Duminică,
29.11.2020
Ceata
Acum
-1°C

Planul școlilor sibiene: La Școala nr.18 se va învăța în patru schimburi, iar la Goga se optează pentru mersul la școală alternativ

19 August 2020 16:27

Planul școlilor sibiene: La Școala nr.18 se va învăța în patru schimburi, iar la Goga se optează pentru mersul la școală alternativ

Mai sunt 25 de zile până în data de 14 septembrie, zi în care trebuie să înceapă noul an școlar și încă nu există un cadru legislativ concret prin care să se stabilească normele de începere a cursurilor. În acest context, autoritățile din Sibiu spun că se află în imposibilitatea de a vorbi despre condițiile în care elevii se vor întoarce la școală. În municipiul Sibiu sunt cel puțin șase școli la care, din cauza efectivului mare de elevi, multe dintre condițiile scenariilor puse în discuție până la ora actuală sunt aproape imposibil de aplicat. În acest sens, conducerile acestor școli lucrează la scenarii aplicabile, planuri care sunt puse pe hârtie și trimise către inspectorat.  Astfel, la Colegiul „Octavian Goga” din Sibiu se ia în calcul varianta mersului la școală alternativ, la Școala Gimnazială Nr. 18 învățatul în patru schimburi, iar la Școala Gimnazială „Nicolae Iorga”, învățatul în trei schimburi. Între timp, Ministerul Sănătății a publicat un proiect de ordin cu normele privind măsurile sanitare și de protecție în școli, proiect supus dezbaterii publice.

La începutul acestei săptămâni la Inspectoratul Școlar Județean Sibiu au fost centralizate toate problemele cu care se confruntă școlile din județ și necesitățile acestora în aplicarea măsurilor de prevenție necesare în pandemia creată de noul coronavirus. Potrivit inspectorului școlar general prof. Alexandru Dumbravă din aceste raportări se evidențiază faptul că majoritatea școlilor își doresc începerea cursurilor față în față, dar este nevoie de spații suplimentare, în mod special la grădinițele cu program prelungit și la cel puțin șase școli din Sibiu. Cu toate acestea, până la apariția unui cadru legal nu pot fi luate decizii.  

„Am centralizat toate datele de la școli, dar asta nu ne ajută cu nimic, pentru că, încă, nu avem un Ordin de Ministru clar, publicat în Monitorul Oficial, în care să apară normele de redeschidere a școlilor. În acest sens, tot ceea ce am discuta acum ar fi doar povești. Din rapoartele primite de la școli pot să vă spun că majoritatea doresc să înceapă școala față în față și este nevoie de spații, în special la grădinițele cu program prelungit și în Sibiu la cel puțin șase școli. În rest, s-ar descurca în două schimburi toate celelalte școli. Noi ne pregătim, ne întâlnim cu fiecare director în parte, analizăm situația, unde sunt probleme încercăm să găsim soluții, dar până nu apare ceva în Monitorul Oficial nu avem nimic sigur. Cele șase școli sunt Nicolae Iorga, Ion Luca Caragiale, Octavian Goga, Brukenthal, Școala Nr 18 și Gheorghe Lazăr”, spune Alexandru Dumbravă.

La Goga se ia în calcul mersul la școală alternativ

La Colegiul Național „Octavian Goga” au fost făcute calcule. Astfel, potrivit directorului colegiului prof. Laura Dumitru, dacă se aplică scenariul verde, caz în care toți copiii ar trebui să vină la școală, iar în clasă să nu fie mai mult de 15 copii, ar mai fi nevoie de 25 de spații în plus și de peste 90 de norme ale cadrelor didactice (20 de norme la învățători, 30 la gimnaziu și 41 la liceu). La începutul anului, aici urmează să vină aproximativ 2.100 de elevi. În acest context, există un plan de rezervă.

„Sincer nu cred că este o soluție viabilă pentru că nu văd de unde pot fi asigurate aceste spații sau de unde să fie suplimentat numărul de cadre didactice. De aceea, noi ne-am gândit și la o altă variantă. Ni se pare mai plauzibil cel de-al doilea scenariu, cu 15 elevi în clasă și 15 acasă care să urmărească lecția online, apoi, la două săptămâni să schimbăm, iar cei care au fost la școală să stea acasă. În acest sens am început deja o lucrare de schimbare de cablu, montare camere audio-video în fiecare sală de clasă, deci suntem în plin proces de dotare a claselor din acest punct de vedere. Timpul care a mai rămas până la începerea anului școlar este scurt și ni se pare singura variantă viabilă cu care, probabil, vor fi de acord și părinții. În varianta gândită de noi numărul de elevi prezenți la școală ar fi înjumătățit și vor fi 15 elevi în fiecare clasă fără a renunța la schimbul de după amiază. Așa că vor fi de dimineață clasele de la nivelul primar, clasele a VIII-a și cele din nivelul liceal și de după-amiază clasele de V-VII în același sistem de 15 în clasă și 15 acasă. Sincer, la numărul foarte mare de elevi nu văd altă variantă, pentru că vor fi foarte greu de monitorizat inclusiv în pauze. Acum se așteaptă un Ordin de Ministru care să reglementeze toată această situație”, spune Laura Dumitru.

La Școala Gimnazială Nr. 18 s-a discutat pentru patru schimburi

Școala Gimnazială nr. 18 din Sibiu este o altă școală cu un număr foarte mare de elevi. Aici, directorul prof. Cornel Țichindelean merge pe varianta a patru schimburi.  

„Am luat legătura cu părinții care sunt președinți în fiecare clasă, pentru că la noi sunt efective de elevi foarte mari. Am împărțit în două fiecare clasă și dacă ne lasă să decidem la nivel de școală și la nivel de comitet de părinți atunci vom face patru schimburi și ore scurte, la cei mici de 30 sau 35 de minute și la cei mari 40 de minute, cu pauze de cinci minute, iar între schimburi 30 de minute pentru curățenie. Atunci am sta în școală până la ora 19.00. Dar vă spun că acest plan este deocamdată doar pe ciornă. Majoritatea părinților sunt de acord cu desfășurarea activităților față în față. În planul gândit de noi cei mici vor veni până la ora 13.00, iar învățătorul de la clasă va lucra cu ei în două grupe de câte 15 elevi. Prima grupă termină pe la 10 și ceva, iar cealaltă grupă vine după, până la 13.00. Apoi intră ciclul de după masă și stăm până la ora 19.00. Varianta aceasta am comunicat-o și la inspectorat. Ca alternativă pentru învățământul online suntem în tratative avansate cu cei de la SOBIS pentru a instala o platformă profesională, cu catalog electronic, cu tot ce trebuie. Până în ianuarie avem această platformă în mod gratuit, după care va trebui să plătim câte 1.000 de lei pe lună și sperăm ca primăria să ne susțină în acest demers. Noi am avea acești bani, pentru că vine finanțarea pe fiecare elev și ne-am putea administra bugetul în acest sens, doar să ne lase primăria să cheltuim banii pentru platformă. Aceasta ne-ar fi utilă în cazul în care, Doamne Ferește, s-ar îmbolnăvi un copil, iar clasa s-ar închide și copiii trimiși în izolare. Am folosi-o doar în cazurile în care am fi forțați de împrejurări, altfel suntem pentru învățământul față în față”, spune Țichindelean.

La „Nicolae Iorga” se încearcă în trei schimburi, dar nu sunt suficiente

O situație extrem de dificilă este și la Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” din Sibiu. Prof. Renet Liliana Marin, directorul adjunct al instituției spune că și dacă s-ar împărți clasele în trei schimburi tot nu ar fi loc pentru toți elevii.

„Pe partea cerută de inspectorat pe baza scenariului verde, ne-am făcut toate calculele și din cauza numărului mare de elevi noi am putea funcționa doar în trei schimburi și, cu toate acestea, tot ne-ar mai trebui spații extra. Ne-ar mai fi necesare undeva la 10, 12 spații, însă așteptăm totuși normele legale, pentru că, printre măsurile pe care le-am citit în ghidul orientativ publicat până acum, am găsit alternativa ca, în cazul în care nu se va putea asigura acea distanțare de un metru să căutăm soluția separării cu plexiglas. Ce am făcut în plus, în cazul în care va fi nevoie de învățământ on line, pentru că nimeni nu știe cum va fi sau cum va evolua situația, ne-am creat o platformă unică. Anul trecut nu am avut așa ceva și, având 53 de clase a fost greu de gestionat. Deja am activat Google Classroom ca platformă unică, iar undeva la începutul anului ar trebui să fie funcțională pentru școală”, spune Renet Marin.

Sindicaliștii din învățământ nu cred în aplicabilitatea scenariilor

Sindicaliștii din învățământ cred că toate cele trei scenarii făcute publice de autorități, respectiv scenariul verde, galben și roșu sunt foarte greu de realizat în școlile din România.  

„Începerea școlii în 14 septembrie nu este deloc sigură. S-ar putea să avem probleme foarte mari indiferent de scenariul pe care îl aplicăm, iar măsurile propuse nu cred că sunt plauzibile. Nu le vom putea face față nici măcar la scenariul roșu care presupune învățământul on line pentru toată lumea, pentru că device-urile s-ar putea să întârzie, spunem noi, până în octombrie și nu am certitudini că se pot acoperi toate nevoile copiilor. La scenariul verde unde sunt împărțite clasele, iar o parte dintre copii stau acasă și o parte urmăresc lecția on line, ar trebui să avem în fiecare clasă camere profesionale care să poată urmări cu senzori de mișcare profesorii să poată transmite ceva copiilor. Apoi sunt mulți copii care nu au laptopuri pe care să poată face școala astfel, nici toți profesorii nu au și nici cursuri de formare. Să nu mai spun că va fi foarte dificil să asiguri protecția și distanțarea care este importantă, mai ales că la noi nu s-a făcut, nu s-a construit nimic în acest sens. Ba mai avem norocul, între ghilimele, ca primăriile să fie concentrate pe alegeri, pentru că, la o săptămână după ce va începe școala vor fi alegerile și ca atare este foarte dificil ca în toate primăriile să găsim o stare de interes pentru școală. Școlile au făcut tot ce au putut. Au văzut necesarul din fiecare scenariu, l-au făcut și l-au trimis către inspectorat și către primării. Până acum nu s-a primit niciun răspuns. Este nevoie de spații, este nevoie de angajați”, spune Teodor Fîrțonea, președintele Sindicatului Învățământului Preuniversitar Sibiu.

Normele Ministerului Sănătății

Între timp, Ministerul Sănătății a publicat un set de norme pentru redeschiderea școlilor. Scopul acestui document este de a oferi recomandări clare și care pot fi implementate, în vederea funcționării în condiții de siguranță a unităților de învățământ în contextul prevenirii, depistării din timp și a controlului COVID-19. Astfel, unitățile de învățământ trebuie să urmeze mai multe reguli pentru organizarea accesului în instituție, organizarea claselor, spațiilor comune, curții și a grupurilor sanitare.

Toate detaliile cu privire la normele emise de Ministerul Sănătății le găsiți AICI.

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

6 comentarii

Parinti satui de Thailanada Mai lasati si pe altii

Acum 3 luni

Alooo, Prefectura si Ministerul Educatiei sa verifice si matematica "vedetelor locale" si sa-i ajute cu niste NET ptr cngl.eu La Lazar sunt materii la care s-au facut 0000000000 ore de telescoala!!!!!!! A aparut axioma : daca faci cu doamna X NU IEI BACUL !!!!
Raspunde

Parinte Goga

Acum 3 luni

Daca cei din clasele primare de la Goga vor veni la scoala prin rotatie cate 15 copii tot la 2 saptamani, cine ii vor ajuta cu scoala pe cei care vor face online de acasa, daca parintii sunt la munca? Si asa au pierdut jumatate din materie pentru ca nu s-a lucrat deloc online in aceasta perioada cu ei, totul cazand in sarcina parintiilor si a copiilor. Am ajuns sa stam aproape zilnic pana la ora 23:00 sa putem sa tinem pasul cu materia care trebuia sa o invete zilnic singuri si cu temele care le-au primit in cantitati destul de mari, asta pentru ca pana la ora 17:00, noi parintii eram la munca. Consider ca cei din clasele 0-4 ar trebui sa vina zilnic la scoala.
Raspunde

Dog Dog

Acum 3 luni

Inconștienților, chiar vreți sa îmbolnăvim și tinerii ca voi nu gândiți sa facă online școala. Va pasa doar de interese polotice, nu de viata oamenilor. Nu o sa trimit copilul la școala sa îl am pe conștiința ca părinte niciodată. Eu îl vreau sănătos nu bolnav!!!!!!
Raspunde

Dan2 Cp

Acum 3 luni

cititi CONSTITUTIA dreptul la educatie (scoala)nu poate fi conditionat,sau blocat parintii nu trebuie sa dea nici o declaratie fiti atenti parinti sanatatea voastra si a copiilor e pe primul loc nu vointa politica

Raspunde

Me Me

Acum 3 luni

Va ganditi la fel de fel de scenarii si sunt locatii, cum ar liceul CFR care sta inchis de ani buni de zile.

Raspunde

Io Nut

Acum 3 luni

Nu inteleg cum de marii ganditori din pnl au deschis de mult timp localurile cu pacanele, vor sa inceapa anul scolar cu copiii in scoli dar in schimb nu vor sa auda de deschiderea restaurantelor. La pacanele stim cu totii cat de mare este IQ-ul clientilor, la scoala cred ca e aproape imposibil sa reusesti sa ii tii pe copii la distanta (mai ales in pauza), in schimb in restaurante cred ca se poate organiza distantare, ventilatie, etc lejer si pana la urma, acolo merge doar cine vrea. Klausi, inteleg ca ti se rupe de romani, ca oricum nu mai ai voie sa candidezi la prezidentiale dar chiar nu se poate face putina ordine in partidul ala? Uite asa, cu ciuma rosie n-ai cum sa votezi dar mai nou nici cu ciuma galbena n-ai cum...

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus