Miercuri,
28.10.2020
Innorat
Acum
16°C

Iohannis anunță că, de săptămâna viitoare, se redeschid teatrele, cinematografele și restaurantele

26 August 2020 19:49

Iohannis anunță că, de săptămâna viitoare, se redeschid teatrele, cinematografele și restaurantele

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat în cursul serii de miercuri că, de la 1 septembrie, teatrele, cinematografele și restaurantele vor putea să își reia activitatea și în interior. În anumite condiții.

”Sunt două domenii în care consider că este cazul să se reia activitatea, atât cât se poate şi unde se poate, în condiţii de siguranţă. Primul sector, şi recunosc că este un sector la care ţin mult, este zona culturală. Teatre şi cinematografele se vor putea deschide probabil începând cu 1 septembrie, în condiţii speciale de siguranţă, vor trebui lăsate locuri libere între spectatori, toată lumea să poarte mască, trebuie respectate anumite condiţii speciale, stabilite de specialişti, dar cred că e important ca acolo unde condiţiile permit să se reia actul de cultură”, a declarat președintele Klaus Iohannis, în cadrul unei conferințe de presă susținută miercuri seara.

Cel de-a sector ”care este în suferință” și în care activitatea se va relua, cel mai probabil, tot de săptămâna viitoare este cel HoReCa, a mai spus președintele, referindu-se la restaurante. ”Vremea se răceşte, consider că după 1 septembrie, în anumite condiţii, restaurantele se pot deschide în interior. De asemenea, ţinând seama de reguli de distanţare, nu vor putea fi folosite toate mesele, tinând seama de reguli sanitare specifice. Specialiştii vor stabili, probabil mâine, un prag, o cifră care descrie riscul de infectare şi unde va fi depăşit, în plan local, prin decizia comisiei judeţene, se va restricţiona funcţionarea restaurantelor în interior. Deci, în esenţă se vor putea folosi, dar numai unde e sigur. Detaliile, chestiuni tehnice care vor fi stabilite de specialişti, vor fi difuzate publicului larg”, a mai spus Iohannis. 

Președintele a făcut referire și la campania electorală care se apropie. ”Mă adresez în special candidaţilor la aceste alegeri locale şi echipelor lor. Respectaţi toate aceste reguli şi nu îi expuneţi pe oameni. Niciun obiectiv electoral nu e mai important ca sănătatea, şi orice încălcare a normelor va fi drastic sancţionată. Toate aceste măsuri sunt gândite pentru a facilita accesul la urne al fiecărui cetăţean al României cu drept de vot în condiţii de maximă siguranţă şi să îi ofere oportunitatea de a îi cunoaşte pe cei care candidează. Sunt ţări care au organizat alegeri în această pandemie fără să existe impact masiv în materie de infectări. Un scenariu cu risc zero nu există, dar dacă aceste măsuri sunt înţelese si aplicate, riscul poate fi redus la minim. Am solicitat guvernului o campanie de informare cu privire la aceste proceduri astfel încât toata lumea să ştie ce să facă, ce e permis şi ce nu, atât pe perioada campaniei cât şi în ziua votului”, a mai declarat președintele Klaus Iohannis.

Vizualizari: 2047

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus