Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Final de campanie: Nu suntem toți la fel. Nu toți avem nevoi, ci fiecare are nevoi speciale.  

Final de campanie: Nu suntem toți la fel. Nu toți avem nevoi, ci fiecare are nevoi speciale.  

Sunt stângaci. De câteva generații, pe linie paternă, cel mai mic băiat din familie e stângaci, așa s-a nimerit. La școală, în clasa întâi, încercările mele de a fi lăsat să scriu în continuare cu mâna stângă au fost retezate printr-o frază. ”Nu ai cum să fii altfel decât restul”. Pur și simplu, toată clasa trebuia să fie într-o armonie perfectă, iar eu o distrugeam. Lanul de mâini drepte care mișcau la comandă aproape de marginea băncilor ar fi fost stricat de o mână care ar fi suținut, în lipsă de altceva, cel mai probabil, o bărbie.

Fac și eu parte din numeroasele generații de români care sunt obișnuite să generalizeze, să vadă doar marea de indivizi care sunt, de fapt, diferiți 100%. Pentru că asta am învățat la școală, începând din clasa întâi și continuând pe tot parcursul ei: nu există excepții. Suntem toți la fel. Iar societatea mi-a vuit la ureche, permanent, acest refren: toți la fel.

Toți țiganii fură. Toți moldovenii sunt bețivi. Toți vâlcenii sunt lăudăroși. Toți ăia din Vasile Aaron sunt niște săraci. Toți din scara C sunt putori. Cu cât mișcăm încolo și încoace ”zoom-ul”, găsim câte o categorie pe care o închidem pentru totdeauna într-un sertar. Dar asta nu e singura problemă.

Am văzut undeva, tocmai în această campanie, un exemplu de bune practici din educația finlandeză. În mare, era vorba că sistemul de acolo vede fiecare elev ca pe un copil cu nevoi speciale. Dar nu în sensul pe care-l știm noi. Acolo, nimeni nu e la fel, fiecare are plusuri și minusuri, fiecare are înclinații, pasiuni diferite, iar sistemul de învățământ încearcă să se muleze pe nevoile lui. Nu invers, așa cum știm noi că se procedează.

De unde să începi la noi?

În primul rând, nu avem școli suficiente, astfel încât să avem un profesor la 10-15 elevi, maxim. Cum poate cel mai dedicat profesor să intuiască și se servească felul special de a fi al fiecărui elev, atunci când are 32 într-o clasă?

Nu avem profesori suficienți pentru asta. Dar până acolo, nu avem nici măcar profesori care să înțeleagă un astfel de sistem. Pentru că toate generațiile sunt crescute în acest blestem: nu contezi, trebuie să fii ca ceilalți. Cum să te transformi peste noapte?

Nu avem un curriculum care să dezvolte așa ceva. Evident, nu avem manuale care să fie suport pentru o astfel de filosofie. Nu avem familii care să înțeleagă ce fel de școală mai e și asta.

De ce e important?

Pentru a valorifica într-adevăr fiecare om. Pentru a pune, în sfârșit, toate instituțiile din sistem în slujba cetățeanului. Pentru a prioritiza întregul sistem. Cu adevărat, nu prin vorbe, o dată la patru ani. Și mai important: pentru a avea oameni fericiți cu jobul pe care îl au, pentru că asta și-au dorit întotdeauna și au fost încurajați să urmeze acest drum. De aici vom vedea ospătari cu zâmbetul pe buze, doctori dedicați, atenți la nevoile pacientului, funcționari preocupați să te ajute, mecanici de încredere. Nu niște ratați profesional, care au urmat un sfert de viață cu de-a sila poteca unei diplome fără valoare. Iar cu anii rămași își vor plânge neîmplinirea.

Vestea bună vine din faptul că după numai 30 de ani de la Revoluție, avem răgaz, e drept, doar local, să discutăm într-o campanie electorală despre finețuri legate de educație. Am terminat cu șomajul, cu ghetourile, cu lipsa apei calde, cu criminalitatea.

Nu toți avem nevoi, ci fiecare are nevoi speciale.  

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 5944

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

2 Cents

Acum 3 ani

Sa nu ne imbatam cu apa rece, chiar daca e rece fiindca vine tocmai din Finlanda. Imi este suficient cazul Smicala: de peste 5 ani mama si copiii sunt separati fortat, fiecare in alt loc. Asta cu toate ca mama este medic in Finlanda. Ce ar fi cu adevarat in interesul copiilor dupa parerea dvs.? Sa stea fratii in institutii separate, la distanta mare si departe de mama lor naturala care nu le-a gresit cu nimic? In capul unor finlandezi asta e cea mai buna solutie. Pentru mine asta e suficient sa le asez un mare semn de intrebare deasupra institutiilor lor. Ah, si sa nu uitam ca au si "traditie" in acest domeniu: https://qz.com/843701/finland-offered-a-state-apology-for-the-pain-and-abuse-suffered-by-generations-of-children-in-its-care/

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus