Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
15°C

Horațiu Cojocaru, managerul Spitalului CF: În trei zile ne-am transformat din spital noncovid în spital COVID

Horațiu Cojocaru, managerul Spitalului CF: În trei zile ne-am transformat din spital noncovid în spital COVID

Horațiu Nicolae Cojocaru este noul manager al Spitalului General CF. Economist la bază, a fost în perioada 2011-2019 director executiv la Direcția Economică și Management din cadrul Casei de Asigurări de Sănătate, iar în perioada 2019 și până luna trecută a fost director financiar – contabil în cadrul Spitalului Clinic Județean Sibiu. Într-un interviu acordat Turnul Sfatului, noul manager vorbește de provocarea de a transforma spitalul în care se tratau patologii noncovid, în spital exclusiv COVID, în doar trei zile, despre numărul mare de pacienți cu care se confruntă spitalul, dar și despre consulturile care pot fi făcute, în aceste momente, în Policlinica Spitalului.

Reporter: De cât timp sunteți manager al Spitalului General CF?

Horațiu Nicolae Cojocaru: De trei săptămâni.

Asta înseamnă că nu ați preluat mandatul de la medicul Liliana Coldea, fostul manager.

Nu l-am preluat de la domnia sa. Înaintea mea a fost domnul doctor Olteanu care și-a început activitatea chiar din momentul în care doamna Coldea a câștigat postul de manager de la Județean. La un moment dat, însă, din motive pe care, sincer, nu le cunosc și nu am insistat asupra lor niciodată, a demisionat. După aceea am venit eu.

Și înainte de a fi managerul acestui spital ce ați făcut?

Am fost director financiar contabil în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență din Sibiu.

Cum ați găsit Spitalul CF?

Este o instituție mult mai mică față de Spitalul Județean, cu un colectiv mai restrâns, dar un colectiv de oameni inimoși și dedicați meseriei.

Ce înseamnă mai mică? Ce secții sunt în acest spital?

Când am preluat mandatul, spitalul trata patologii noncovid și eram un sprijin în sensul ăsta pentru Spitalul Județean pentru că prelua patologii care nu mai puteau fi tratate acolo. În general, erau patologii mai ușoare nu patologii foarte grave, pentru că noi neavând medic anestezist nu putem asigura partea de terapie intensivă. Și la intervenții chirurgicale avem ca și colaboratori medici anesteziști din Spitalul Județean care ne sprijină strict pe partea operatorie și postoperatorie până pacientul trece de faza imediat următoare intervenției. Avem secția medicală, partea de Interne care este principala secție a spitalului, avem Neurologie, Cardiologie, acestea fiind zonele pe care le acoperim în principal. Pentru afecțiuni am dezvoltat în partea de Ambulatoriu și zonă de Recuperare Medicală, fizioterapie și cam aici se învârte. Mai este și partea de Policlinică în care asigurăm consulturi pe majoritatea specialităților clinice.

Ce știți despre felul în care a făcut față Spitalul CF în lunile în care România s-a aflat în Starea de Urgență, iar în Spitalul Județean nu se puteau face internări?

A fost dificil. S-au preluat o serie de cazuri grave în acea perioadă din ce au povestit colegii mei. Au fost cazuri din zona medicală și gastro câteva cazuri dificile, dar colegii noștri, chiar dacă au întâmpinat dificultăți sau descurcat până la urmă și au dus la bun sfârșit acea perioadă.

Îmi amintesc că, la un moment dat, Spitalul General CF a fost singurul spital închis pe o perioadă scurtă de timp, din cauza unor cazuri de Covid-19 în rândul personalului medical.

Da, au fost doi colegi atunci confirmați pozitivi, dar închiderea spitalului cred că a fost o decizie bună. Dacă nu mă înșel era doamna doctor Coldea atunci. A fost o decizie corectă în astfel de situații. Fiind un spital noncovid a fost necesară dezinfecție întregii instituții, în primul rând pentru siguranța pacienților. S-a testat tot restul personalului la momentul respectiv și s-a reluat activitate imediat ce dezinfecție a fost finalizată, iar pacienții au putut fi primiți în siguranță.

Au mai fost și alte cazuri în rândul angajaților?

Am mai avut o situație cu o angajată din Policlinică, de la registratură. Eram chiar în a doua zi de mandat. Am luat aceeași decizie și am închis Policlinica pentru o zi. Am dezinfectat tot, de la tavan, la pardoseli și până la subsoluri. Nu am reluat activitatea decât după testarea integrală a integrală a personalului. Prin natura funcției, colega noastră a intrat în contact direct cu multe persoane, dar am avut surpriza plăcută să vedem că niciun alt coleg nu a fost infectat. De ce? În primul rând pentru că au folosit toate metodele de protecție și de prevenție adică purtarea măștii, mănușilor și a halatului. Pentru noi este încă o dovadă în plus că deși a fost contact cu o persoană infectată echipamentele de protecție și-au făcut treaba. Da, masca protejează, da, măsurile de protecție sunt eficiente. Colega noastră s-a infectat din familie, de la soțul ei. Din fericire niciunul dintre colegii care au fost pozitivi până acuma nu au dezvoltat forme grave de boală. Primii doi au fost asimptomatici, iar colega noastră cu simptome ușoare cum sunt pierdere de miros și gust.

De câteva săptămâni Spitalul CF este spital suport pentru bolnavii COVID-19. Ce a însemnat această trecere?

A însemnat pregătirea spitalului contracronometru. Practic în trei zile din spital noncovid a trebuit să ne transformăm în spital COVID. Am plecat din spital tot la ora 1.00 noaptea. Am fost sprijiniți de colegii de la DSP, pentru că noi nu avem medic infecționist angajat permanent, ci suntem în colaborare cu medicul Rădulescu de la Cisnădie, iar cu sprijinul dânsului și al unui alt medic epidemiolog de la DSP am creat circuitele chiar a doua zi și ne-am apucat de treabă. Am lucrat sâmbătă, duminică, iar luni, la sfârșitul programului am redesenat circuitele, am reseparat spațiile, am instalat panouri termopane și uși suplimentare pentru separarea spațiilor, am pregătit spațiului și circuitul de echipare – dezechipare, care este cel mai important circuit dintr-un spital COVID, iar de marți am început să primim pacienți.

Ce a însemnat pentru personalul spitalului această trecere?

Cu siguranță a fost pentru ei un șoc, însă doar parțial, pentru că ne așteptam să intrăm în această horă văzând cu toții presiunea crescândă și din județul Sibiu și mai ales de la nivel național. Erai evident că este necesară suplimentarea numărului de patru pentru tratamentul pacienților cu COVID și cumva nu a fost o surpriză absolută să aflăm că ni se solicită să intrăm în horă asta, ca să-i spunem așa. Și acum pot să vă spun, după ce, săptămâna trecută, am avut un week-end dificil și eu și directorul medical am fost tot timpul aici. Eu am intrat în zona roșie, m-am echipat și am intrat alături de colegii mei tocmai pentru a fi alături de ei și pentru a simți cu toții că facem un efort comun. Acesta este motivul pentru care vreau să le mulțumesc colegilor noștri, colegilor din DSP pentru suportul pe care ni l-au dat în această perioadă și colegilor din Spitalul Județean cu care, chiar dacă am avut mici divergențe strict profesionale pe tema pacienților, am reușit să colaborăm, iar această colaborarea o apreciez foarte mult. Mi-aș dori ca toată țara să poată spune că au parte de o colaborare cum este cea din Sibiu.

La ora actuală putem vorbi despre planuri manageriale? Sunt obiective pe care doriți să le atingeți în ceea ce privește Spitalul CF?

Cu siguranță sunt, dar, din păcate, a intervenit foarte repede situația a  deveni spital COVID și acum nu ne putem gândi la altceva decât la cum ne organizăm și cum facem să fie bine. Cât timp va dura această perioadă este greu să vorbim despre un plan managerial. Vom putea vorbi în momentul în care spitalul va reveni la activitatea normală, la patologia noncovid. Din păcate, din cauza structurii noastre, noi nu putem funcționa ca și Spitalul Județean și cu patologie COVID și cu patologie noncovid, așa că, în momentul de față suntem exclusiv spital COVID și atât cât va dura perioada aceasta vom rămâne exclusiv COVID și atât.

Câte locuri sunt în spital pentru acești pacienți?

Sunt 24 de locuri, iar de o săptămână lucrăm la capacitate maximă. Clădirea noastră are patru nivele, dar din păcate, fiind o clădire veche care, în istoria ei, a fost o reședința unui personaj foarte bogat al Sibiului, este construită ca atare, adică un hol monumental la intrare și etajele superioare destinate altor activități. Căi de acces avem două, însă calea de acces principală este doar pentru parter și etaj și nu trece de acest etaj. Avem și calea de acces secundară, din spate, care este fosta cale pentru servitorii ce deserveau această vilă. În acest context, pentru patologia COVID am fost obligați să ne extindem la parter și la etajul 1 unde avem cele două de căi de acces și putem organiza circuitele, adică prin partea din față avea zona roșie, acces pacienți în vestiar și în saloane, iar în partea din spate avem zona galbenă și verde, pe unde am organizat circuitul de echipare și dezechipare al personalului.

Policlinica a rămas deschisă?

Da, Policlinica este deschisă în continuare pentru că este complet distinctă de activitatea spitalului. Nici măcar, după cum știți, nu se află în curtea spitalului unde sunt pacienții COVID, ci pe strada alăturată. Nu există niciun contact între zona de spital și cea de policlinică fiind separate complet. Nici personalul nu este același, iar plimbatul hârtiilor a fost stopat complet. Colaborăm exclusiv electronic între noi sau cu colegii din Spitalul Județean. Astfel, zona de Policlinică este singura care a rămas noncovit, oamenii sunt consultați, dar nu sunt internați.

Cum stă spitalul la capitolul consumabile în contextul actual?

Din fericire noi nu ne-am confruntat cu problema aprovizionării cu materiale sanitare și dezinfectanți medicali. În momentul de față piața este mult mai stabilă decât a fost la începutul pandemiei. Prețurile au revenit în zona de jos și nu am trecut prin acest stres. Am avut tot timpul câte patru, cinci oferte de măști, de combinezoane, de mănuși și nu a fost o problemă să ne aprovizionăm. Ne-am luat tot ce avem nevoie. Aș vrea încă o dată să punctați cât se poate de mult mulțumirile pe care eu le aduc colegilor mei din spital, infirmierilor, asistenților și medicilor pentru tot efortul pe care îl depun.

Acum având experiența unui spital COVID ce le transmiteți sibienilor?

Se poarte mască și să se ferească. Este ceea ce vă spuneam mai sus. Noi avem dovada colegei noastre registrator care, deși a fost pozitivă și a lucrat două sau trei zile până a ieșit testul soțului ei pozitiv ca să o testăm și pe ea și să vedem rezultatul pozitiv al testului, purtând echipamentele de protecție nu a infectat pe nimeni. Dovada eficienței acestor măsuri de protecție am avut-o în interiorul nostru. Sunt eficiente: masca, distanțarea socială, spălatul și dezinfectatul mâinilor sunt lucruri esențiale. Doar așa puteam putem opri răspândirea acestei boli.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

Ioana I

Acum 3 ani

Nu v-ați saturat sa promovați nonvalori!? Aceste personaje sunt instalate politic și schimba instituția după cum bate vântul. Ia întrebați-l pe domnul din articol de ce a plecat de la spitalul județean din funcția de director financiar. De fapt el nu a plecat, a fost forțat sa plece după ce a făcut niște măgarii. Asa ca înainte de a veni aici nu lucrat nicaieri pentru ca de la spital I-au dat un șut în fund înainte sa fie angajat aici.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus