Luni,
15.08.2022
Cer Senin
Acum
22°C

Poliția Sibiu: Părinții care intră în școală pentru a-și face dreptate singuri, în topul infracționalității

Poliția Sibiu: Părinții care intră în școală pentru a-și face dreptate singuri, în topul infracționalității

38 de fapte penale petrecute în unitățile de învățământ au fost sesizate în cursul anului școlar 2019 – 2020, se arată într-un raport al Inspectoratului Județean de Poliție Sibiu ce va fi prezentat mâine, 26 august, în cadrul ședinței de Colegiu Prefectural. Dintre acestea, 20 de fapte au fost sesizate în municipiul Sibiu, 3 în municipiul Mediaș, 1 în orașul Avrig, 1 în orașul Dumbrăveni, 1 în localitatea Bradu, 1 în Orlat, 1 în Hoghilag, 1 în localitatea Șaroș pe Târnave, 1 în comuna Râu Sadului, 1 în satul Boian, 1 în comuna Chirpăr, 1 în Ațel, 1 în Ludoș, 1 în Rășinari, 1 în com. Bazna, 1 în Tălmăcel, 1 în comuna Jina. Genurile de infracțiuni care au avut loc în unitățile școlare au fost 18 loviri, 14 furturi, 2 amenințări și 4 fapte de purtare abuzivă. Dintre cele 38 de infracțiuni, numai 3 au fost sesizate în zona adiacentă, restul de 35 fiind sesizate în incinta unităților de învățământ, se arată în raport.

Față de anul școlar precedent, numărul infracțiunilor sesizate în anul școlar 2019-2020 este în scădere, de la 54 la 38 (-16), respectiv - 29,6% față de anul școlar 2018-2019.

Printre principalele cauze şi împrejurări favorizatoare ale infracțiunilor sesizate au fost rivalităţile dintre elevi, lipsa de educaţie civică, antiinfracţională şi antivictimală a elevilor, manifestată prin necunoaşterea legilor şi a consecinţelor unor fapte grave, pătrunderea unor persoane străine/părinți în incinta unităților de învățământ pentru „a face dreptate” în rândul elevilor, faptul că elevii au asupra lor bunuri de valoare pe care le lasă nesupravegheate și care ulterior pot fi ușor sustrase, dar și comportamentul inadecvat al elevilor față de cadrele didactice/personalul unității de învățământ, ceea ce determină în anumite situații folosirea mijloacelor de coerciție fizică de către aceștia.

Cu toate acestea, concluzia raportului arată că, în anul școlar trecut s-a înregistrat un trend descendent al infracționalității sesizate în școli, comparativ cu perioada similară a anului școlar trecut.

„Menționăm că faptele penale sesizate la nivelul unităților de învățământ preuniversitar din județul Sibiu nu prezintă un grad ridicat de pericol, în general fiind conflicte spontane între elevi, concretizate în faptele de lovire, precum și infracțiuni de furt.

Având în vedere activitățile desfășurate și rezultatele obținute pe linia asigurării unui climat de ordine și siguranță, menționăm că la nivelul I.P.J. Sibiu nu au fost întâmpinate dificultăți în gestionarea problematicii pe această linie, existând o bună colaborare cu toate instituțiile implicate”, se precizează în raportul polițiștilor.

Sursa Foto: Arhina TS

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

Piedone Comisarul

Acum 1 an

Mai mult ca sigur că majoritatea nu sunt raportate ! Sunt ascunse, că nu dă bine pentru școala respectivă.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus