Vineri,
19.04.2024
Ceata
Acum
3°C

Astrid Fodor, posibil să nu fie validată în funcția de primar de judecători. ANI a transmis că este incompatibilă

Astrid Fodor, posibil să nu fie validată în funcția de primar de judecători. ANI a transmis că este incompatibilă

Agenția Națională de Integritate (ANI) a anunțat astăzi lista cu aleșii locali din urma alegerilor din 27 septembrie, care nu pot fi validați de către judecători, aflându-se în stare de incompatibilitate sau conflict de interese. Printre aceștia se află și Astrid Fodor, primarul Sibiului.  Conform informării ANI, Astrid Fodor nu mai poate fi aleasă timp de trei ani de la încetarea mandatului 2016 – 2020, în urma unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Consilier local – membru în CA al Colegiului Brukenthal

ANI a decis în 2015 că Astrid Fodor s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 2012 – 2014, când a ocupat simultan atât funcţia de viceprimar, cât şi calitatea de membru în consiliile de administraţie de la Colegiul German ‘Samuel von Brukenthal’ şi Grădiniţa cu program prelungit nr. 37. Fodor a explicat la momentul respectiv că în cadrul normativ de la acea dată avea obligația ca în calitate de ales local să fie membru neremunerat în consiliile de administraţie ale instituțiilor de învățământ. Astrid Fodor a atacat raportul ANI la Curtea de Apel Alba Iulia, care i-a dat dreptate în vara anului 2016. ANI a atacat cu recurs hotărârea de la Alba, iar Înalta Curte a emis în luna mai 2019 decizia de admitere a recursului ANI şi a trimis motivaţia către părţile în proces şi Prefectura Sibiu.

Primarul Sibiului, Astrid Fodor, a fost suspendată din funcţie, în 3 iulie, de către fostul prefect, Adela Muntean, în baza sentinţei definitive a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Fodor, care atunci era primar ales al Sibiului a atacat decizia prefectului la Tribunalul Sibiu, iar instanța a decis anularea ordinului prefectului de atunci, care a suspendat-o din funcţie.

Surse din domeniul juridic spun că Astrid Fodor a câștigat în instanță doar dreptul de a-și continua mandatul, ea neatacând și decizia instanței de a nu putea fi aleasă timp de trei ani, după încheierea mandatului din 2016. ”Când pierzi procesul cu ANI sunt două sancșiuni: prima este pierderea restului de mandat și se vacantează locul de primar prin ordin al prefectului și a doua este  interdicția de a candida timp de trei ani. În acest caz, interdicția de a fi ales rămâne”, spun sursele contactate de Turnul Sfatului.

Astrid Fodor nu a putut fi contactată pentru a-și spune punctul de vedere până la monentul redactării acestui articol.

”ANI nu are atribuții în aplicarea sancțiunilor”

Avocați specializați în spețele generate de rapoartele întocmite de Agenția Națională de Integritate consideră că lista dată publicității acum ignoră multe prevederi legale. O astfel de lege ”ignorată” de ANI este cea cu numărul 59, adoptată în aprilie 2019, și care stabilește că un ales poate fi ”pedepsit” pentru o incompatibilitate doar în interiorul mandatului în care acest lucru a fost descoperit. ”Sunt pe listele acestea și persoane care au avut rapoarte din 2008, când nu era în vigoare Legea 176 (privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, adoptată în 2010 – n.r.). Era o altă lege, care a fost declarată neconstituțională cu sancțiuni cu tot. De ce pot face astfel de liste? Din punctul meu de vedere pentru că pot și vor și pentru că, de fapt, nu intră în atribuția lor să aplice sancțiuni. ANI nu are atribuții în aplicarea sancțiunilor. Inspectorii ANI întocmesc rapoartele de evaluare prin care constată niște stări sau fapte existente la un moment dat. Și cam atât. Sancțiunea este o chestiune ulterioară, care ține de competența altora: a prefectului, a instanțelor de judecată. O astfel de listă nu are niciun efect decât cel public, al discuțiilor care se generează”, declară un avocat care a câștigat în instanță mai multe procese împotriva unor rapoarte întocmite de ANI și pe baza cărora prefecții au emis diferite hotărâri.

” Starea de incompatibilitate durează până la data încetării de drept a mandatului în care alesul local a exercitat o funcție sau o calitate incompatibilă cu aceasta sau până la data la care a încetat funcția sau calitatea care a determinat starea de incompatibilitate”, art. 1 al Legii 59/2019

În afară de legile în vigoare, raportul emis acum de ANI ignoră și hotărârile judecătorești emise ca urmare a stărilor de incompatibilitate descoperite în trecut, este opinia avocaților. ”Eu mă întreb dacă aceeași listă va fi întocmită și peste patru și peste opt ani, căci cei de la ANI tot întocmesc niște chestiuni... cum să vă spun, nu au nicio legătură nici cu rapoartele inițiale de compatibilitate, nici cu hotărârile judecătorești ulterior date, nici cu sancțiunile care nu intră de fapt în competența lor”.

Gheorghe Sorici nu poate fi consilier local în Cisnădie

În baza aceleiași informări, pe lista transmisă de ANI apare și numele lui Gheorghe Sorici, care a candidat pe listele PNL pentru un loc în Consiliul Județean. Conform ANI, perioada în care acesta nu poate fi ales este cuprinsă în perioada 22 octombrie 2018 - 22 octombrie 2021. 

Agenţia Naţională de Integritate a anunţat în martie 2015 că Gheorghe Silvian Sorici, consilier local al oraşului Cisnădie, s-ar fi aflat în incompatibilitate, întrucât ar fi deţinut atât o funcţie publică cât şi calitatea de administrator în firma SC Sobis Solutions SRL. Aceasta ar fi încheiat cinci contracte de prestări servicii cu Primăria Oraşului Cisnădie, în perioada 2008-2012. ”Eu știu că interdicția de a fi ales era pentru funcția de consilier local, ori eu acum am candidat pentru un loc în Consiliul Județean. Mă voi informa cu privire la această constatare a ANI”, a declarat liberalul.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 15060

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

15 comentarii

Marin Marinescu

Acum 3 ani

Sa intelegem ca se reiau alegerile pentru primar la Sibiu? N-ar fi asa o mare pierdere daca FDGR ar gasi pe cineva mai competent sa candideze, dar nu as vrea sa il vad pe Bibu la primarie.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Eu Eu

Acum 3 ani

Stațivoi liniștiți că rezolvă Tata Klaus. Adică s-a rezolvat la ăia care cărau saci cu voturi la București și nu se rezolvă aici? Să fim serioși, românii sub călcâiul nostru.
Raspunde

Cosmin Geo

Acum 3 ani

Mai taci ma cu abramburelile tale.... cu romanii sub calcai si alte aiureli. Du-re si traieste la Bucuresti sau Focsani, sau Slatina, acolo unde numai romani unu si unu fac hotie generalizata. Pana la urma PNL a castigat tot, in Sibiu si sincer, ma astept la aceeasi hotie si la Sibiu ca si in orasele mai sus amintite, in urmatorii 4 ani. Doar Fodor mai e non PNL in Sibiu, intr-o functie importanta, dar e prizonierul PNL, fiindca in consilii, au majoritate, galbejitii.
Raspunde

Bobo Vlad

Acum 3 ani

Corect !!! La pensie cu ea acolo unde ii e locul.
Raspunde

Un Sibian

Acum 3 ani

ar fi o mare realizare din partea justitiei!!!
Raspunde

Ion A

Acum 3 ani

PNL vrea putere totala in Sibiu ? Cam asa pare chestiunea asta....vor acapararea totala a Sibiului, ca nu le mai ajung toate functiile si majoritate absoluta in consiliul judetean !!! PNL = PSD vopsit in galben, aparent.
Raspunde

Ale Sb

Acum 3 ani

Hahahaha, au apărut iarăși latraii! Nu-și dau seama ca pt a ajunge al lor la primărie ar trebui declarați incompatibili încă vreo 2 inși
Raspunde

Victor Craciunas

Acum 3 ani

De cand sta la primarie orasul a incremenit.Sibiul are nevoie de un primar cu viziune!
Raspunde

Bubu Olanescu

Acum 3 ani

Ar fi corect sa NU fie numita primar ! Fodor a fost aleasa doar de 27.000 (18 %) din cei 143.000 de votanti sibieni. Marea majoritate nu si-au dorit-o . Oricum, la gradul de incompetenta si coruptia ce o tolereaza in instutitia primariei , nu consider ca ma reprezinta !
Raspunde

:)) =))

Acum 3 ani

Pai poate restul care nu s-au dus, votau toți cu ea poți să mă contrazici? Asta cu 5%, 18% e o prostie atâta timp cât nu exista o lege care să spună clar că dacă nu votează 50% dintre votanți alegerile nu sunt valide
Raspunde

Adriana P

Acum 3 ani

Dar cine ai vrea tu sa fie primar ? Nu cumva domnul Bibu ? Fodor a fost votata si sper sa nu castige niciodata PNL, care e tot un PSD !!! Unii dintre cei mai mari raufacatori, delapidatori si hoti din tara asta, au fost penelisti sau inca mai sunt ! Ce cauta firma SOMA-PNL-Turcan sa aiba contract de adunat gunoi in Sibiu, iar toti sibienii sunt OBLIGATI SA PLATEASCA, acestei si numai acestei firme, contractul pentru gunoi !!! E vorba de multe multe miliarde, acolo ! Cam asta inseamna PNL.
Raspunde

Tudor Cirstea

Acum 3 ani

Dar ce mai conteaza legea in guvernarea PNL. Un moft. O sa fie primar fara probleme.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Luca Luca

Acum 3 ani

In media se discuta ca primarii , in campania electorala , inaugurau mai mult sau mai putin fortat, diverse obiective ... a noastra Astrid Fodor nu avea nimic sa inaugureze ! NIMIC ! Un pod , o pista de biciclete, ceva ... nimic ! Macar daca avea intelepciunea sa mearga la Oradea sa invete ce inseamna sa conduca o Primarie ... Asa , am avut parte de Primaria NU ! NU - era singurul cuvant auzit dinspre Primarie !
Raspunde

Teofan Zacuscă

Acum 3 ani

Chiar atat de mult iti plac inaugurarile de campanie ? Nu te-ai prins ca indivizii aia "inaugureaza" si taie panglici in campanie, doar ca sa-i prosteasca pe prosti ? ...inca nu te-ai prins, nu ? Iti mai trebuie vreo inca 30 de ani ?
Raspunde

Gica Cunosatorul

Acum 3 ani

Până la acest moment, sunt clare doar două lucruri: funcțiile de viceprimar și membru în CA ocupate de Astrid Fodor, în perioada 2012 – 2014, au fost incompatibile la vremea respectivă și, potrivit Legii 176/2010, lui Astrid Fodor nu i se poate interzice să candideze, deoarece nu candidează pentru postul pe care l-a ocupat când era incompatibilă. “Art. 25 – (2)(…) Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului. În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcție sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdicția de 3 ani operează potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești de confirmare a existenței unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate.”

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus