Vineri,
23.04.2021
Partial Noros
Acum
14°C

Colectarea selectivă a deșeurilor în pandemie. Recomandările autorităților

Colectarea selectivă a deșeurilor în pandemie. Recomandările autorităților

În contextul pandemiei de Covid-19 și a creșterii numărului de persoane pentru care este dispusă măsura autoizolării, este recomandat ca sibienii să acorde o atenție mai mare colectării selective a deșeurilor, prin respectarea câtorva minime reguli de manipulare a deșeurilor. Reprezentanții Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Eco Sibiu au întocmit o listă a bunelor practici recomandate pentru inclusiv pentru sibienii care intră în autoizolare la domiciliu.

Toată măștile folosite pentru protecția căilor respiratorii, precum și mănușile de protecție vor fi aruncate în recipientele de culoare neagră, destinate colectării deșeurilor reziduale (cele care ajung la depozitul ecologic de deșeuri), atrag atenția reprezentanții Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ECO) Sibiu, asociația responsabilă de ceea ce se întâmplă cu deșeurilor în județul Sibiu.

În cazul în care astfel de echipamente sunt depozitate în recipientele pentru deșeuri reciclabile, acestea ajung la stația de sortare, unde sunt separate pe categorii. Separarea pe categorii este realizată și manual de către operatorii stației, iar o mască infectată cu SARS-CoV-2 poate contamina multe alte deșeuri reciclabile, fapt care poate duce la un întreg lanț de îmbolnăviri.

Totodată, reprezentanții asociației care gestionează sistemul integrat de management al deșeurilor la nivelul județului Sibiu recomandă utilizarea dezinfectanților de mâini atât înainte, cât și după depozitarea oricărui tip de deșeuri în recipientele aferente. În cazul sibienilor care locuiesc la case este recomandată, pe lângă utilizarea mănușilor de protecție, și dezinfectarea mânerelor pubelelor. ”Cetățenii care locuiesc în gospodării individuale și care manevrează pubelele de gunoi din curte în fața casei și înapoi în curte sunt rugați să utilizeze mănuși de protecție și să dezinfecteze mânerele pubelelor. Mănușile folosite de operatorii de salubrizare nu protejează și cetățenii! Operatorii de salubrizare manipulează un număr mare de pubele zilnic, astfel că riscul de contaminare este unul ridicat. Dacă avem grijă de noi, trebuie să avem grijă și de cei din jurul nostru!”, explică reprezentanții ADI Eco Sibiu.

”Rugăm toți cetățenii să dea dovadă de înțelegere și să respecte întocmai măsurile dispuse de către autorități în principal în ceea ce privește distanțarea socială”, ADI Eco Sibiu

Măsurile de gestionare a deșeurilor în contextul pandemiei de Covid-19 au în vedere și modul în care acestea sunt precolectate. Recomandările autorităților naționale sunt de a precolecta toate deșeurile în saci menajeri care, înainte de a fi depozitați în recipiente, să fie bine legați.

”În vederea limitării pe cât posibil atât a contaminării membrilor familiei, cât și a personalului de salubrizare care are obligativitatea de a asigura colectarea separată și sortarea deșeurilor chiar și în situația instituirii stării de urgență, facem apel la populație să respecte modalitatea de colectare separată a deșeurilor municipale și să asigure un grad cât mai mare de selectare a deșeurilor. Totodată, se recomandă ca toate deșeurile precolectate separat pe categorii, respectiv: plastic/metal, hârtie/carton, sticlă, rezidual și biodegradabil, anterior depunerii lor în recipientele special destinate fiecărei fracții, să fie depuși în saci care să fie legați la gură cât mai bine. Pentru depunerea deșeurilor reciclabile în igluuri și containere închise, care au o fantă de umplere destul de mică, se recomandă plierea deșeurilor și închiderea acestora în saci mai mici care pot fi introduși prin fanta de alimentare”, mai recomandă reprezentanții ADI Eco Sibiu.

În izolare: minim doi saci, fără sortare

Sibienii care sunt în izolare la domiciliu ca urmare a unor potențiale infecții sau anchete epidemiologice sunt sfătuiți ca în respectiva perioadă să nu procedeze la colectarea separată a deșeurilor, pentru a restrânge cât mai mult expunerea personalului din stațiile de sortare. ”Toate deșeurile generate în locuință se colectează împreună. Folosiți minim doi saci, unul în interiorul celuilalt. Fiecare sac trebuie închis sau înnodat în interiorul celuilalt, recomandabil fiind să folosiți mănuși de unică folosință. Totodată, nu presați și nu comprimați sacii, verificând să nu existe scurgeri”, este sfatul autorităților către sibienii aflați în izolare.

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus