Duminică,
27.09.2020
Ploi Scurte
Acum
11°C

”Peștele Om” – Afacerea artistei care a lăsat Bucureștiul pentru Sibiu

28 August 2020 09:18

”Peștele Om” – Afacerea artistei care a lăsat Bucureștiul pentru Sibiu

O tânără bucureșteancă s-a mutat la Sibiu după ce s-a plimbat o vreme prin țară și în afara ei. A urmat cursurile unei facultăți de arte din Franța, apoi a lucrat ca scenograf la Londra. S-a întors în țară, unde timp de trei ani a lucrat ca scenograf de film și publicitate în orașul natal, pentru ca într-un final să încerce Sibiul. Acum spune că a fost cea mai bună decizie din viața ei, pentru că în burgul medieval din centrul țării a găsit o calitate mai bună a vieții și un ritm mai lent. Aici și-a deschis o mică afacere și creează bijuterii inedite din argint și alamă, în combinație cu pietre sau scoici.

Patricia spune că pasiunea pentru bijuterie a moștenit-o cel mai probabil de la bunica ei. „Îmi plăcea să scormonesc printre bijuteriile ei, în copilărie. Ulterior am început să adun bijuterii autentice din toate locurile în care am călătorit. Mai mult decât un simplu accesoriu, le consider o exprimare a personalității, a istoriei unui loc și a unei persoane. Dacă sunt făcute cu suflet, vor spune întotdeauna o poveste, chiar și peste ani”, explică tânăra de 31 de ani.

Povestea afacerii ei începe încă din capitală, când încă lucra ca scenograf de film. A făcut un curs la școala Assamblage și, după mult timp în care a simțit că își pierde creativitatea, a descoperit bucuria lucrului executat manual. Și pentru că deja de ceva vreme colecționa pietre deosebite, a început să le incorporeze în bijuterii.

„Îmi pare că există înzecit mai multă valoare într-o piatră ce poartă amintirile și energia locului unde a fost găsită, decât într-una exploatată și prelucrată industrial. Îmi place tare și combinația dintre un metal prețios și o piatră sau un material considerat banal, mai ales în formele organice”, spune Patricia.

Materialele pe care le folosește pentru bijuterii sunt argint și alamă, combinate cu pietre sau scoici, iar uneori adaugă o piatră prețioasă, dacă o atrage în mod special. „Sunt involuntar atrasa de formele organice și de simbolistică. Aș vrea ca fiecare piesa să ducă cu gândul la natură și la origini. Îmi doresc să creez o serie inspirat de botanică și mai apoi să dezvolt idei pornind de la simbolurile ancestrale ale pământurilor noastre”, mărturisește aceasta.

3.500 de lei investiți la început

Patricia a investit aproximativ 3.500 de lei inițial, apoi a continuat să aloce bani pentru materialele necesare. A început să lucreze cu alama, pentru că voia să experimenteze mult. „Nu voiam să am teama irosirii materialului pe experimente. Acum lucrez din ce în ce mai mult cu argint.” Primii bani au fost alocați cursului pe care l-a făcut la București, care a ajutat-o să controleze teama de foc și să înțeleagă mai bine legile fizicii prin care se modelează și se formează metalul.

În ceea ce privește primele ei unelte, a avut norocul să găsească echipamentul de bază la cineva care tocmai renunța la atelier.

„M-am avântat și l-am luat. Mai departe a fost un proces terapeutic. Nu am plănuit nimic, așa cum poate unele persoane se apucă de pictură, eu m-am apucat de făcut bijuterii, pur și simplu ca o exprimare artistică – de aici și „Peștele Om”, o creatură a imaginarului meu, ce face parte simultan din mai multe universuri și care nu se lasă definită după normele știute”, spune tânăra. 


Creațiile Patriciei pot fi găsite pe pagina oficială de Facebook „Peștele Om”, acolo unde o puteți și contacta pentru comenzi.

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus