Marţi,
30.11.2021
Innorat
Acum
0°C

Gabriel Tischer-FDGR: Un altfel de președinte al Consiliului Județean Sibiu

Gabriel Tischer-FDGR: Un altfel de președinte al Consiliului Județean Sibiu

Gabriel Tischer, actualmente președinte al Consiliului de Administrație al Aeroportului din Sibiu, candidează pentru prima dată la o funcție publică. După ani de zile petrecuți în mediul de afaceri, în funcții de management, candidatul FDGR la funcția de președinte al Consiliului Județean vine în fața sibienilor cu o propunere de „parteneriat” echitabil și cu un profil cu totul diferit față de cel al contracandidaților săi. Întreg proiectul său electoral se bazează pe un set de principii și valori promovate de Forumul Democrat al Germanilor din România încă de la înființare: respect, verticalitate și o guvernare deschisă, având în centru interesul cetățeanului. Gabriel Tischer este un om de familie, cu o biografie bogată, cu preocupări diverse nu numai din zona de interes profesional, ci și din sfera vieții private.

Rep.: Domnule Gabriel Tischer, veniți din zona de bussiness, dar ați desfășurat și acțiuni sociale, fie că ne referim la organizarea unor festivaluri sau evenimente de natură caritabilă. De ce ați decis să vă implicați în competiția pentru președinția Consiliului Județean?

Gabriel Tischer: În urma propunerii venite din partea FDGR, am pus cap la cap tot ceea ce știam despre viața din Sibiu, mi-am dat seama că sunt multe de făcut și că pot fi acel om care să aducă o schimbare în bine. Societatea este în plin proces de transformare din toate punctele de vedere, tehnologia avansează, strategiile de dezvoltare sunt tot mai complexe în țările cu o civilizație dezvoltată, așa că e absolut necesar să ținem pasul cu ele cel puțin, dacă nu cumva să ne gândim chiar la o competiție. Permanent se vorbește despre faptul că suntem în urmă față de mulți alții și mi-am pus întrebarea ce ne ține pe loc? Poate un model greșit de administrație? Demotivarea celor cu adevărat capabili? Discrepanța dintre vârful ierarhiei administrative și baza, adică populația? Fracturarea dialogului între conducători și mase? Un management defectuos al resurselor cred că stă, totuși, la baza acestui viciu al societății noastre.  Se teoretizează prea mult și prea abstract acolo unde ar trebui să „vorbească” faptele, așa că nu e de mirare că nemulțumirea celor care trăiesc cu adevărat în județul nostru e din ce în ce mai mare, și, din fericire, mai vocală. Oamenii nu se mai mulțumesc cu schițe, planuri, previziuni, fotografii de grup și planuri din care ei să lipsească. Aș vrea să văd și eu un om politic din al cărui discurs să dispară persoana întâi („am făcut”, „am participat”). După 31 de ani, ni se repetă mereu modelul „conducătorului iubit”, adulat de un grup retrâns din preajma lui, tipar care a rămas același, singura deosebire fiind că s-au schimbat numele. Pe scurt: am decis să mă implic pentru că Sibiul merită, are toate atuurile necesare și are toate șansele să devină un județ puternic, cu o economie funcțională, care să susțină toate celelalte domenii sociale, astfel încât cei care locuiesc în aceste locuri binecuvântate de natură și de istorie să fie cu adevărat împliniți din toate punctele de vedere.

Rep: Care sunt resursele interioare care v-au determinat să vă implicați în această cursă pentru șefia CJ?

Gabriel Tischer: M-a preocupat întotdeauna starea de bine a celorlalți, am căutat mereu soluții pentru a construi lucruri noi, m-a incitat mereu ideea de a fi în pas cu vremurile și sunt convins că acolo unde există voință există și căi spre evoluție. Sunt o fire energică și simt permanent nevoia de a-mi transforma gândurile în acțiuni concrete, în proiecte prin care să îmi exersez abilitățile deprinse în plan profesional prin studii și experiența din câmpul afacerilor.  Pârghiile pe care mi le oferă poziția de președinte al Consiliului Județean îmi dau posibilitatea să pot face mult mai mult pentru oamenii care își doresc un trai decent, locuri de muncă, drumuri libere de trafic, canalizare și apă potabilă în localitățile uitate administrația ultimilor ani, creșe, grădinițe și școli moderne, un sistem de sănătate funcțional, parcuri și locuri de joacă, adică tot ceea ce le poate asigura un nivel de trai confortabil.  Nu aș fi intrat în această cursă electorală dacă nu aș fi crezut că pot să duc la bun sfârșit proiecte de care toți sibienii au nevoie. Și nu în ultimul rând, simt că am disponibilitatea, resursele și timpul necesar pentru un nou proiect profesional. Și vă mai spun ceva, cu vorbele unui mare filozof: „Una din pedepsele pentru refuzul de a participa la viața politică este aceea că vei ajunge condus de inferiorii tăi.” (Platon)

Rep.: Ce model de Președinte de Consiliu Județean le propuneți sibienilor?

Gabriel Tischer: Propunerea venită din partea colegilor mei, domnul dr. Paul Jürgen Porr și dl. profesor Martin Bottesch, mă pune într-o situație de viață inedită. Primul lucru pe care l-am făcut, cum e și firesc, a fost să-mi desăvârșesc un model etic, profesional și moral pe care să continui să-l aplic și în postura aceasta, așa cum l-am aplicat și în proiectele profesionale anterioare. E un construct pe care l-am dezvoltat pe baza experienței mele manageriale de peste 30 de ani. Principiile și valorile trebuie să rămână aceleași: respectul față de lege și față de oameni trebuie să primeze, iar ele implică un proces continuu de autoperfecționare și de învățare, de responsabilitate și asumare a deciziilor, de menținere a unei atmosfere de lucru bazată pe colaborare și dialog, de stimulare a motivației celor din echipă și din structurile subordonate și de recompensare echitabilă a eforturilor fiecăruia.

Rep.: Care este primul lucru pe care îl veți face din postura de Președinte al Consiliului Județean, dacă se va întâmpla să ajungeți acolo?

Gabriel Tischer: Câte o întâlnire cu fiecare departament. Să mă prezint așa cum sunt, să îmi prezint intențiile, obiectivele, și să dau fiecăruia posibilitatea să facă la fel, pentru a găsi cât mai multe puncte de vedere comune. Să stabilim un scop comun, la care să lucrăm împreună, să ridicăm probleme și să găsim soluțiile cele mai bune împreună.  Vreau ca  toți cei care lucrează în CJ sau la vârful instituțiilor din subordinea CJ să mă vadă nu ca pe un șef de care trebuie să se ferească și în fața căruia să se prefacă mereu ocupați pentru a nu fi băgați în seamă, ci un partener cu care să dialogheze sincer și constructiv.  Pârghiile de putere trebuie folosite în beneficiul oamenilor, și nu ca autoritate de forță care stăpânește inducând teama. Cei care conduc de pe astfel de poziții nu înțeleg puterea cuvântului care mobilizează oamenii, prin urmare nu vor reuși decât să se izoleze într-un turn de fildeș, zădărnicind orice efort de a merge înainte. Cu siguranță, sunt adeptul unui stil de conducere participativ, prin care fiecare persoană  angajată corect ! pe un post trebuie să contribuie cu experiența, cunoștințele, capacitățile reale și în special cu o motivație puternică la proiectele pe care ni le asumăm împreună. 

Rep.: De ce are nevoie cel mai mult în momentul de față județul Sibiu? Care sunt atuurile programului Dvs. electoral?

