Un tânăr tâmplar din Sibiu creează obiecte inedite din lemn, cu rol decorativ, precum și materiale publicitare sau chiar mobilier. O pasiune care i-a fost transmisă în familie, tâmplăria l-a găsit la 29 de ani când, sătul de munca în corporații, a găsit de cuviință să investească în propriul vis – acum, trei ani mai târziu, are un atelier care poartă numele familiei sale – Novac.
Sportiv, absolvent al Facultății de Marketing, masterand în Publicitate, corporatist – cam așa sună, pe scurt, C.V.-ul lui Dumitru Cristian Novac. După mai mulți ani petrecuți în corporații și prin echipele de fotbal ale Sibiului, tânărul a ales într-un final o meserie care s-a păstrat de-a lungul generațiilor, în familia sa – a devenit tâmplar.
„Mereu am avut o tragere spre a manufactura ceva, mereu mi-a plăcut lemnul, este nobil, cald, cu și de poveste. Tatăl meu sculpta, bunicul meu a fost tâmplar, străbunicul meu rotar. Din partea mamei a fost tradiție în pălarii, mai precis Pălăria Dădârlat, care și acum continuă tradiția prin verișorii mei. Atelierul este în Săliște, în Mărginime, are o încărcătură anume, a luat locul atelierului de pălării Dădârlat”, povestește acesta.
Totul a început să prindă contur în urmă cu câțiva ani, deși ideea de a se apuca de tâmplărie înmugurise de mult în mintea lui Dumitru. Un rol important l-a jucat soția sa, care l-a susținut încă de la început și l-a încurajat să-și transforme visul în realitate.
„Am început în 2017, după mulți ani în corporații, cu tatăl meu și cu Nea’ Radu, tatăl celui mai bun prieten, care din păcate nu mai este printre noi, iar între timp echipa și-a schimbat componența. Cochetam de mult cu ideea de a lucra cu lemnul însă nu am acționat în direcția asta. Am avut și încă am parte de multă susținere din partea celor din jur, mama mea, tatăl meu, familia în general, prieteni, comunitate. Le mulțumesc pe calea aceasta. Când am văzut pe internet un program, Startup Nation, cu puțin imbold din partea iubitei, actuală soție, am acționat”, își amintește sibianul.
Un aspect inedit al atelierului îl reprezintă faptul că Dumitu poate să creeze tablouri unice, cu fotografii gravate direct în lemn. „Văzusem mai de mult poze gravate laser și nu îmi plăceau de nicio culoare, nu scoteau în evidență ce trebuie din lemn. După ceva timp, am văzut o tehnică diferită prin care contrastul se scotea cu ajutorul unei freze în V care cu cât intră mai adânc cu atât linia este mai evidentă. Rezultatul este mai artistic, chiar imprecis în redarea detaliilor, însă deosebit dacă se găsește un echilibru”, explică tâmplarul.
Dumitru poate realiza poze de la mărimea unei foi de A4 până la marimea de 1250x2500mm. Cu cât este mai mare, cu atât detaliile sunt mai fine.
30.000 de euro din fonduri proprii
Dumitru a avut șansa să acceseze fonduri prin Startup Nation (aproximativ 44.000 de euro), la care s-au adăugat 30.000 de euro din fonduri proprii. „Toți banii din fonduri au mers pe utilaje, jumătate pe utilaje clasice de tâmplărie și cealaltă jumătate pe un CNC cu ajutorul căruia se lărgește orizontul. Banii din fonduri proprii au mers în amenajarea atelierului cu tot ce este nevoie. Este un proiect în desfășurare, mai sunt multe de îmbunătățit.” Primii bani investiți au fost pentru amenajarea atelierului, în timp ce aștepta implementarea proiectului.
Tânărul tâmplar spune că încă sunt la mare căutare meșterii și că tâmplăria nu este o meserie moartă. „Dacă nevoia există, o să apară și oferta, timpul le rezolvă pe toate.”
Creațiile de la Novac – Atelier de Tâmplărie pot fi găsite pe pagina oficială de Facebook a afacerii.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Vizualizari: 8727
Ultimele comentarii
Acum 22 minute
Sfefan
Acum 26 minute
Stefan
Acum 42 minute
Stefan
Acum 43 minute
John doe
Acum 55 minute
Sibian