Duminică,
14.07.2024
Cer Senin
Acum
34°C

Poate bucureștenii vor fi mai inteligenți decât politicienii

Poate bucureștenii vor fi mai inteligenți decât politicienii

Îmi exprimam mai deunăzi temerea că politicienii de dreapta nu vor fi solidari în alegerea primarului capitalei. S-a dovedit o premoniție de rău augur. Iată-i în preajma  importantelor alegeri total dezbinați, cu posibile repercursiuni în viitorii patru ani pentru bucureșteni.

Nu era nicio filosofie. În nicio circumscripție elctorală din țară nu era mai necesară solidaritatea de dreapta ca în București. Greșeala a pornit în prim pas de la PNL-iști și USR-iști când au refuzat coalizarea cu PMP-ul lui Băsescu. Acuza adusă consilierilor acestuia că ar fi colaborat cu Firea în detrimentul intereselor de dreapta chiar dacă ar avea un sâmbure de adevăr, este prea subțire în comparație cu posibilele consecințe ale pierderii capitalei. Iar pierderea este nu numai posibilă ci și probabilă.

Asul era, (încă ar mai putea fi) în mâna lui Băsescu. Deși l-am apreciat ca unul dintre cei mai inteligenți politicieni, se vede treaba că nu-i de ajuns să ai numai minte. A declarat răspicat, irevocabil, că nu se retrage.

La limită ar fi de înțeles. Este printre inițiatorii  propunerii comune a lui Nicușor Dan, iar  la nivel parlamentar, în clipe grele, PMP a fost constant alături de PNL și USR. Condiții în care, refuzul inoportun al liberalilor și useriștilor de colaborare încalcă elementare reguli morale și de deontologie politică. Pe bună dreptate, Băsescu se simte ofensat. Dar are în mână un as pe care eu, dacă aș fi în locul lui, l-aș folosi fără nicio ezitare : m-aș retrage. De ce ?

În primul rând pentru că interesul în joc este mai presus de mediocritatea gândirii liberale și useriste în cauză, sau a ofenselor morale induse de aceștia. În rândul al doilea, pentru că ar câștiga o redutabilă poziție politică. Ar da dovadă bucureștenilor și întregii țări că întocmai unui veritabil politician, pune interesul țării, al electoratului, mai presus de interesul propriu. Oricum, este evident, de data aceasta nu va obține magistratura. Așa că încremenirea în ambiții și vendetă este la rându-i lipsită de înțelepciune căci, deși ar rata un  firav câștig acum, în schimb este de crezut că ar obține o compensatorie recompensă la parlamentare.

Rămâne speranța că bucureștenii, al căror interes este în plin joc politic, vor dovedi mai mult bun simț și înțelepciune. Pentru bucureșteanul elector contează soarta și viitorul urbei, dincolo de facile și ieftine „grimase” politice, așa că e posibil să cugete exclusiv asupra valorii candidaților și să-l voteze majoritar pe cel apreciat a fi cel mai bun, fără nicio referință la jocul de glezne ale partidelor. Ar fi nu numai o dovadă de maturitate și înțelepciune ci și un afront bine meritat adresat politicienilor.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 6133

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus