Cu 19 din cele 33 de voturi din Consiliul Județean Sibiu, liberalii au ajuns să bifeze o premieră în istoria de aproape 30 de ani a acestei instituții: aceea de a controla majoritatea absolută.
Din cele 32 de mandate de consilieri județeni, 18 sunt alocate reprezentanților de pe lista PNL. Dacă adăugăm și faptul că președintele CJ Sibiu provine tot din rândurile PNL, rezultă că din cele 33 de voturi care pot fi exprimate într-o ședință de Consiliu județean, 19 sunt controlate de PNL. Suficient pentru a acoperi majoritatea absolută (jumătate plus unu din voturile totale, adică 18 în cazul CJ Sibiu).
Celelalte mandate de consilieri județeni sunt împărțite între FDGR – cinci mandate, PSD - tot cinci și Alianța USR PLUS, care în urma primelor alegeri locale la care participă au obținut patru mandate.
Față de legislația trecută, PNL și-a crescut numărul reprezentanților în CJ Sibiu cu cinci, în timp ce PSD a pierdut șapte mandate, iar FDGR – trei mandate. Trebuie precizat că acest calcul este realizat pe baza numărătorilor paralele realizate de către partide. Biroul electoral județean nu a anunțat, deocamdată, rezultatele finale.
Prima majoritate absolută
Este pentru prima dată când un partid ajunge ca, la Sibiu, să aibă majoritatea absolută (jumătate plus unu din numărul total de mandate). În mandatul trecut (2016 - 2020), tot PNL deținea cele mai multe voturi (13). Iar în legislatura 2012 – 2016, același număr de 13 voturi îl deținea USL. În mandatul 2008 – 2012, PDL avea zece mandate, iar anterior (2004 - 2008), FDGR a fost partidul cu cei mai mulți reprezentanți – 11. Înainte de legislatura respectivă, în CJ erau 39 de aleși, diversitatea politică fiind și mai mare.
Formațiune | 2020 - 2024 | 2016 - 2020 |
PNL | 18 | 13 |
FDGR | 5 | 8 |
PSD | 5 | 12 |
USR PLUS | 4 | - |
Noile nume. Preoții au ”dispărut” din legislativ
Față de situația de la Consiliul Local Sibiu, unde mai bine de jumătate din noii aleși reprezintă nume noi, în cazul Consiliului Județean Sibiu nu acest lucru atrage neapărat atenția (din cei 32 de consilieri județeni, 16 reprezintă nume noi pentru acest for legislativ). Ci faptul că atât din rândurile PNL, cât și ale PSD și FDGR (care, de fapt, nu a mai inclus preoți pe liste din legislatura trecută), în Consiliul Județean nu au mai ajuns să dețină mandate preoți. Aceștia au apărut pe listele partidelor sibiene, pe locuri eligibile, din 2008. Influența preoților în rândurile aleșilor județeni s-a făcut simțită și în ceea ce privește modul de organizare al ședințelor: dacă majoritatea forurilor legislative locale deschid ședința prin intonarea imnului de stat, ședințele Consiliului Județean încep cu o rugăciune, rostită, pe rând, de preoții aleși. Rămâne de văzut dacă, din actualul mandat, rugăciunile la început de ședință vor mai fi ținute la ședințele CJ Sibiu.
Noua componență a Consiliului Județean Sibiu
Sursa: listele de candidați depuse de partide la Biroul electoral județean
PNL
Marcel-Constantin Luca
Gheorghe Vingărzan Sterp
Silvian Gheorghe Sorici
Vlad-Alexandru Vasiu
Marcela-Maria Răulea
Aurel Tiriba*
Florin-Adrian Popa
Mihai Mircea
Otilia Man*
Ovidiu-Nicolae Spătari*
Alexandru-Ștefan Boboia*
Maria-Simona Sima*
Adrian Aldea*
Ilie Troancă
Nicolae Cernea*
Mircea-Nicolae Frățilă*
Grigore Popescu
Maria-Valeria Isaicu
FDGR
Gabriel Tischer*
Christine Manta-Klemens
Paul-Jürgen Porr
Friedrich Gunesch
Beatrice Ungar
PSD
Bogdan Gheorghe Trif*
Daniel-Ioan Cermonea
Laura-Ionela Barac*
Pavel Bichicean
Dana-Maria Moraraș*
USR PLUS
Claudiu-Marinel Mureșan*
Ruxandra Cibu Deaconu*
Adrian Echert*
Anca-Nicoleta Mălaiu*
Note: * - prezențe noi în Consiliul Județean Sibiu
Actuala configurație poate fi modificată în urma retragerii unor nume de pe liste, situație în care locul ”vacant” va fi ocupat de următorul candidat de pe liste
Pentru ce ar mai avea nevoie PNL de alianțe?
Pe lângă majoritatea simplă (jumătate plus unu din numărul de consilieri județeni prezenți), majoritate absolută (jumătate plus unu din numărul total de voturi), există situații în care pentru adoptarea unor hotărâri este necesar consensul majorității calificate (adică a două treimi din consilierii județeni, în cazul de la Sibiu fiind vorba de 22 de voturi).
Iar singurele situații în care este nevoie de o astfel de majoritate sunt cele pentru adoptarea hotărârilor ”privind dobândirea sau înstrăinarea dreptului de proprietate în cazul bunurilor imobile”.
În rest, de la adoptarea bugetului la contractarea de împrumuturi ori stabilirea de noi taxe și impozite, toate pot fi adoptate cu majoritate absolută. Inclusiv cei doi vicepreședinți (care își vor păstra și calitatea de consilier județean) vor fi aleși tot prin votul majorității absolute.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: nume , Sibiu , Consiliul Județean , premiera
Vizualizari: 9476
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
Adina
Acum 5 ore
Trancau
Acum 5 ore
Adi
Acum 5 ore
Chiorul
Acum 5 ore
Barosanu