Mai multe discuții directe cu sibienii, o continuare a colaborării cu PNL, dar și cu administratorul public al orașului din mandatul trecut, atribuțiile pe care le pot primi viceprimarii cu care vor lucra sau noile proiectele promise în campanie și care primesc întâietate acum, sunt printre răspunsurile lui Astrid Fodor, primarul reales al municipiului Sibiu.
Reporter: Cum apreciați rezultatele votului din municipiul Sibiu? Numărul celor prezenți la vot a scăzut față de mandatul trecut.
Astrid Fodor: Rezultatul votului pentru funcția de primar mă bucură. Sibienii au confirmat că proiectele ultimilor patru ani sunt apreciate, iar proiectele propuse pentru următorii patru ani sunt bune. În ceea ce privește rezultatele de la Consiliul Local și Consiliul Județean, nu pot decât să iau act de dorința sibienilor. Dar eu sunt sigură că, indiferent de culoarea politică, vom reuși să colaborăm pentru a pune în practică proiectele cu care vom duce mai departe Sibiul. În ceea ce privește prezența mică la vot, nu a fost o surpriză pentru mine. Eu stau de vorba cu oamenii, sincer și deschis, iar ei îmi spun ceea ce gândesc, nu ceea aș vrea eu să aud. Foarte mulți, inclusiv generația vârstnică din comunitatea germană, și-au exprimat teama legată de riscul mare de a se infecta cu coronavirus. Mai mult, televiziunile difuzau non-stop știri despre creșterea numărului zilnic de cazuri. Asta m-a și determinat să realizăm acel clip referitor la măsurile de protecție pe care le-am luat în secțiile de votare pe care l-am publicat în toată presa de mai multe ori, deși știam că nu va schimba mult percepția. Da, miza alegerilor locale este mare, dar dacă pui în balanță sănătatea sau alegerea celor care vor gestiona orașul și județul pentru următorii ani, mulți sibieni au ales să se protejeze, evitând deplasarea la secțiile de vot.
Ați obținut, la fel ca la alegerile trecute, un procent clar pentru un nou mandat și, la fel ca acum patru ani, numărul sibienilor care v-au acordat votul este peste cel al sibienilor care au ales FDGR. Cu toate acestea numărul voturilor acordate dumneavoastră este mai mic decât cel de acum patru ani. Reprezintă această situație vreun motiv pentru a vă schimba ceva în politica administrativă pentru noul mandat?
În administrație, ca de altfel în orice domeniu de activitate, e mereu loc de mai bine și de aceea vom continua să evoluăm. O decizie pe care am luat-o în perioada de precampanie, atunci când s-a discutat mult pe tema marilor șantiere din cartiere, este aceea că în cazul acestor investiții majore vom merge mult mai mult pe comunicarea directă, cu cetățenii, la fața locului. Mulți cetățeni nu citesc în mass-media comunicatele noastre în care punem informații succinte despre lucrările inițiate și, din cauză că nu cunosc proiectul, se îngrijorează. Asta pot să spun că se va schimba. De asemenea, vom implica mai mult comunitatea în dezbateri privind proiectele majore. Curând se vor încheia contractele pentru actualizarea Strategiei de Dezvoltare și a Planului de Mobilitate pentru care, între altele, mi-am propus dezbateri ample cu cetățenii din cartiere. Vom continua digitalizarea serviciilor publice, vom continua proiectele începute și vom începe proiectele noi propuse. Dar legile privind achizițiile tot la fel o să fie, iar multe proceduri vor continua să fie întârziate de termene și contestații. Deci unele lucruri le putem noi schimba, de la nivel local, altele nu, din păcate.
Negocierile de după alegeri
Este pentru prima dată în ultimii 16 ani când configurația mandatelor în Consiliul Local impune realizarea unor alianțe pentru asigurarea unei majorități. Cum ați dori dumneavoastră să arate o astfel de majoritate?
Eu sunt deschisă să colaborez cu oricine este deschis proiectelor benefice pentru Sibiu. De aceea am fost aleși. Cred că acesta este principiul cel mai sănătos pentru realizarea oricărei alianțe: interesul comun pentru dezvoltarea orașului.
Cât de mult va influența constituirea majorității situația din Consiliul Județean, unde liberalii au obținut majoritatea absolută?
Consiliul Județean și Consiliul Local nu sunt legate funcțional, sunt entități separate. Eu mă concentrez acum pe Consiliul Local și pe atribuțiile mele de primar.
După cum ați mai anunțat și în trecut, sunteți în contact cu domnul Klaus Iohannis. Având în vedere situația politică a domnului președinte, considerați că la Sibiu, FDGR și PNL sunt ”condamnate” la colaborare?
Să clarificăm. Nu este sub nicio formă o condamnare, așa cum spuneți dumneavoastră. Nici vorbă. PNL este un partid în a cărui doctrine politice și economice mă regăsesc în mare parte, atât eu cât și mulți dintre colegii mei. Mai mult, a avut rezultate bune în alegeri, semn că este apreciat de sibieni. De asemenea, am colaborat bine cu PNL și nu văd de ce nu putem continua.
Întreb acest lucru și în contextul în care atât dumneavoastră, cât și conducerea FDGR v-ați exprimat nemulțumirea referitoare la anumite derapaje ale PNL Sibiu în campania care s-a încheiat săptămâna trecută.
Eu nu confund derapajele unui număr mic de membri ale PNL Sibiu cu colaborarea per ansamblu cu PNL Sibiu. Repet: am colaborat bine cu PNL de-a lungul anilor, ar fi păcat să ne împiedicăm de detalii ale campaniei care s-a încheiat. Important este ca atunci când stabilim principiile colaborării, să ne și ținem de acestea. Noi, cei de la FDGR, am făcut-o, inclusiv în campanie. Sunt sigură că ați urmărit cu atenție campania electorală și ați constatat diferența de abordare pe care am avut-o, concentrându-ne exclusiv pe proiecte și nu pe contre și replici, dezinformare și acuzații nefondate. Sibienii așteptau de la noi proiecte și o abordare pozitivă pentru prezentul și viitorul orașului. Dar a trecut și campania și deci putem deschide o filă nouă.
Nu pot să nu întreb direct: Adrian Bibu, din punctul dumneavoastră de vedere, poate fi viceprimar al Sibiului?
Napoleon spunea că fiecare soldat poartă bastonul de mareșal în raniță. La fel și în acest caz: fiecare consilier local are poziția de viceprimar în buzunar. Depinde de votul colegilor consilieri.
Referitor la atribuțiile pe care le-ar putea avea cei doi viceprimari cu care veți lucra, cum vedeți distribuirea acestora? Întreb acest lucru prin prisma situației din mandatul trecut.
Vreau să precizez de la început că primarul POATE delega atribuții viceprimarilor, nu are nici un fel de obligație în acest sens. Pentru mine cel mai important este să pot avea încredere în viceprimarul căruia îi deleg atribuții, în verticalitatea și simțul moral al persoanei în cauză. În egală măsură va conta pregătirea profesională și întregul parcurs profesional. Deci nu există un set de atribuții pregătite pentru a fi delegate, ci depinde de persoanele care vor ocupa aceste două poziții. De asemenea, există o vorbă înțeleaptă: să nu arunci o persoană în apă până nu știe să înoate. Deci chiar dacă la început atribuțiile delegate pot fi puține sau nesemnificative, pe parcurs situația se poate schimba. Cum, de altfel, și inversul e valabil, să delegi ca primar atribuții viceprimarului și apoi să revoci delegarea, dacă constați că nu merge colaborarea într-o direcție bună.
Va avea Sibiul același administrator public, doamna Ioana Leca? Tot conectat într-un fel cu această întrebare: credeți că se impune vreo schimbare în modul de organizare a administrației locale?
Cu siguranță, Ioana Leca va rămâne administrator public. Este un bun profesionist, o persoană organizată și cu inițiativă, creativă, analitică și logică în gândire. În mandatul trecut a fost un colaborator pe care m-am putut baza, am muncit cot la cot, și îmi doresc să am un asemenea om alături de mine și în acest mandat. Mai mult, are statutul moral necesar unei astfel de poziții în administrația publică, unde ispitele sunt multiple. Personal pun mult preț pe acest aspect în privința celor cu care colaborez.
În ceea ce privește modul de organizare a administrației locale, am în vedere unele schimbări organizatorice, dar e prematur să intrăm în detalii. O îmbunătățire pe care deja am pornit-o o dată cu deblocarea angajărilor este suplimentarea personalului din departamentul care gestionează proiectele finanțate din fonduri europene. Până acum am lucrat cu șase persoane. Dar pentru viitorul cadru financiar, pentru care deja pregătim proiecte cu o valoare de peste 300 de milioane de euro, avem nevoie de o echipă mai mare care să le gestioneze mai rapid și mai eficient.
Despre proiectele promise în campanie
S-a încheiat campania electorală. Care sunt prioritățile pe termen scurt ale dumneavoastră în calitate de primar al municipiului Sibiu?
Vom lucra intens, pe două direcții: în primul rând doresc să finalizăm tot ceea ce este în derulare, începând cu modernizarea cartierelor, a străzilor de pământ, amenajarea Lacului lui Binder, construcția Liceului de Arte și a Stadionul Municipal.
Paralel vom lucra la documentațiile necesare implementării noilor proiecte prezentate în campanie, la care țin foarte mult. De altfel, pentru proiectele de amenajare a dealurilor Gușteriței și a Pădurii Dumbrava ca zone de agrement, aventură și sport se lucrează deja la caietele de sarcini.
Pe termen mediu și lung: a fost vreo idee sau vreun proiect propus ori discutat de contracandidații dumneavoastră care să vă atragă atenția?
Pe termen mediu și lung vom pune în operă toate acele proiecte pe care le-am propus sibienilor și vom merge în paralel cu ele. Am citit în mare platformele contracandidaților. Marea majoritate a proiectelor propuse de aceștia, mai ales cele pe mobilitate și conectivitate, sunt preluate sub o formă sau alta din Strategia de Dezvoltare a Sibiului până în 2023 pe care noi am aprobat-o în 2016 și din Planul de Mobilitate Urbană Durabilă, aprobat în 2017. Sigur că în campanie, platformele electorale au fost formulate mai general și de aceea, dacă cineva are proiecte concrete, eu sunt deschisă la propuneri. Uite, dacă stau să mă gândesc, mi-a plăcut un proiect care propunea crearea unei Agende Verzi a orașului, prin care să finanțăm proiecte pentru revigorarea parcurilor și zonelor verzi din oraș. Deși, până acum, prin Agenda Comunității, am susținut astfel de proiecte, o agendă dedicată mi se pare o idee bună.
Trenul urban/interurban, zona de agrement din dealul Gușteriței, zona de agrement din Pădurea Dumbrava și pistele de bicicliști de-a lungul Cibinului au fost printre proiectele fanion ale campaniei dumneavoastră. Care va primi întâietate în implementare?
Pentru toate proiectele vom lucra la documentații în primă fază. La unele dintre ele primele documentații necesare sunt deja contractate. Aici mă refer la Trenul Urban, Centrul de Conferințe și Spectacole și Centrul pentru sport și agrement. Toate aceste proiecte necesită documentații și studii ample. Altele sunt mai ușor de realizat, depinzând mai puțin de alte instituții sau autorități, cum ar fi amenajarea dealurilor Gușteriței și a Pădurii Dumbrava, construcția parcărilor multietajate. Deci acestea se vor realiza mai repede. În afară de proiectele discutate, vom pregăti și alte proiecte de amploare, mai ales în contextul generat de posibilitățile de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliența. În funcție de oportunitățile de finanțare oferite de acest nou program, ne vom adapta și vom pregăti proiecte pentru a atrage cât mai multe fonduri europene pentru dezvoltarea Sibiului.
Ați vorbit despre proiectele aflate în implementare. Care mai este stadiul celor mai mari proiecte?
Modernizarea cartierelor de blocuri continuă. Lucrăm în Ștrand și două zone din Hipodrom. Reabilitarea cartierului Terezian este în procedură de achiziție, aproape de contractare. Din cele 36 de străzi de pământ pe care am lucrat anul acesta pentru modernizare, am reușit să finalizăm mai bine de jumătate, iar până vine iarna vom reuși sa mai terminăm din ele. În cazul unităților de învățământ, se lucrează pentru extinderea școlii N. Iorga unde s-a ieșit din pământ cu fundația, procedurile pentru construcția Liceul de Artă și extinderea școlii I. L. Caragiale sunt în curs și urmează să demarăm procedura și pentru extinderea școlii Regele Ferdinand. Lacul lui Binder este gata în proporție de 80% - vom deschide zona, în primă fază pentru promenadă, iar din primăvara anului viitor va fi dotat și deschis și pentru sporturi nautice și agrement. La Stadion lucrările au început săptămâna trecută cu săpăturile pentru parcarea subterană de sub tribuna oficială. Pentru multe proiecte importante procedurile sunt în curs, ofertele aflându-se în ultima fază de evaluare: achiziția a 40 de autobuze, 5 microbuze electrice, achiziția serviciilor de amenajare a celor 44 de centre de închirieri de biciclete, amenajarea drumului nou de legătură între Sibiu și Șelimbăr pe strada Oașa, dotarea Urgențelor și Ambulatoriului Spitalului de Pediatrie cu aparaturi, modernizarea Căii Dumbrăvii, amenajarea parcului Tilișca, precum și Centrul comunitar multifuncțional în zona str. Oțelarilor.
Tag-uri: Sibiu , interviu , Astrid Fodor , alegeri , PNL , negocieri
Vizualizari: 6310
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Lau Popescu
Acum 3 ore
Mr. Mr.
Acum 4 ore
Ionica Alexandru
Acum 4 ore
Trotinetist Pensat
Acum 5 ore
Cetatean Activ