Gabriel Tischer: Județul Sibiu, asemeni tuturor județelor României, are nevoie de o strategie coerentă de adaptare la noua situație generată de pandemia Covid-19. La nivel mondial sunt anunțate crize în toate domeniile, dar cel mai grav afectat este și va fi sectorul economic, ceea ce reprezintă nu doar o provocare profesională, ci și o responsabilitate extrem de dificilă ca manager al resurselor. Chiar în dimineața aceasta s-au anunțat în media câteva măsuri financiare care nu prevestesc nimic bun pentru români, astfel încât e nevoie de strategii noi, de o viziune pe termen lung, de surse financiare alternative - investitori străini, fonduri europene nerambursabile, de previzibilitate și - oricât ar părea de dificil - de stabilitate. Vedeți dvs., avem nevoie  o doză mare de realism și de adevăr. După cum arată situația economică a țării, a vorbi despre acorduri și memorandumuri prin care se antamează contracte de finanțare de sute de milioane de euro, este cel puțin îndoielnic, în condițiile în care PIB-ul țării se prăbușește.  Expertiza mea în zona de business este un atu pe care vreau să-l folosesc în avantajul sibienilor, atât din mediul urban, cât mai ales din mediul rural, prin inițierea de programe care să mențină activitatea firmelor sibiene. Un mic exemplu: fermierii noștri au ales să arunce laptele și să ardă lâna și nu există nici măcar un plan de analiză a acestei situații absolut îngrijorătoare, ca să nu mai vorbim despre o strategie. Trebuie să ne întoarcem la resursele naturale și la micii producători care sunt, în multe situații, ignorați cu desăvârșire.  Județul Sibiu are nevoie de susținerea și finanțarea corespunzătoare a rețelei de instituții sociale și de sănătate publică, de învățământ și cultură, de o infrastructură modernă și de bună calitate, de un parteneriat activ între administrația locală, societatea civilă, mediul academic și cel economic.

Comunicat de presă transmis de FDGR

Vizualizari: 2325

Comentarii

4 comentarii

Apolitic W

Acum 1 an

Va urez mult succes! N-or fi sasii cei mai competenti dar am apreciat intotdeauna spiritul lor comunitar, onestitatea si civilitatea! Au ramas putini si baza selectiei e mica dar calitatileastea le-au ramas si sunt esentiale pentru o functie publica. Ai nostrii din pacate au ramas la stadiul de idei, platforme, pomeni , va dam, va facem.
Raspunde

Mihai Muntean

Acum 1 an

In anul 2000 sibienii, dezamagiti de primarul in functie, au avut o revelatie si l-au ales pe Klaus Iohannis primar al municipiului Sibiu. Nu era un politician, nu era cunoscut in Sibiu, dar era dornic sa faca o treaba buna. Dupa 20 de ani, este momentul unei schimbari si la conducerea Consiliului Judetean Sibiu. Sa speram ca locuitorii judetului Sibiu vor avea intelepciunea de a vota schimbarea si sa-l aleaga pe Gabriel Tischer in functia de presedinte al Consiliului Judetean. De ce sa-l votam pe Gabriel Tischer? 1. Este cel mai bun candidat. 2. Astfel scapam de Daniela Cimpean, care in afara de propria imagine (penibila) si executarea ordinelor venite de la sefa ei, nu are nimic in cap. VOTATI GABRIEL TISCHER! VOTATI SCHIMBAREA!
Raspunde

Lost In Loft

Acum 1 an

Bravo Gabriele !!!! mult succes ! speram sa sa scapam de Daniele si Raluci !! un bucată vot de la mine ! bonus minim 5 de la familia mea !
Raspunde

Adrian Popa

Acum 1 an

Sper că sibienii și-au dat seama de bluffurile pnl cu spitalul și cu toate promisiunile. De unde bani pentru sute de afișe, deja e intoxicare, frate!????? Cum pot promite atâtea când se taie masiv la sănătate, educație, pensionari... cam cât de proști ne cred ăștia?? N-a fost niciun sibian mai breaz în politică, a trebuit să ne vină taman de la mama naibii să ne conducă Raluca Țurcanu? Da, de o mie de ori e mai bun sasul, dacă iohannis merge pe mâna lui, ar trebui să mergem toți! Până la urmă, de când a plecat el, nimic nu se mai vede decât chefuri și distracție! Mor oamenii în spital din lipsă de medicamente (nici Furazolidon n-au la UPU!!!) și ei promit Europa! Hai că nu suntem toți retardați!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus