Sâmbătă,
03.12.2022
Ceata
Acum
1°C

Prefectura: Primarul ales poate fi validat sau invalidat doar de o instanță de judecată

Prefectura: Primarul ales poate fi validat sau invalidat doar de o instanță de judecată

Prefectura Sibiu precizează astăzi, printr-un comunicat de presă, că singura instituție abilitată de a valida sau invalida mandatul primarului ales, Astrid Fodor, este instanța de judecată. ”Potrivit dispozițiilor art. 149  - 150 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, mandatul primarului declarat ales este validat/invalidat în termen de 20 de zile de la data desfășurării alegerilor de către judecătoria în a cărei rază teritorială se află circumscripția electorală pentru care au avut loc alegeri, în procedură necontencioasă, prin încheiere pronunțată în camera de consiliu”, se precizează în comunicatul transmis de Prefectura Sibiu.

Agenția Națională de Integritate (ANI) a anunțat ieri că pe lista aleșilor locali rezultați în urma alegerilor din 27 septembrie, care nu pot fi validați de către judecători, aflându-se în stare de incompatibilitate sau conflict de interese, se află și Astrid Fodor, primarul Sibiului.  Conform informării ANI, Astrid Fodor nu mai poate fi aleasă timp de trei ani de la încetarea mandatului 2016 – 2020, în urma unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Despre acest subiect s-a scris AICI.

 

Comunicatul transmis de Prefectura Sibiu:

În urma informațiilor apărute în presa locală, facem următoarele precizări:

  • Potrivit dispozițiilor art. 149 - 150 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, mandatul primarului declarat ales este validat/invalidat în termen de 20 de zile de la data desfășurării alegerilor de către judecătoria în a cărei rază teritorială se află circumscripția electorală pentru care au avut loc alegeri, în procedură necontencioasă, prin încheiere pronunțată în camera de consiliu.
  • În mod similar, art. 114 din Codul administrativ reglementează validarea mandatelor consilierilor locali declarați aleși, în termen de 25 de zile de la data desfășurării alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale, de judecătoria în a cărei rază teritorială se află circumscripția electorală pentru care au avut loc alegeri, în procedură necontencioasă, prin încheiere pronunțată în camera de consiliu. Dispozițiile legale se aplică în mod corespunzător și consilierilor județeni, validarea mandatelor fiind realizată de tribunalul în a cărei circumscripție se află unitatea administrativ-teritorială.

În concluzie, față de textele normative prezentate, considerăm că instanțele de judecată sunt singurele în măsură a se pronunța cu privire la validarea/invalidarea mandatelor primarilor/consilierilor locali și consilierilor județeni declarați aleși, pentru care potrivit rapoartelor de evaluare întocmite de Agenția Națională de Integritate s-a constatat existența stării de incompatibilitate.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 1427

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus