Vineri,
19.04.2024
Parțial Noros
Acum
2°C

Dezbaterea candidaților la Primărie: de la consens și armonie, la boala vacii nebune și fratele care a vorbit în locul candidatului

Dezbaterea candidaților la Primărie: de la consens și armonie, la boala vacii nebune și fratele care a vorbit în locul candidatului

Pentru prima dată în istoria Sibiului, candidații pentru funcția de primar al municipiului Sibiu s-au întâlnit într-o dezbatere transmisă în direct.

Pentru cine s-a așteptat la o dezbatere cu replici tăioase, contre ori întrebări incomode, e bine de știut de la început că prima întâlnire organizată între candidații la Primăria Sibiu a produs o discuție calmă, pe parcursul a două ore și două minute. Una în care unii candidați - precum independentul Radu Szekely, candidat la Consiliul local – s-au simțit ca ”peștele în apă” pe tema Educației, în timp ce alții au reușit să stârnească audienței icnete de râs ascunse după măști, făcând legătura – de exemplu – între bugetul alocat Educației, gripa aviară, pesta porcină și boala ”vacii nebune”.

O discuție pe tema Educației în care, totuși, pronumele relativ ”care”, folosit în postura de complement direct în propoziții, a fost de prea puține ori însoțit și de aferenta prepoziție ”pe” în declarațiile candidaților.

Dezbatere cu trimitere la istoria recentă

Cu respectarea strictă a distanțării fizice, toți cei 11 candidați (din 12 câți sunt acum în cursa pentru Primăria Sibiu), s-au așezat în funcție de ora sosirii la coada de la intrarea în curtea Colegiului ”Octavian Goga” din Sibiu, pentru a le fi trecută pe lista de prezență temperatura cu care intrau la dezbatere. 

Alături de cei 11 candidați la Primăria Sibiu, la dezbatere au fost invitați și cei doi candidați independenți pentru Consiliul local al municipiului. Fiecare candidat la Primărie a fost însoțit și de un candidat la Consiliul local din partea partidului pe care îl reprezintă, iar audiența a fost formată din aproximativ 40 de persoane, care s-au înscris în prealabil pentru participare.

”Tratament pentru Educație” a fost numele dezbaterii organizată luni seara. Inițiatorii și organizatorii acestui eveniment au fost tinerii din cadrul Consiliului Județean al Elevilor Sibiu, alături de ei lucrând pro bono și cei care au asigurat sunetul și transmisia în direct a discuțiilor (Alin Chipăilă și, respectiv, Live Stream România). Librăria Cărturești a fost, de asemenea, o susținătoare a demersului Consiliului Județean al Elevilor, iar moderatori au fost Smaranda Bălan și Radu Vancu.

Șerban Suciu, președintele Consiliului Județean al Elevilor Sibiu, i-a întâmpinat pe fiecare dintre candidați și tot el a fost cel care a deschis discuțiile. Degajat, deși susținea că are emoții, Șerban Suciu a amintit de discursul din 3 mai 1990 din Piața Universității, când Ana Blandiana a vorbit despre valorile democrației, care implică și dezbatere și dialog. Apoi a justificat necesitatea unui astfel de demers în fața tinerilor, preluând un citat din discursul pe care Regele Mihai l-a susținut în fața Parlamentului României, la împlinirea a 90 de ani: "Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinții noștri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri".

Șerban Suciu a invitat candidații să își însușească și ”Raportul privind implementarea Statutului Elevului la nivelul județului Sibiu”, document din care reies atât starea de spirit a elevilor sibieni, cât și starea infrastructurii școlare. ”Doar 47 de instituțiile școlare din tot județul dețin aviz ISU”, a remarcat, printre altele, Șerban Suciu.

Ce a fost ”mai dur”?

După ce fiecare candidat s-a prezentat – majoritatea alegând să își promoveze și sloganul de campanie, seria răspunsurilor așteptate de la candidați a început cu tema începerii noului an școlar, în actualul context al pandemiei de Covid-19.

Așa a apărut una din rarele aluzii la performanțele actualei conduceri a administrației sibiene, Raul Apostoiu (USR PLUS) considerând că cele șase luni care au trecut de la închiderea școlilor nu au fost folosite pentru pregătirea începerii unui an școlar. De altfel, pe tot parcursul dezbaterii a trebuit multă atenție pentru a distinge declarațiile îndreptate împotriva unui candidat sau altul. ”Cred că roata nu trebuie inventată. Ne putem uita la vecinii de lângă noi, la exemplele de bune practici: zona metropolitană, zone park-and-ride, piste pentru autobuze speciale pentru a ajunge mult mai repede la destinație. Liderul local trebuie să fie între oameni, să folosească autobuzul, bicicleta și, dragii mei, să fie puterea exemplului. Asta trebuie să așteptăm de la autoritatea locală”, a fost, de exemplu, una din declarațiile care poate fi încadrată în ”registrul dur” al dezbaterii de luni seara. Declarație a lui Adrian Bibu (PNL), pe subiectul unor variante de transport mai prietenoase pentru elevi către și dinspre școală.

Consens și armonie

Însă larga majoritate a luărilor de poziție au fost mai degrabă așezate, regăsindu-se adesea un consens între candidații diferitelor formațiuni. ”Trebuie să fim realiști. Încă nu suntem pregătiți, nu avem separatoare, nu toate școlile sunt pregătite”, a vorbit, de exemplu, Horațiu Marin (ALDE), pentru a arăta că este adeptul amânării începerii școlii până la 1 octombrie. ”Și eu aș pleda pentru începerea școlii de la 1 octombrie, pentru motivele spuse de colegul meu de la ALDE”, a continuat, mai apoi, Astrid Fodor (FDGR). Care a arătat că Primăria Sibiu a alocat banii solicitați de școli pentru pregătirea noului an școlar, dar asta în condițiile în care școlile au fost nevoite să aștepte mult după normele instituite de către Guvern.

Digitalizarea educației versus investițiile în infrastructură, soluțiile de mobilitate pentru elevi, educația incluzivă sau modalitatea în care cei tineri se pot și sunt încurajați să se implice în administrație au fost alte teme de discuție, care – la fel - au generat răspunsuri ”cât mai corecte” din partea candidaților. ”Democrația la Sibiu e la ea acasă, s-a putut vedea și în ultimul timp. Și din opinii contradictorii trebuie să acceptăm că poate să apară progresul”, a rostit – pe tema implicării tinerilor în administrație – Cătălin Stanciu (PSD). 

Pe temele de strictă specialitate, unii candidați au venit cu discursul pregătit. ”Digitalizarea cursurilor este o necesitate”, a vorbit, de exemplu, Teodor Ancuța, citind mai apoi despre clase virtuale și lecții interactive.

Și tot ca exemplu de poziționări pe astfel de subiecte, Alexandru Tomașevschi (PRO România) a spus că digitalizarea nu este un scop, ci doar un mijloc în astfel de condiții de pandemie. ”Învățământul nu înseamnă numai o acumulare de cunoștințe, tinerii se formează ca și caractere și personalități în școli”.

Iar afirmațiile generaliste au însoțit adesea discursul candidaților. ”Unele priorități locale trebuie să devină priorități naționale. Și eu am declarat în repetate rânduri că Educația trebuie să devină o prioritate națională”, a rostit Christian Hirsch (Partidul Verde).

Atmosfera de cordialitate a fost întreținută pe mai tot parcursul serii, indiferent că subiectele din discuție implicau sau nu situații ”cu probleme”. ”Problema e că autoritățile locale sunt destul de pregătite, de aceea sunt foarte bucuros pentru începerea anului școlar”, a socotit Lucian Trancă (PER).

Bugetul pentru educație și boala vacii nebune

În atmosfera calmă a dezbaterii au ieșit rapid în evidență situațiile cu potențial ilar. ”Știu că spuneți că noi, romii, suntem cu distanțarea față de școală...”, este, de exemplu, una din frazele pe care Dorin Cioabă (Partida Romilor Pro Europa) n-a mai apucat să le termine, din cauză că și-a depășit cele 60 de secunde alocate răspunsului.

Însă una dintre cele mai amuzante construcții i-au aparținut lui Lucian Trancă, în chiar mesajul de la finalul dezbaterii. ”Eu, ca și candidat al PER sunt alături de elevi, alături de învățământ... Dacă aș fi în branșa partidului și a primăriei aș aloca foarte mulți - foarte mulți, adică la limită – bani pentru învățământ. Aș atrage foarte mult elevii, studenții să fim alături. Trebuie să ținem cont că nu știu dacă mai avem ceva sănătos în Europa, bineînțeles vorbim și de România. Avem gripa aviară la păsări, avem pesta porcină la porci, avem vaca nebună și, acuma, din păcate, și noi, oamenii, avem covid-ul”.

Iar Lucian Zară (BUN) nu a apucat să vorbească foarte mult. După ce, la începutul discuțiilor, a spus cum consideră că ”studenții care acum stau degeaba” pot fi folosiți pentru a ajuta la începerea noului an școlar (atitudine taxată la final din public), la toate celelalte întrebări a răspuns în locul lui Ion Zară, fratele său. Cel care, acum patru ani, candida pentru funcția de primar al Sibiului, iar acum candidează pentru Consiliul Județean. ”Ca și primă acțiune (pe – n.r.) care am avut-o și în 2016, aceeași acțiune o vom avea și noi astăzi: biroul primarului, la Centrul de informații pentru turiști. Da? Biroul primarului este al nostru, al tuturor, oamenii noștri se vor ocupa ca doleanțele sibienilor să fie auzite. Și să se soluționeze legal”, a răspuns Ion Zară, în locul fratelui său, la ultima întrebare a serii, referitoare la prima acțiune făcută în calitate de primar al Sibiului de către candidații pentru acest post.

Vezi mai jos înregistrarea dezbaterii de luni seara

Foto: Silvana Armat

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

Apolitic W

Acum 3 ani

Cateva obs: Mai mult de 3/4 dintre invitati au umplut aerul si cam atat, nici macar nu ii cunoaste nimeni.(Fam ZARA) Stilul vestimentar "Casual ciobanesc" , fara sacou, blugi cu curea de "centurion roman", fara cravata devine marca inregistrata Bibu. Nici nu m-am obosit sa-l ascult , poate sa vorbeasca orice, daca te imbraci in felul ala inseamna ca nu ai nici un respect fata de nimeni. Cel mai in tema a fost domnul Szekelly , o prezenta placuta si in modul de exprimare. D-na Fodor ,ca de obicei: Caldicica, nici prea prea, nici foarte foarte. D-ul Apostoiu , o surpriza placuta, pacat ca ii moldovean , avem deja o moldoveanca, Sefa in Sibiu ar fi culmea sa mai aducem unul.
Raspunde

Dan2 Cp

Acum 3 ani

deja stiu cu cine nu votez in rest mult zgomot pintru nimic
Raspunde

Deeila D

Acum 3 ani

Zi merci ca n-a venit in trening si adidasi, caracteristic unei bune parti a populatiei actuale, stim noi care. Oricum la capitol 'sexy taur/armasar' castiga detasat. Si ar mai fi inca unul...
Raspunde

Prenume SiNume

Acum 3 ani

Criterii de avut in vedere ca viitor primar: - stilul vestimentar - moldovean sau nu - este domnul Szekelly sau nu Am ras.
Raspunde

Ahitofel Spanz

Acum 3 ani

Doamne Fodor a spus totul intr-o singura propozitie "Eu nu cred ca administratia trebuie sa faca primul pas", referindu-se ca primul pas vine de la comunitate si primaria face al doilea pas. Exact asta e toata problema cu Sibiul din ultima perioada. Nu exista initiativa. Primaria, vad si eu acum pentru prima data filozofia d-nei primar, asteapta initiativa din alta parte, ca sa poata ea sa faca pasul doi. No, judecati voi singuri daca cu asa primar o sa ajungem mai buni si mai performanti...
Raspunde

Raul Apostoiu

Acum 3 ani

Si pentru mine dezbaterea a fost o surpriză plăcută, va multumesc pentru apreciere, dar sunt născut în Sibiu.
Raspunde

Cris Cristina

Acum 3 ani

A fost o dezbatere constructivă pentru viitorii aspiranți la un loc în administrația locală si elevi. Mi-au placut mult VERZII , cu un aer usor timid dar onești și cu bun simt în discurs sper sa razbata în marea asta de goală fără forma si fond a politicului românesc. Le doresc succes tuturor !
Raspunde

Michaela Mihai

Acum 3 ani

blablablaaa si atat !
Raspunde

Leonard Lomotă

Acum 3 ani

Comunitatea să vină cu idei. Trebuie să venim să vă ridicăm de la păcanele sau jocuri de noroc, pariuri si mai stiu eu de pe unde să vă ridicăm? De ce să facă administrația primul pas? L-a făcut de prea multe ori. Voi , oamenii care ați distrus un oras frumos ca si Sibiul prin construcții ilegale care nu au nici o noimă, neconforme cu standardele în vigoare ale UE aici mă refer la garaje, boxe si alte construcții prin V.Aron, Hipodrom, V.Aurie, Strand, Turnisor, lazaret , Gusterita, Broscarie si alte cartiere ar trebui să vă gândiți să le demolati sau să le aduceți la un standard european. Gândiți-vă ce bine ar arăta Sibiul cu construcții noi si
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus