Duminică,
25.07.2021
Cer Senin
Acum
15°C

GALERIE FOTO-Ce lasă turiștii în urmă după o vizită pe Transfăgărășan. Primar: ”Strângem tone de gunoaie”

GALERIE FOTO-Ce lasă turiștii în urmă după o vizită pe Transfăgărășan. Primar: ”Strângem tone de gunoaie”

După fiecare sfârșit de săptămână angajații primăriei Cârțișoara strâng tone de gunoaie lăsate de turiști în afara zonelor amenajate.

Primăria comunei Cârțișoara a amenajat peste 20 de puncte de colectare a gunoaielor, însă numeroși turiști preferă să lase mizeriile unde se nimerește.

 ”De la an la an creștem numărul tomberoanelor, vrem ca oamenii să nu trebuiască să meargă prea mult până au unde să arunce, însă realitatea ne arată că mulți aruncă pe marginea drumului sau oriunde se nimerește. Angajații primăriei coboară sute de kilograme, în unele weekend-uri, cum a fost de Sf. Maria, chiar tone de gunoaie”, a explicat pentru Turnul Sfatului primarul Sorin Vasilică Cîrțan.

Ambalaje, resturi de mâncare, pet-uri și pungi din plastic, Transfăgărășanul este curățat aproape zilnic de urmele turismului montan românesc.

”Din păcate acesta este nivelul civilizației, noi facem mari eforturi și sperăm ca de la an la an să oamenii să fie tot mai atenți cu ce lasă în urmă. Toată lumea spune când merge în Germania spune că e curat și frumos, dar acolo nu aruncă nici măcar un chiștoc de țigară. Aici, când urcă la Bâlea, mulți aruncă inclusiv de pe geamul mașinii”, spune primarul Sorin Vasilică Cîrțan.

Primăria Cârțișoara nu-și permite un serviciu de Poliție Locală care să patruleze zona frecventată de turiști și care, eventual, să aplice amenzi. Spațiile cele mai aglomerate de la Bâlea sunt monitorizate de polițiști și jandarmi veniți de la Sibiu, sau, după caz, din Argeș.

În afara activității constante a primăriei, în acțiunile de ecologizare este implicată și societatea civilă. În cursul zilei de marți aproximativ 40 de localnici, însoțiți de copii, iau parte la un eveniment de strângere a gunoaielor din zona intravilană a Cârțișoarei.

”Periodic facem asta, acum o săptămână am strâns pe Laita, acum mergem în zonele folosite pentru camping și corturi. Mulți lasă gunoaiele în urmă și când plouă apele le aduc la vale. Scopul acțiunii este și unul educativ, sperăm ca cei mici să vadă ce rămâne în urmă și, în timp, tot mai puțină lume să arunce. Doar păstrând natura și comuna noastră curată, putem spune că dezvoltarea turismului în Cârțișoara se face sustenabil și durabil, sper ca toți agenții economici, inclusiv de la pensiuni și restaurante, dar și oamenii să conștientizeze importanța acestui lucru”, concluzionează primarul.

Sursa foto

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

2 comentarii

Florin Opris

Acum 11 luni

Vorbim de o rezervatie!!!! Ce turisti? Ce picnic? Ce comert ambulant? Nici macar statioarea nu trebuie permisa domnule Cărțan! Sau este vorba cumva de bani..... multi, foarte multi bani, din care, evident, nu ne putem : "permite un serviciu de Politie Locala."
Raspunde

Teofan Zacuscă

Acum 9 luni

Pai asa e cand descopera primitivii muntele.... Cat de prost trebuie sa fii sa iti aduci mizeriile pe care le mamanci sau bei cu tine si sa lasi ambalajele acolo ? De ce nu iti poti lua ambalajele in masina cu care le-ai carat si sa le pui in containere ? Daca esti pregatit, in inconstienta ta sa te plangi ca nu iti pune nimeni tomberoane prin natura, opreste-te pentru ca esti putin retardat. NU SE PUN TOMBEROANE PENTRU CA SUNT ANIMALE....ursi, vulpi, porci, lupi, care pot veni aproape de calea de acces pe care ai venit si poate fi periculos, de-aia. Asa ca singura optiune e, sa iti strangi gunoaiele si sa le iei cu tine, asa cum le-ai adus, eventual sa te arunci cu tot cu ele in tomberon, daca n-ai inteles nimic.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus