Sâmbătă,
28.01.2023
Ninsori Usoare
Acum
1°C

Interviu cu Ruxandra Cibu Deaconu, proaspăt aleasă consilier județean: Am înlocuit entuziasmul inițial cu planuri, strategie și cu multă dorință de reușită

Interviu cu Ruxandra Cibu Deaconu, proaspăt aleasă consilier județean: Am înlocuit entuziasmul inițial cu planuri, strategie și cu multă dorință de reușită

Intrată relativ recent în politică, Ruxandra Cibu Deaconu a trecut, în aproximativ doi ani, de la strâns semnături pe stradă și lipit afișe, la proiecte de amploare dedicate tuturor locuitorilor județului Sibiu. Am stat de vorbă cu ea pentru a vedea ce înseamnă ”o altfel de politică” pe care USR PLUS o propune în Consiliul Județean Sibiu pentru următorii patru ani.

Au meritat ultimii doi ani? Asta ți-ai dorit când ai intrat în politică? Pentru asta ai strâns semnături, lipit afișe, stat de vorbă cu oamenii pe stradă?

Au meritat cu vârf și îndesat. Când am intrat în politică nu am intrat pentru o funcție, ci ca să schimb mersul lucrurilor. Am făcut și voluntariat și am înțeles că din postura de voluntar poți ajuta pe termen scurt, dar nu poți veni cu soluții sistemice, pentru asta e nevoie de asumarea unei candidaturi. Lipitul de afișe și statul de vorbă cu oamenii pe stradă vor rămâne parte a implicării mele în politică, e unul din modurile de a face o politică la firul ierbii, nu din birou.

Mai ai același entuziasm ca la început? Știi că sunt foarte mulți oameni care au așteptări acum de la tine, nu ți-e teamă că o să dezamăgești?

Am înlocuit entuziasmul inițial cu planuri, strategie și cu multă dorință de reușită. Faptul că ne-au votat 15.000 oameni din județ îmi dă încredere și curaj. Sunt optimistă că voi reuși să vin cu propuneri suficient de bune ca să fie susținute și de colegii din celelalte partide, dacă ne dorim într-adevăr binele comunității.

Cum decurg negocierile? O să faci, alături de colegii tăi din USR, opoziție în Consiliul Județean sau o să susții proiectele PNL?

Deocamdată nu avem niciun acord oficial, noi vom susține toate proiectele benefice comunității, indiferent de cine sunt propuse. Cred că binele comunității trebuie să primeze în fața direcțiilor primite de la partid.

Ce părere ai despre proiectul noului Spital Județean, așa cum a fost el prezentat până acum? Probabil că o să trebuiască să votezi de multe ori proiecte pe această temă...

Noul Spital Județean e o necesitate clară, cu care toți suntem de acord și cred că toți consilierii județeni ar trebui nu doar să susțină, ci și să „împingă” cât mai bine proiectul de realizare a acestuia, în timp rezonabil și la calitatea cea mai bună posibilă. E drept că eu cunosc doar ce s-a făcut public despre stadiul și conținutul proiectului și, înainte sa mă pronunț, ar trebui să studiez și celelalte documente la care voi avea acces în calitate de consilier. Până atunci, vă pot spune că susțin proiectul și voi vota pentru realizarea lui, cu grija de a obține tot ce e mai bun pentru sistemul de sănătate al județului Sibiu.

În aceeași idee, ce părere ai despre proiectul Centurii Ocolitoare Sud, așa cum a fost prezentat el până acum?

Sunt convinsă că realizarea proiectului va permite un nou nivel de dezvoltare, atât pentru municipiul Sibiu, cât și pentru localitățile limitrofe care vor beneficia de această lucrare: Cristian, Poplaca, Rășinari, Cisnădie și Șelimbăr. Stabilirea traseului la distanță mai mare de Sibiu față de așteptările noastre a rezolvat problema protejării Pădurii Dumbrava, dar nu asigură o legătură directă și practică între cartierele rezidențiale noi din Șelimbăr, cartierul Arhitecților, cartierul Turnișor și cu platforma industrială Vest.

Și încă o remarcă: eu cred că dezvoltarea urbanistică posibilă în viitor datorită realizării Centurii Ocolitoare Sud va transforma Pădurea Dumbrava într-un parc interior al municipiului Sibiu. Încă nu știm ce urmări va avea această situație, dar va trebui sa studiem și să pregătim din timp aplicarea scenariului cel mai potrivit pentru coexistența celor două sisteme la un nivel superior: natura și orașul.

Cum vezi proiectul lărgirii drumului Sibiu-Cisnădie, așa cum a fost prezentat până acum?

Față de necesitățile de asigurare a circulației normale pentru locuitorii din zonă, eu mi-aș fi dorit chiar lărgirea la patru benzi a acestei artere de intrare într-un municipiu reședință de județ. Îmi dau seama că acest lucru nu mai este posibil, datorită finalizării porțiunii de la intrarea în oraș, chiar pe teritoriul administrat de Primăria Sibiu, la cele trei benzi pe care le-am văzut deja. Mai rămâne doar ca autoritățile locale din Cisnădie și Sibiu să caute în continuare soluții multiple de acces care să descongestioneze Calea Cisnădiei în punctul de intrare în oraș. Iar eu, în calitate de consilier județean, pot să ajut ca dialogul și căutarea de soluții să aibă loc.

În afară de a îți da cu părerea despre diferite proiecte ale altora, cu ce proiecte concrete intenționezi să vii în nume propriu în CJ? Cum îmi vei face mie viața mai bună, ca cetățean al județului?

Proiectele pe care vreau să mă concentrez în primul an de mandat sunt o masă caldă pentru toți copiii din județ și punerea în siguranță a Castelului Brukenthal din Micăsasa și introducerea lui în circuitele turistice din județ. Primul proiect este de o importanță capitală pentru reducerea abandonului școlar și combaterea sărăciei din mediul rural. Cel de-al doilea va avea impact prin creșterea fluxului de turiști în județ, ceea ce va duce la dezvoltarea acestor zone care au un mare potențial turistic.

Job, familie, partid... cum o să-ți faci timp pentru Consiliul Județean, discuții, dezbateri, proiecte? Îl privești ca pe un al doilea job, o obligație?

Am lângă mine oameni implicați și dispuși să se implice în continuare în proiectele pe care le derulez sau pe care le voi iniția. Activitatea de consilier județean va fi prioritară și cred că, organizându-mă foarte bine și apelând la sprijinul colegilor mei atunci când va fi cazul, voi reuși să mă ocup de toate responsabilitățile pe care le am. A fi consilier județean nu înseamnă să ai un al doilea job, ci înseamnă să conștientizezi că de implicarea ta depinde ca sibienii să beneficieze de drumuri mai bune, de servicii publice la standarde europene, de localități mai curate și mai verzi, în general, de o viață mai bună.

Ce ți-ar plăcea să rămână în urma ta peste patru ani la CJ?

Mi-ar plăcea ca în urma mea oamenii să nu mai trăiască cu speranța că „se poate și altfel”, ci cu certitudinea. Ca în urma mea să rămână comunități care au învățat să se repună în valoare prin restaurarea culturii locale – fie că vorbim de clădiri de patrimoniu care au renăscut împreună cu valorile culturale locale și au pus comunitățile pe harta turismului cultural, sau de comunități care și-au redescoperit identitatea și au revenit la viață, înțelegând că e mai productivă și mai durabilă cultura decât asfaltul și că, atâta timp cât viața culturală este activă, drumurile vor veni singure spre acele comunități.

Oamenii văd din afară politica despre ceva slinos, învechit, fals, mercantil... Cum vezi tu politica după doi ani?

Da, felul în care s-a făcut politică în România în ultimii treizeci de ani ne face pe mulți dintre noi să vedem politica în acest fel. Noi însă încercăm să facem politica să fie altfel, să “lucreze” în folosul cetățenilor și nu în folosul actorilor politici. Nu e ușor, e chiar incredibil de greu uneori, dar credem că dacă vom reuși să strângem în jurul nostru cât mai mulți oameni onești, competenți și capabili, schimbarea profundă a actualei clase politice poate avea loc.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

4 comentarii

Elena H

Acum 2 ani

Asta cu job e ce a mai tare! Pentru sanatatea limbii romane evitati englezismele.
Raspunde

Ruxandra Cibu Deaconu

Acum 2 ani

Va multumesc pentru sugestie, voi tine cont pe viitor.
Raspunde

Dan Grigore

Acum 2 ani

Cred ca deja putem spera la un nou tip de politician.Asteptam confirmarea in fapte.
Raspunde

Christian Paul

Acum 2 ani

Totusi ma astepam sa aveti mai multe idei. Cu mese calde nu avansam deloc. Puteti sa le faceti si fara sa ne spuneti. Cam putin. Situatia traficului se poate rezolva cu tunele sau poduri, nu am auzit pe nimeni sa vrea sa faca un tunel. Sau un pod. Nu am auzit de un tramvai.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus