Joi,
02.02.2023
Innorat
Acum
3°C

Managerul Spitalului de Pediatrie: În sezonul rece coronavirusul se va combina cu alte viroze

Managerul Spitalului de Pediatrie: În sezonul rece coronavirusul se va combina cu alte viroze

75 de copii au fost diagnosticați în perioada aprilie-august 2020 cu infecție provocată de SARS COV 2, iar cea mai lungă perioadă de negativizare a unui test COVID a fost de 47 de zile. În curând vine sezonul rece, iar virozele, gripa și coronavirusul se vor suprapune. Despre felul în care reacționează copiii la infecțiile virale, despre procesul de vindecare, dar și despre modul în care am putea administra răcelile copiilor în sezonul rece vorbește medicul primar dr. Camelia Grigore, managerul Spitalului de Pediatrie din Sibiu, într-un interviu acordat Turnul Sfatului.

Reporter: Câți copii diagnosticați cu COVID-19 au fost internați la Spitalul Clinic de Pediatrie de la începutul pandemiei și până în prezent?

Dr. Camelia Grigore: În perioada aprilie- august 2020 au fost internați în secția de Boli Infectioase a Spitalului Clinic de Pediatrie 75 de copii diagnosticați cu infecție cu SARS COV 2 dintr-un număr de 471 pacienți suspecți.

Suspecți însemnând…

Definim pacientul suspect ca persoana care are o infecție respratorie acută cu debut brusc și care are cel puțin unul dintre următoarele simptome: tuse, febră, dificultate de respirație, sau orice persoană cu pneumonie sau, pentru copiii până la 16 ani, toți cei care prezintă manifestări gastro intestinale-vărsături, diaree, neasociate cu alimentația. După cum vedeți în această definiție de caz intră majoritatea problemelor pentru care se prezintă la medic pacienții pediatrici. Noi internăm acești pacienți într-o zonă specială, li se recoltează testul COVID și dacă este pozitiv rămân internați în secția de Boli Infecțioase, dacă testul e negativ se transferă în secțiile de Pediatrie a Spitalului nostru, unde vor fi investigați pentru a se stabili un dagnostic și vor fi tratați corespunzător.

Cum comentați faptul că cei mici sunt mai puțin afectați de infecția cu SARS-cov-2?

La nivel mondial statisticile spun că doar un procent de 8-10% dintre persoanele infectate sunt copii sub 18 ani. La nivelul judetului Sibiu procentul de copii infectați, din totalul infecțiilor, a fost de 6,1%, deci da, copiii sunt mai puțin afectați de această boală infecțioasă, dar și în cazul altor boli infecțioase, cum este TBC de exemplu, copiii reprezintă un mic procent dintre cei infectați.

În ce măsură pot transmite copiii asimptomatici boala?

Copiii care sunt infectați cu virusul SARS COV 2 au simptome ușoare de boală, nu sunt asimptomatici. Cei mai mulți dintre cei pe care i-am internat au prezentat tuse (80%), o ascensiune febrilă pasageră, o indispoziție cu dureri ușoare de cap sau de gât. Dar aceste simptome sunt obișnuite la copii, trec ușor și părinții spun că au fost „asimptomatici”. Evoluția bolilor la copii este ușoară, ei se recuperează mult mai ușor decât adulții după o infecție respiratorie acută, dar nu trebuie să confundăm starea de bine cu vindecarea. Din statisticile noastre copiii s-au negativat foarte încet, unii dintre ei devenind „negativi”, adică fără să aibă prezent virusul în căile respiratorii superioare, o perioada de, în medie, 22 zile, cu prelungirea acestui portaj viral până la 47 zile. Nu putem dovedi că ei nu sunt infecțioși în perioada în care încă sunt purtători de virus, pentru că nu există teste care să ne spună că virusul nu este virulent. Gena de virulență, pe care o determinăm prin testul RT-PCR a fost  prezentă la pacienții noștrii, alături de celelalte două gene corpusculare pe care le identifică testul, până la negativare.

Deci trebuie vigilență chiar dacă cel mic se simte mai bine.

Da. Aș dori sa fac o comparație cu o altă boală infecțioasă: hepatita virală A, boală frecventă la copii, în cursul căreia copilul se simte bine după câteva zile, dar el continuă să aibă persistența virusului o perioada de minim două săptămâni, motiv pentru care el trebuie să fie izolat, să nu contamineze alți copii. La hepatita A toți părinții înteleg că este nevoie de o perioadă de izolare a copilului și apoi de o perioadă de recuperare, până la vindecare. Vindecarea nu e simultană cu revenirea la starea de bine a copilului. În același mod trebuie să judecăm lucrurile și la această infecție cu SARS COV 2, care este tot o infecție virală, despre care, fiind o infecție cu un virus nou, nu știm cum va afecta starea de sănătate pe termen lung și trebuie să fim prudenți.

Există totuși și copii care pot face forme grave ale bolii? Au fost și la Sibiu astfel de cazuri?

Copiii pot face și ei forme grave de boală, sunt câteva cazuri citate în acest moment. De aceea noi am pregătit sectia ATI pentru a fi capabilă să preia aceste cazuri. Avem șase paturi de Tepapie Intensivă pregătite pentru pacienții COVID. Nu am avut cazuri până în acest moment, dar sigur există pacienți mai fragili, cei care au boli oncologice, cei care au boli neurologice, boli autoimune, care pot necesita terapie intensivă. În general, copiii fac forme mai ușoare de boală, dar nu ne putem gândi că nu vor exista și cazuri de pacienți cu insuficiențe respiratorii severe care trebuie asistați cu oxigen sau ventilator, motiv pentru care am organizat un salon de Terapie Intensivă și în locația în care se va reîntoarce secția de Boli Infecțioase, pe strada Transilvaniei.

În acest moment pentru a avea spațiu suficient și a beneficia de o Terapie Intensivă bine dotată secția de Boli Infectioase copii functionează pe strada Pompeiu Onofreiu unde avem o capacitate mai mare de internare (79 de paturi comparativ cu 36 de paturi pe str. Transilvaniei).

Cât a avut cel mai mic pacient diagnosticat cu Covid?

Cel mai mic pacient a fost un nou născut de 17 zile transferat de la Alba Iulia, am mai avut un sugar e o lună transferat de la Pitești. Deci au fost pacienți de toate vârstele infectați, unii dintre ei au venit însoțiți de un părinte, pozitiv și el.

Cum au rezistat copiii pe perioada internării?

Durata până la negativarea testului COVID a variat între opt zile și 47 zile de la internare. Vă imaginați că a fost greu să gestionăm internări atât de lungi, deoarece pacientul trebuia să stea într-un salon fără a se putea plimba nici măcar pe coridor. De aceea înțeleg dorinta lor de a se externa la cerere, doar că în acest moment ei nefiind obligați să revină la testare nu știm momentul în care nu mai sunt purtători de virus, deci din punctul meu de vedere, reprezintă un pericol pentru cei din jur, care trebuie să fie atenți.

Vine sezonul rece când apar celelalte viroze care au simptome asemănătoare cu cele ale infecțiilor cu SARS-cov-2. Ce trebuie să facă părinții? Este necesară testarea copilului de câte ori răcește?

În perioada sezonului rece vor fi mult mai multe viroze, deci vom avea mult mai mulți copii care vor veni la consultații. Medicul va fi cel care va hotărî dacă este necesară testarea sau internarea în spital.

În calitate de medic ce părere aveți despre deschiderea școlilor și a grădinițelor în 14 septembrie?

Grădinițele și școlile se vor deschide deoarece trebuie să ne continuăm viața în oricare condiții epidemiologice. Aș dori să îi sfătuiesc pe părinți să apeleze la consultul medicului de familie, care știe cel mai bine să hotărască ce trebuie făcut în caz de simptome de infecție respiratorie acută și doar apoi să se adreseze serviciilor de urgență și specialitate. Cu toții suntem îngrijorați de evoluția acestei boli care se va combina în perioada sezonului rece cu alte viroze și va trebui să gestionăm resursa umană, medicii, și spațiile din dotare, pentru a face față noilor provocări. Precum stiți nu avem spații generoase în spitale, iar izolarea pacienților, pentru a nu se contamina unul de la celălalt în momentul în care se prezintă la consult sau în timpul internării, este o problemă. Îi rog pe toți să aibă înțelegere pentru personalul extrem de solicitat în această perioadă și stresat continuu de posibilitatea contaminării, așa încât am dori să se respecte ordinea la prezentarea la consult, să se respecte distanța în spațiile de așteptare, să nu abuzeze de serviciile de urgență pentru chestiuni care pot fi rezolvate ulterior. Noi ne vom strădui să asigurăm o asistență medicală de calitate pentru toții copiii care apelează la serviciile Spitalului de Pediatrie.

Dr. Camelia Grigore, managerul Spitalului de Pediatrie din Sibiu

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus