Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Un profesor de la ULBS a descoperit ”Sibiul Mic”, fratele geamăn al Sibiului. Este Sabinov, din Slovacia

Un profesor de la ULBS a descoperit ”Sibiul Mic”, fratele geamăn al Sibiului. Este Sabinov, din Slovacia

Ambele orașe sunt întemeiate de coloniști germani și pornesc de la același nume latin: Cibinium. Amândouă s-au dezvoltat sub administrație maghiară, iar arhitectura clădirilor vechi este extrem de asemănătoare. 

”Pactic au aceeași istorie, sunt orașe înfrățite”

Csaba Szabó este asistent universitar la Facultatea de Științe Socio-Umane a ULBS și spune că asemănările dintre cele două orașe sunt atât de numeroase, încât l-a făcut să vorbească despre ”fratele mai mic” al Sibiului. ”Denumirea Sibiului în maghiară este Nagyszeben, adică "Sibiul Mare". În studenție eram întotdeauna curios, oare unde e "Sibiul Mic", fiindcă nu este în Siebenbürgen. Kisszeben, adică Sibiul Mic (în latină tot Cibinium, în germană - Zeben) este orășelul Sabinov din Slovacia de azi. Având aproape aceeași vârstă cu Sibiul (cel mare), Sabinov - Kisszeben a fost fondat tot în secolul 12, probabil de Géza al II-lea. Făcând parte din același stat, Regatul Maghiar arpadian, Kisszeben și Nagyszeben practic au aceeași istorie, sunt orașe înfrățite. Doar ca în timp ce Sibiu – Nagyszeben - Hermannstadt era cel mai mare oraș din Siebenbürgen, Kisszeben era cel mai mic oraș din Pentapolis-ul din Felvidék”, spune profesorul.

Csaba Szabó descrie felul în care denumirea orașelor s-a separat în timp. ”În secolul 12-13, când ambele orașe sunt fondate, termenul Cibinium / Cibinensis erau folosite în documente de cancelarie și preopzitura clericală. Originea termenului însă e necunoscută. Eu cred că fondul comun în ambele cazuri este o denumire slavică. După 1300, deja etimologia celor două localități au drumuri separate: Hermansdorf mai târziu Hermannstadt, aici, și numele în slovacă, acolo. În timp ce la noi Cibinium se transforma în Zeben – Szeben - Sibiu, la ei etimologia merge pe Cibinium – Scibinio – Zeben - Szeben. Forma Kiss Szeben / Nagy Szeben, în limba maghiară, este doar din sec 17”, precizează Csaba Szabó.

”Nouă ni s-a spus Kissszeben, pentru că deja exista Nagyszeben, orașul dumneavoastră”

Administrația locală din Sabinov nu se leagă de numele latin al orașului, atunci când vorbesc despre originea lui, ci de o legendă de care slovacii de aici sunt foarte mândri. ”Orașul nostru se numește în limba slovacă Sabinov. Acest nume provine dintr-o legendă populară veche. Se spune că de mult, trăia aici o fată pe nume Sabina. Legenda spune că regele Béla al IV-lea a ajuns în râul Torysa, în timpul unei bătălii, iar această fată, Sabina, l-a ajutat să iasă și i-a salvat viața. Râul Torysa curge pe lângă orașul nostru. Aceasta este sursa numelui orașului nostru,  dar nu vorbim aici de date istorice, ci doar de o legendă”, a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei Sabinov, Juraj Vrábel.  

Oficialul spune că denumirea în maghiară ”Kissszeben” a orașului Sabinov a fost dată tocmai pentru că exista deja un alt ”Szeben”, iar orașul din Transilvania era mult mai mare, așa că cel din Slovacia a primit numele ”Sibiul Mic”. ”Pentru că eram sub monarhia Austro-Ungară, ni s-a spus Kissszeben, pentru că deja exista Nagyszeben, orașul dumneavoastră”, spune Juraj Vrábel.

”Sibiul mic” a rămas mic

Sabinov (latină: Сibinium, maghiară: Kisszeben, germană: Zeben, rusă: Сабинов) are astăzi 17 mii de locuitori și se află în regiunea Prešov (nord-estul Slovaciei), la aproximativ 20 km de Prešov și 55 km de Košice.  Wikipedia vorbește însă despre o altă versiune a legendei, atunci când descrie etimologia numelui localității. ”Se pare că numele provine dintr-un nume personal slav scurt, de ex. Soba, Sobin, Sobina (probabil o formă scurtă de Soběslav).  După cum spune legenda, numele provine de la fiica unui lider local, numită Szabina, care ar fi fost soția lui Andrei al II-lea al Ungariei, iar regele a construit orașul în amintirea ei”, scrie wikipedia.

Prima înregistrare scrisă despre Sabinov este din anul 1248 (Sceben). Sabinov a fost inițial un sat slovac, până când au venit coloniștii germani, la mijlocul secolului al XIII-lea. În 1299, Sabinov a primit privilegii municipale, iar în 1405 a fost declarat oraș regal de către regele Sigismund. Secolele al XVI-lea și al XVII-lea au fost perioada dezvoltării și creșterii economice a orașului Sabinov, urmată de ani lungi de recesiune. În Sibiu, coloniștii sași se spune că au venit la jumătatea secolului al XII-lea, iar în anul 1366 Sibiul a fost declarat oraș. Cu 39 de ani mai devreme decât ”fratele” din Slovacia.

The Shop on Main Street, filmul de Oscar

Sabinov nu este un oraș turistic, așa cum este Sibiul, însă pe lângă arhitectura din centrul vechi, cel mai apreciat loc de către turiștii care ajung aici este ”magazinul de pe strada principală”. Aici s-a filmat în 1964 filmul cehoslovac, ”The Shop on Main Street”, care a fost distins la Hollywood cu Premiul Academiei pentru cel mai bun film în limba străină (din 1965). Actrița principală a filmului, Ida Kaminska, a fost nominalizată pentru cea mai bună actriță într-un rol principal.

 

În Kisszeben, ”Sibiul Mic”, s-a născut și Csontváry Kosztka Tivadar, primul pictor suprarealist maghiar, numit uneori și "Dali maghiar".

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 6185

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Cetatean 2020

Acum 3 ani

Ce Regat !???
Raspunde

Elena Horga

Acum 3 ani

Foarte frumos! Felicitari! N -am citit ceva mai frumos vreodata in acest ziar.
Raspunde

Zi Cu

Acum 3 ani

Alta tampenie marca Csaba care vede peste tot influenta maghiara. Cele doua localitati nu au absolut nimic in comun. Sabinov a fost infiintat de slovaci, nu de colonisti germani (cum a fost Sibiul), iar etimologic numele localitatii nu are nicio treaba cu Sibiul. Denumirea de Kisszeben a primit-o de la autoritatile maghiare fara sa fie intrebati cei de acolo si asta dupa sute de ani. Exact ca si Sibiul care pana in sec. XVIII nu stia nimeni de Nagyszeben, o denumire impusa de autoritatile maghiare si ignorata atat de sasi cat si de romani
Raspunde

Sasul Habarnam

Acum 3 ani

Sibiu vine de la cuvintul slav sibno, care inseamna corn (un arbust cu fructe rosii). Prin intermediul limbii maghiare (Szeben), denumirea slava a fost germanizata in Zibin, de unde denumirea latina a riului, Cibinium, atestata abia din vremea Renasterii (ca si denumirea latinizata a orasului Sibiu provenita de la riu, pentru ca anterior in latina orasul era numit villa Hermanni). Nagyszeben in loc de Szeben orasul s-a numit abia la sfirsitul sec. XIX, cam de pe la 1870 abia, cind in cadrul Regatului Ungariei Sibiul a primit statutul de oras regal.
Raspunde

Dan2 Cp

Acum 3 ani

vedeti ca exista localitatea kisSEBEN si in Romania,cautati si vetzi gasi
Raspunde

I M

Acum 3 ani

De Sibiel ati auzit ?
Raspunde

Iannus Iannus

Acum 3 ani

Ideea articolului este una foarte buna. Ar trebui, insa, o mai mare atentie la modul cum sunt alaturate informatiile. Ideea asta a Sibiului mare si Sibiului mic e pusa pe fundamente gresite. Denumirile maghiare sunt create tarziu si creaza o falsa legatura intre cele doua localitati. Istoricul lor este totalmente diferit: asezare de colonisti (villa Hermani) si asezare dezvoltata de autohtoni (Sabinov). Pe de alta parte se strecoara si o informatie de tip wikipedia , care mai este si gresita: Sibiul nu primeste statut de oras la 1366, ci mai devreme (1321). Analiza ar fi trebuit sa se faca pornind de la etimologiile denumirilor originale ale asezarilor si nu de la nomenclatorul de epoca moderna al asezarilor, creat din birou. Si apoi, continuata, cu o eventuala comparatie a istoricului lor. Pana la urma studierea istoriei este necesara pentru a sti de unde venim si mai ales cum putem apara mostenirea trecutului. Altfel finalitate nu este decat “o vanare de vant” sau “pescuit in apele tulburi” care sa hraneasca o vanitate politicianista.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus