Marţi,
27.09.2022
Ceata
Acum
11°C

Premieră în istoria județului: un singur partid deține majoritatea absolută. Lista noilor consilieri județeni

Premieră în istoria județului: un singur partid deține majoritatea absolută. Lista noilor consilieri județeni

Cu 19 din cele 33 de voturi din Consiliul Județean Sibiu, liberalii au ajuns să bifeze o premieră în istoria de aproape 30 de ani a acestei instituții: aceea de a controla majoritatea absolută.

Din cele 32 de mandate de consilieri județeni, 18 sunt alocate reprezentanților de pe lista PNL. Dacă adăugăm și faptul că președintele CJ Sibiu provine tot din rândurile PNL, rezultă că din cele 33 de voturi care pot fi exprimate într-o ședință de Consiliu județean, 19 sunt controlate de PNL. Suficient pentru a acoperi majoritatea absolută (jumătate plus unu din voturile totale, adică 18 în cazul CJ Sibiu).

Celelalte mandate de consilieri județeni sunt împărțite între FDGR – cinci mandate, PSD - tot cinci și Alianța USR PLUS, care în urma primelor alegeri locale la care participă au obținut patru mandate.

Față de legislația trecută, PNL și-a crescut numărul reprezentanților în CJ Sibiu cu cinci, în timp ce PSD a pierdut șapte mandate, iar FDGR – trei mandate. Trebuie precizat că acest calcul este realizat pe baza numărătorilor paralele realizate de către partide. Biroul electoral județean nu a anunțat, deocamdată, rezultatele finale.

Prima majoritate absolută

Este pentru prima dată când un partid ajunge ca, la Sibiu, să aibă majoritatea absolută (jumătate plus unu din numărul total de mandate). În mandatul trecut (2016 - 2020), tot PNL deținea cele mai multe voturi (13). Iar în legislatura 2012 – 2016, același număr de 13 voturi îl deținea USL. În mandatul 2008 – 2012, PDL avea zece mandate, iar anterior (2004 - 2008), FDGR a fost partidul cu cei mai mulți reprezentanți – 11. Înainte de legislatura respectivă, în CJ erau 39 de aleși, diversitatea politică fiind și mai mare.

Formațiune 2020 - 2024 2016 - 2020
PNL 18 13
FDGR 5 8
PSD 5 12
USR PLUS 4 -

Noile nume. Preoții au ”dispărut” din legislativ

Față de situația de la Consiliul Local Sibiu, unde mai bine de jumătate din noii aleși reprezintă nume noi, în cazul Consiliului Județean Sibiu nu acest lucru atrage neapărat atenția (din cei 32 de consilieri județeni, 16 reprezintă nume noi pentru acest for legislativ). Ci faptul că atât din rândurile PNL, cât și ale PSD și FDGR (care, de fapt, nu a mai inclus preoți pe liste din legislatura trecută), în Consiliul Județean nu au mai ajuns să dețină mandate preoți. Aceștia au apărut pe listele partidelor sibiene, pe locuri eligibile, din 2008. Influența preoților în rândurile aleșilor județeni s-a făcut simțită și în ceea ce privește modul de organizare al ședințelor: dacă majoritatea forurilor legislative locale deschid ședința prin intonarea imnului de stat, ședințele Consiliului Județean încep cu o rugăciune, rostită, pe rând, de preoții aleși. Rămâne de văzut dacă, din actualul mandat, rugăciunile la început de ședință vor mai fi ținute la ședințele CJ Sibiu.

Noua componență a Consiliului Județean Sibiu

Sursa: listele de candidați depuse de partide la Biroul electoral județean

PNL

Marcel-Constantin Luca

Gheorghe Vingărzan Sterp

Silvian Gheorghe Sorici

Vlad-Alexandru Vasiu

Marcela-Maria Răulea

Aurel Tiriba*

Florin-Adrian Popa

Mihai Mircea

Otilia Man*

Ovidiu-Nicolae Spătari*

Alexandru-Ștefan Boboia*

Maria-Simona Sima*

Adrian Aldea*

Ilie Troancă

Nicolae Cernea*

Mircea-Nicolae Frățilă*

Grigore Popescu

Maria-Valeria Isaicu

 

FDGR

Gabriel Tischer*

Christine Manta-Klemens

Paul-Jürgen Porr

Friedrich Gunesch

Beatrice Ungar

 

PSD

Bogdan Gheorghe Trif*

Daniel-Ioan Cermonea

Laura-Ionela Barac*

Pavel Bichicean

Dana-Maria Moraraș*

 

USR PLUS

Claudiu-Marinel Mureșan*

Ruxandra Cibu Deaconu*

Adrian Echert*

Anca-Nicoleta Mălaiu*

Note: * - prezențe noi în Consiliul Județean Sibiu

Actuala configurație poate fi modificată în urma retragerii unor nume de pe liste, situație în care locul ”vacant” va fi ocupat de următorul candidat de pe liste

Pentru ce ar mai avea nevoie PNL de alianțe?

Pe lângă majoritatea simplă (jumătate plus unu din numărul de consilieri județeni prezenți), majoritate absolută (jumătate plus unu din numărul total de voturi), există situații în care pentru adoptarea unor hotărâri este necesar consensul majorității calificate (adică a două treimi din consilierii județeni, în cazul de la Sibiu fiind vorba de 22 de voturi).

Iar singurele situații în care este nevoie de o astfel de majoritate sunt cele pentru adoptarea hotărârilor ”privind dobândirea sau înstrăinarea dreptului de proprietate în cazul bunurilor imobile”.

În rest, de la adoptarea bugetului la contractarea de împrumuturi ori stabilirea de noi taxe și impozite, toate pot fi adoptate cu majoritate absolută. Inclusiv cei doi vicepreședinți (care își vor păstra și calitatea de consilier județean) vor fi aleși tot prin votul majorității absolute.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 7772

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Cezar Cezar

Acum 1 an

Democrația la ea acasă... . De ce s-a mai ieșit și s-a murit în stradă în Decemrie 1989?
Raspunde

Mircea Manole

Acum 1 an

Traiane, ar fi interesant sa faci in update la articol. Nimeni nu a publicat procentele candidaților la Cj, dar și procentele pt votul politic. Totuși se redistribuie cel putin 5 consilieri județeni. Ar fi interesant sa aflăm cîte voturi au obținut candidatii la Cj in municipiul Sibiu. Au fost ei peste votul politic ? Analize de genul acesta aștept de la dumneavoastră.
Raspunde

Ioan Decebal

Acum 1 an

PNL e urmatorul PSD... Sper sa se trezeasca enorisasii si sa voteze mai indeligent la parlamentare, ca nu e o solutie sa dam totul pe mana unora ca Turcana, Blaga, Falca si altor personaje ascunse cu mana in buget, prin "partidul valorilor". Valori ca Tariceanu, Vozganian sau Valcov.... toti fosti penelisti, imbogatiti prin furt, din PNL si asociatii. Nu stiu ce mai cauta Iohannis in cloaca asta de porci, dar ma rog, e alegerea lui si sa speram ca-i vine mintea la cap si iese din PSD-ul galben, dupa terminarea mandatului.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ilie Pintilie

Acum 1 an

Din pacate ai dreptate; totusi reamintesc sintagma: "cine se asemana se aduna"... probabil ca locul lui Johannis e acolo...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus