Sâmbătă,
31.10.2020
Ploi Scurte
Acum
4°C

De unde sunt voturile pentru Astrid Fodor: FDGR, USR PLUS, PNL, PSD...

28 Septembrie 2020 11:59

De unde sunt voturile pentru Astrid Fodor: FDGR, USR PLUS, PNL, PSD...

Din datele strânse prin numărătoarea paralelă de partidele politice reiese că primarul Astrid Fodor a avut 6.506 voturi peste scorul FDGR de la Consiliul Local Sibiu. Mai exact, numeroși sibieni care la consiliul local au votat alte partide, la primărie au preferat să pună ștampila pe Astrid Fodor.  

Cele mai multe voturi pierdute de un partid ,la consiliul local, este USR PLUS. Peste 2.000 de sibieni care au votat USR PLUS la consiliul local nu l-au votat și pe Raul Apostoiu pentru funcția de primar, ci au preferat, conform datelor, să o voteze, în cea mai mare parte, pe Astrid Fodor.

Chiar și la liberali există o diferență de peste 1.300 de voturi între cât a obținut PNL la Consiliul Local Sibiu, și câte a primit Adrian Bibu. Evident, în minus pentru Bibu.  Puțin peste o mie de voturi s-au strâns și de la candidatul independent Radu Szekely, iar diferențe de aproximativ 400 de voturi s-au adunat de la Pro România, PMP și Partidul Verde.

Mai explicit: Astrid Fodor este singurul candidat la funcția de primar al Sibiului care a fost peste scorul partidului, peste votul politic, strângând practic voturi de la sibienii care nu au fost mulțumiți de candidații oferiți de partidele care au propus liste pentru Consiliul Local Sibiu.

De aici, pot porni o serie de supoziții. A contat foarte mult gradul de notorietate. Astrid Fodor, a fost cel mai cunoscut candidat, era primarul în funcție, iar de regulă un procent semnificativ din electorat este conservator, nu vrea să riște cu alte nume. De asemenea,  mulți votanți vor să se identifice cu câștigătorul, să fie în grupul celor care l-au votat pe cel care câștigă.

E posibil ca propunerea lui Adrian Bibu adresată simpatizanților USR PLUS de a alege între el și Astrid Fodor, candidații cu cele mai mari șanse să ocupe fotoliul de primar al orașului, să nu fi fost primită foarte bine de către aceștia și ca răspuns să voteze Astrid Fodor. Se poate ca Bibu să nu-și fi creionat în campania electorală imaginea unui candidat care poate conduce orașul, sau poate că a fost prea rigid în aparițiile publice, ori, în ciuda campaniei outdoor și media, să nu fi ajuns la un grad suficient de notorietate.

Pentru cei care vor spune că este posibil ca lista FDGR de la Consiliul Local să nu fi fost mulțumitoare pentru electoratul lor și că votul politic al Forumului este mai mare, le ofer datele de la Consiliul Județean. 26,89% dintre sibienii din municipiu au pus ștampila pe lista de consilieri județeni oferită de FDGR. Și 25,57% din voturi le-a primit din municipiu candidatul Forumului la președinția Consiliului Județean, Gabriel Tischler.

În concluzie, fără Astrid Fodor, Forumul ar fi pierdut Primăria Sibiu, însă și noul primar al Sibiului ar trebui să știe că votul pentru ea a venit decisiv din partea celor care de fapt au alte simpatii politice.

Astrid Fodor – 20.199 voturi

FDGR – 13.693 voturi

 Plus 6.506 voturi pentru Astrid Fodor

 

Adrian Bibu – 14.622 voturi

PNL – 16.013 voturi

Minus 1.391 voturi pentru Adrian Bibu

 

Raul Apostoiu – 4.786 voturi

USR PLUS – 6.883 voturi

Minus 2.097 voturi pentru Raul Apostoiu

 

Cătălin Stanciu – 3.703 voturi

PSD – 4.049 voturi

Minus 346 voturi pentru Cătălin Stanciu

Vladimir Tomașevschi – 530 voturi

Pro România – 951

Minus 421 voturi pentru Tomașevschi

Candidat independent la CL Sibiu, Radu Szekely – 1035 voturi.

 

Procente Primăria Sibiu

Astrid Fodor 43,09%

Adrian Bibu 31,19%

Raul Apostoiu 10,21%

Cătălin Stanciu 7,90%

Horațiu Marin 1,64%

 

Procente Consiliul Local Sibiu

PNL 34,22%

FDGR 29,26%

USR PLUS 14,71%

PSD 8,65%

ALDE 1,72%

Date obținute din numărătoarea paralelă, după contabilizarea a 98% din secțiile de votare.

Vizualizari: 5479

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Apolitic W

Acum 1 lună

Bibu nu are nici nume nici fata de primar . Asta-i explicatia. Daca PNL venea cu un candidat gen Dumbrava poate ar fi avut sanse.
Raspunde

Dani El

Acum 1 lună

Posibil sa fie ultimii 4 ani ai FDGR-ului la primaria Sibiu. 2000 - Klaus Iohannis - 69.18% 2004 - Klaus Iohannis - 88.7% 2008 - Klaus Iohannis - 83.2% 2012 - Klaus Iohannis - 77.9% 2016 - Astrid Fodor - 57.13% 2020 - Astrid Fodor - 43.09% Fodor a pierdut 14% fata de acum 4 ani. E foarte mult. Sper sa ii dea de gandit. Cu siguranta se pot face mai multe pentru Sibiu.
Raspunde

Unu Doi

Acum 1 lună

De ce sa-i dea de gandit? in 4 ani se intoarce Klauss, ea doar i-a tinut postul cald. Oricum vazand ca a castigat cu doar 20 000 de voturi inca am sperante pt Sibiu, adica numarul celor prostuti e in scadere. E de bine. Ce e rau e ca iar dormim 4 ani....apropo... si la centru le este rusine de rusinea noastra...pe niciunde nu e Sibiul adus in discutii.
Raspunde

Blat Politic

Acum 1 lună

Corect era "daca nu era PNL, FODOR pierdea scaunul de primar". Parte din membrii PNL au votat la comanda partidului propriu candidatul Fodor. Ciudat nu? Dar explicabil. Parteneriatul/Blatul PNL - FDGR merge mai departe, cu avantaj PNL, sunt gașcă de multi ani de zile, cu afaceri si interese de ambele părți. Avem și noi în Sibiu baroneții locali PNLDGR. Pericolul era USRPlus, partid nou, oameni noi, alta viziune = probleme. Alt pericol era (culmea ) Adrian Bibu, om nou, alta viziune, cu ambitii mari, cu el primar parteneriatul PNLDGR ar fi avut de suferit. Bibu a fost, fără să vrea, candidatul perfect ptr scenariul ăsta, a rupt din voturile lui Apostoiu /USR dar s-a vazut tradat de parte din propriul partid. Se potrivesc toate ca piesele din puzzle. Politica e la fel si pe malurile Dambovitei si pe cele a Cibinului. Așteptăm cu interes oficializarea relatiei de iubire dintre PNL si FDGR si numirile la posturile de viceprimari.
Raspunde

To Wef

Acum 3 săptămâni

hm...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus