Vineri,
25.09.2020
Innorat
Acum
22°C

Atenție! Alergia la Ambrozie are simptome asemănătoare cu cele date de COVID-19

15 Septembrie 2020 11:25

Atenție! Alergia la Ambrozie are simptome asemănătoare cu cele date de COVID-19

Una dintre cele mai pericoloase alergii pentru sănătate, alergia la Ambrozie, are simptome asemănătoare cu cele date de Covid -19. Medicul alergolog Corina Porr spune că periculozitatea speciei a fost declarată de experții Comisiei Europene. Cele mai frecvente manifestări apar când polenul are concentrație maximă în aer, în lunile august și septembrie, dar pot începe încă din luna iulie. Vântul răspândește polenul la distanțe mari, o singură plantă putând elibera câteva miliarde de grăuncioare de polen. Medicul mai spune că alergia, în general, poate avea manifestări commune cu ale infecției cu SARS-CoV2, iar în această perioadă alergia la Ambrozie predomină.

Ambrozia este o buruiană cunoscută popular ca și iarba de paragină, floarea pustei sau iarba parloagelor, deoarece apare în zonele neîngrijite, lăsate în paragină. În ultimii ani tot mai mulți oameni au dezvoltat alergii la această specie. Reporterii Turnul Sfatului au discutat cu medicul alergolog Corina Porr despre alergia la Ambrozie și simptomele ce pot fi asemănătoare cu cele date de infecția SARS CoV 2.

„Trebuie menționat că nu orice strănut sau episod de tuse semnalează ceva contagios, existând și alergii. Simptomele comune pot să fie tusea, durerile de gât și de cap, oboseala. La persoanele cu alergie la Ambrozie nasul și ochii încep să curgă, cu mâncărimi la acest nivel, nasul se înfundă, încep să respire pe gură și au strănut repetat. Deoarece este un alergen agresiv pot să apară și lipsa de aer, senzație de sufocare, tuse, acestea putând aparea și în cazul infecției cu SARS-cov2”, spune Corina Porr.

Medicul explică faptul că diferența se face pe baza simptomelor, diagnosticul de alergie cel mai ușor, rapid și neinvaziv constând în efectuarea testului cutanat alergologic care oferă un răspuns în maxim 30 minute sau o testare din sânge, dar în acest caz durata obținerii rezultatului este de 10 zile. În cazul infecției SARS-CoV 2 se face testarea PCR din sânge ce oferă un rezultat în câteva ore. 

„În urmă cu 15 ani această buruiană nu exista în zona Sibiului, fiind considerată o problemă a zonei de Vest din România. Răspândirea plantei a crescut foarte mult, la acest lucru contribuind și poluarea atmosferică, urbanizarea, modificările climatice. Numărul pacienților afectați crește în fiecare an și sunt afectați copiii și persoanele tinere, nu doar cei care aveau alergii anterior. Numărul pacientilor a crescut în ultimul timp prin mediatizarea acestei probleme și prin creșterea gradului de informare al pacientilor”, mai spune Corina Porr.

Ambrozia determină diferite forme de alergii respirtatorii, rinoconjunctivită și astm bronsic, iar dacă pacienții nu urmează un tratament corect, formele de manifestare pot să fie severe, apărând complicațiile acesor afecțiuni. Pot să apară și manifestări de urticarie și angioedem, putându-se ajunge la manifestari similare celor din șocul anafilactic care este cea mai severă formă de alergie.

„Cei alergici ar trebui să evite expunerea la polen, să urmeze tratament pe toată durata de înflorire a acestei buruieni, existând și terapie specifică imună care modifică cursul bolii, deoarece interferează cu mecanismele patologice care duc la dezvoltarea alergiei. Dar, populația ar trebui să curețe zonele verzi lăsate în paragină, fapt care ar diminua prezența acesteia și, în consecință, ar diminua costurile pentru această afecțiune. Aceasta se poate face în perioada cuprinsă între răsărire și apariția primelor inflorescențe, până la sfârșitul lunii iunie a fiecărui an. Proprietarii terenurilor au obligația să distrugă această buruiană, altfel pot să fie sancționați”.  

Medicul Corina Porr atrage atenția că este important ca pe perioada pandemiei tratamentul alergicilor să fie continuat, în condițiile în care o parte dintre simptomele provocate de noul coronavirus și cele provocate de alergii sunt similare.

Sursa Foto: Arhiva TS

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus