Sâmbătă,
03.12.2022
Innorat
Acum
0°C

Efect al pandemiei: Tot mai mulți sibieni apelează la psihiatri și psihologi

Efect al pandemiei: Tot mai mulți sibieni apelează la psihiatri și psihologi

În perioada pandemiei de COVID-19 numărul persoanelor care au apelat la serviciile psihiatrilor și psihologilor a crescut. Acest fapt a fost confirmat atât de dr. Ciprian Băcilă, medic primar psihiatru și Director Medical la Spitalul de Psihiatrie Sibiu, cât și de Mihaela Bucuță, psiholog psihoterapeut al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc astăzi, 22 septembrie.

„Nivelul stresului și adresabilitatea sunt crescute în această perioadă. La Spitalul de Psihiatrie este înființată o linie de telefon, telverde 0800 070 050, pentru gestionarea situațiilor de criză, care funcționează încă de la începutul pandemiei. Este o linie de voluntariat. Starea de anxietate și partea de reacții depresive sunt crescute în momentul de față”, a spus medicul Ciprian Băcilă.

Psihologul Mihaela Bucuță a făcut, mai mult, referire la cabinele de psihologie private, acolo unde, de asemenea, adresabilitatea din partea persoanelor tinere, a adolescenților, dar și a persoanelor adulte a crescut. Medicul a menționat faptul că, în momentul de față, nu există o statistică care să arate cu cât la sută este această creștere, însă, este convinsă că, până la finalul anului studii în acest sens vor fi făcute. Un aspect asupra căruia psihologul a atras atenția este și faptul că, în această perioadă, au fost și foarte multe cadre medicale care au cerut ajutorul medicilor psihologi, acuzând stări de epuizare după efortul depus de luni de zile.

„Nu există o statistică care să spună cu cât la sută a crescut actul medical și/sau psihologic sau cel puțin eu nu am cunoștință despre o astfel de statistică. Cred că aceste statistici sau studii sunt în desfășurare și mă aștept ca, undeva pe sfârșitul anului, să avem răspunsuri mult mai aritmetice. Ceea ce este cert și toată lumea poate confirma, toți specialiștii în domeniul sănătății mentale este că, într-adevăr, în această perioadă adresabilitatea a crescut atât în sistemul public, cât și în cel privat. În sistemul privat, spre exemplu, clar adresabilitatea a crescut. Este vorba despre multe solicitări din partea atât a părinților, pentru copiii lor, adolescenți foarte mulți cu foarte multe probleme, adulți, anxietate, depresie, tulburări de adaptare, am aceste informații că sunt și categoric, tot ceea ce a însemnat înainte o vulnerabilitate s-a transformat într-un teren extrem de fragil și propice dezvoltării unor tulburări ulterioare. Stresul este cu adevărat o mare, să spunem, consecință a ceea ce a fost și nu în ultimul rând, și cu asta închei, tot mai multe solicitări, noi, psihologii, avem din partea cadrelor medicale, cadre medicale care sunt epuizate după efortul de săptămâni, de luni și asta cred că este o realitate asupra căreia ar trebui să ne aplecăm mult de tot”, a spus Mihaela Bucuța în cadrul conferinței de presă.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus