumnezeule, ce oroare! Madame Fodor, ce faceți acolo? Aerodrom?” Acestea sânt câteva din reacțiile sibienilor postate pe rețeaua de socializare. Cu toate acestea, proiectul reabilitării parcului din Piața Cluj a fost publicat în media locală de Primăria Sibiu încă din 26 mai.

”Nimeni nu vrea copaci, garduri vii și spații verzi tăiate”

”Azi dimineață a început defrișarea zonelor verzi din zona Infanteriștilor - Luptei. Nimeni nu e de acord cu asta, nimeni nu vrea copaci, garduri vii și spații verzi tăiate. E foarte important pentru noi, ca locatari ai acelei zone să ne lase vegetația așa cum e ea, adică superbă”, ne-a scris o sibiancă nemulțumită de felul în care Primăria Sibiu a decis să reabiliteze această zonă din Hipodrom I. Într-una din fotografii se vede și o bufniță care stă pe creanga unui brad care cel mai probabil va fi doborât.

Lucrările de aici au fost anunțate încă de la începutul anului, iar ordinul de începere a lucrărilor de modernizare a cartierului Hipodrom I a fost dat în 9 martie. În zona cuprinsă între străzile N. Iorga – Luptei – bulevardul V. Milea – Rahovei – bdul M. Viteazu se vor desfășura ample lucrări, a anunțat Primăria Sibiu. Se dorește reabilitarea străzilor și aleilor, inclusiv amenajarea a aproximativ 1000 de locuri de parcare, instalarea tubulaturii subterane pentru coborârea cablajului metropolitan suspendat, modernizarea iluminatului public prin instalarea unor corpuri de iluminat cu LED, montarea a peste 250 de stâlpi de iluminat metalici și înnoirea rețelei de alimentare, modernizarea canalizării pluviale care să gestioneze mai eficient apa de ploaie, amenajarea de spații verzi și plantarea a 500 de arbori ornamentali, amenajarea a trei locuri de joacă și a unei zone de odihnă cu alei și bănci.

”Căutăm să revigorăm și zonele verzi, ordonându-le, căutând să împrospătăm vegetația și să plantăm arbori potriviți pentru mediul urban”

Primăria Sibiu a anunțat în urma problemelor semnalate de cetățenii din cartierul Ștrand că reconfigurările au în vedere o mai bună funcționalitate, ținând cont de doleanțele cetățenilor. ”Primăria Sibiu continuă modernizarea cartierelor de blocuri, având deja ca exemple de bune practici cartierul Dioda și mai multe zone de blocuri din Hipodrom și Turnișor.  Rezultatul acestor lucrări a fost apreciat și acceptat de locuitorii acestora.  Având ca experiență aceste exemple reușite, am început și modernizarea cartierului Ștrand. Subliniem că vorbim de o reconfigurare a cartierului pentru o mai bună funcționalitate, ținând cont de doleanțele cetățenilor, în măsura în care acestea sunt conforme cu standardele tehnice și cu spațiul public disponibil între blocuri. Prin urmare, în proiect se va ține cont și de dorința unor cetățeni de a optimiza și de a crea spații de parcare atât de necesare în zonele aglomerate de blocuri, tocmai pentru a evita parcarea pe spațiile verzi devenite între timp terenuri virane. În paralel căutăm să revigorăm și zonele verzi, ordonându-le, căutând să împrospătăm vegetația și să plantăm arbori potriviți pentru mediul urban, plantarea urmând să aibă loc în perioada de repaus vegetativ (toamna târzie sau primăvara devreme). Nu se dorește o reducere a zonelor verzi față de situația actuală, ci o împrospătare a acestora și o reconfigurare a lor pentru o cât mai bună funcționalitate a spațiului public. Cartierul Ștrand numără câteva mii de locuitori, fiecare cu doleanțele proprii. Petiția transmisă de Fundația Comunitară număra 20 de semnături, pe când Primăria Sibiu, prin proiectul aflat în curs, încearcă să răspundă nevoilor unei mari majorități a cetățenilor care locuiesc în acest cartier”, se arată în răspunsul primit de la Primăria Sibiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 4140

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

Teodora P

Acum 3 ani

Si la noi in spatele blocului au taiat 3 brazi mari. Tineau racoare vara, acum betoane peste tot. Toti vecinii au urmarit neputinciosi operatiunea..am chemat politia pentru ca nici nu aveau autorizatie la ei indivizii.Dupa jumate de ora a aparut si sefu lor cu o hartie sa o arate politiei..ca se fac hartii pe banda rulanta. Daca mai sta nulitatea asta de primarita pana in octombrie e dezastru.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Teo 1

Acum 3 ani

Orice s ar face in oras,vor fi carcotasi nemultumiti.Uneori binele se face cu forta
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ana Blandiana

Acum 3 ani

Ar fi trebuit sa ii lase cu zona amenajata ca in anii '80. Oriunde incerci sa faci o schimbare vei da de niste comunisti agatati de obiceiurile lor vechi gen "asta era copacul meu, asta era locul meu de parcare". Absolut toate cartierele vechi trebuie modernizate cu gandire pt urmatorii 20-30 de ani (ca sigur nu se va mai intampla ceva intre timp)
Raspunde

Cezar Cezar

Acum 3 ani

Numai că ce să vezi... Atunci, în anii 80 spațiile astea au fost amenajate cu cap. Acum, ce să mai vorbim......
Raspunde

Sibian din Cartierul Arhitecților

Acum 3 ani

Sibieni, pe 27.09 mai votați din nou pe omama Fodor Astrid cu gerontocrații din FDGR!
Raspunde

Prenume SiNume

Acum 3 ani

Parca Arhitectilor apartine de Cisnadie. Nu? Sibian in Judetul Sibiu. Asa toti suntem Sibieni.
Raspunde

Vasile Părăian

Acum 3 ani

Sibieni, vă învit să bombardați cu proteste, reclamatii și sesizări adresele [email protected], [email protected] și [email protected] !
Raspunde

Dan2 Cp

Acum 3 ani

nu o sa citeasca nimeni mesajele vor fi aruncate la cos probabil nici nu stiu sa citeasca,le ia timp BUJETARILOR din primarie ciubucul nu trebzie citit,trebuie bagat in buzunar

Raspunde

@ Vasile Paraian

Acum 3 ani

Avem un maldar de reclamatii si sesizari pe care nu le baga nimeni in seama!Din 2011 am adunat dosare de sesizari catre primarie cu raspunsuri doar dupa ce am revenit si cu promisiuni care n-au fost rezolvate NICIODATA!Primaria calca in picioare peste douasute de familii de pe str Siretului si nu reabiliteaza o parcare(singura!) care nu a fost reparata niciodata.Nu cerem o pacare betonata,inierbata sau asfaltata ci o parcare reabilitata dupa 40 de ani de exploatare.Poate dupa alegeri ne vor intelege cei pe care-i vom vota!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus