Duminică,
28.11.2021
Cer Senin
Acum
12°C

Americanii și Parascheva

Americanii și Parascheva

Un soldat american povestește, încă șocat de ce a trăit, un moment din timpul războiului din Vietnam. Prinși în focul unei lupte ce părea că nu se mai încheie, el și un alt grup de soldați s-au refugiat, sub ploaia de gloanțe, într-o tufă. La un moment dat, pe lângă ei trec, impasibili, patru călugări. Merg liniștiți, fără frică de gloanțe, par rupți total de peisajul apocaliptic din jurul lor. Taie în două cele două linii inamice, fără niciun fel de preocupare de situația în care se află. Culmea este, povestește americanul, că atât camarazii lui, cât și vietnamezii s-au oprit. Nimeni nu a mai tras niciun glonț, iar după ce călugării au ieșit din scenă, nici nu au mai reînceput lupta. Veteranul a povestit că avea sentimentul că nu era în locul potrivit, că nu trebuia să tragă cu arma și că ceea ce făcea e total greșit. Ambele tabere s-au retras în liniile lor, fără să mai tragă un singur glonț.

Este o frântură din cartea lui Daniel Goleman, ”Inteligența emoțională”, în care descrie cât de important a devenit rolul emoțiilor în societatea actuală. Povestirea de mai sus este redată într-o discuție despre faptul că spiritul social majoritar poate fi schimbat de către o minoritate.

Povestirea descrisă de Goleman m-a dus cu gândul la rolul pe care l-a avut Biserica Ortodoxă în România, în toată nebunia asta legată de coronavirus. Permanent preocupată strict de canoanele ei, din care nu a mai ieșit de sute de ani, după mine este incapabilă să devină un actor social coerent, de bază, al societății. M-aș fi așteptat ca, în toată această perioadă, să-și îndrume enoriașii la calm și cumpătare. Să-i facă să înțeleagă perioada ciudată, dacă nu critică, în care ne aflăm, să-i îndrume spre respectarea regulilor făcute mai ales pentru cei mai firavi dintre noi.

În mijlocul grupului acela de luptători din jungla vietnameză, noi avem, în schimb, un comando de preoți care aruncă cu benzină și dau foc. În folosul cui? Se supăra Sfânta Parascheva dacă rămânea un an în raclă?

Într-o societate ai cărei membri se luptă permanent la baionetă, indiferent de motiv sau ocazie, biserica nu mai are demult rolul de calmant, de pacificator. Dimpotrivă.

Vizualizari: 5192

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Atentie La detalii

Acum 1 an

Este Sfânta Parascheva, iar la bisericâ când ai fost ultima datã ? Biserica se roagã inclusiv pentru binele tãu individule jurnalist. În constituția României Art. 29 – Libertatea conştiinţei şi lasã-mã sã fiu cu americanii tãi cu tot.
Raspunde

Te-ai pierdut în detalii

Acum 1 an

Libertatea conștiinței se manifestă și de-acasă. Ca și rugăciunea, dar pupătorii de moaște nu se împiedică în detalii!
Raspunde

Teofan Zacuscă

Acum 1 an

Libertatea constiintei se manifesta oriunde te aflii. Daca oamenii vor la biserica, in timp de pandemie.... asta e, cand ai vrut libertate, ai vrut libertate, nu ? Sau avem libertate doar sa cumparam produsele unora care ne fac reclame si sa ne uitam la filmele manipulatoare ale unora care ne invata cum sa traim si cu cine sa facem sex, pe cine sa acceptam si pe cine sa preamarim ?! Sa stam in casa si sa consumam toate astea, uitand de biserica, de cultura si de rasa noastra ?! Asta ti-e viitorul tau luminos ?
Raspunde

Stai la Zacuscă

Acum 1 an

Păi biserica ta este prima care te manipulează, îți spune cu cine ai voie să faci sex, pe cine să accepți și pe cine să preamărești. Nu le ai cu viitorul, poți să rămâi la zacuscă.
Raspunde

Teodosie Magiun

Acum 1 an

"aflii"-Atentie la detalii!Iar cu viitorul,m-ai dat gata!Alta intrebare!
Raspunde

2 Cents

Acum 1 an

"comando..." :) hai sa nu exageram, avem destui exageratori nationali in massmedia si pe internet
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

George Geo

Acum 1 an

Domule reporter... la noi ai niste preoti care dau foc la tamaie si fac apa sfintita, cum vrei sa zici tu, acolo si esti tare tare nemultumit. Dar iti amintesc ca, in America aia a ta, ai o epidemie de copii care vor sa isi schimbe sexul, iar legile date de catre fanaticii care conduc SUA, obliga medicii sa le respecte dorinta. In vest, ai musulmani care se gandesc cum sa mai arunce in aer sau sa mai dea cu masinile peste europenii peste care au venit sa traiasca. Iar cand nu au masini sau praf de pusca, ceva, atunci pun mana pe cutit si le taie gatul pe strada. Asta ai in vestul tau... ai africani care se plimba de dimineata pana seara pe strada, care sunt platiti direct din buget, ca sunt o problema sociala si nu ai voie sa vorbesti despre toate astea ca esti numit rasist si in toate felurile, marginalizat de "media lumii libere"...care lume libera ? Prefer de 1000 de ori, moastele si paraschieva, decat toate cele amintite mai sus si sunt doar cateva aspecte. Asa ca, daca nu iti convine, muta-te acolo unde crezi tu ca iti place, apoi mai vino si scrie tot articolul ala din nou, ca nu cred ca ai inteles prea multe. Dupa cum ai scris, presupun ca esti si tu vreunul din ala care isi numeste copiii Yannis, Aian sau Aria... ca si cum Ioan sau Maria nu mai sunt la moda. E trist ca am ajuns in 2020 sa n-avem habar despre ce vorbim, de fapt si sa ne laudam cu libertatea din capul nostru, in timp ce-i punem la zid pe altii ! Greu, este ?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ioan Hexa

Acum 1 an

Tocmai ieri a fost decapitat un profesor francez, de catre un musulman adus de globalisti in Franta...pentru ca o indraznit sa arate copiilor desenele cu "profetul". Asta e libertatea si lumea pe care ne-o astern globalistii, asta plus LGBT si alte asemenea .."libertati". Dar noi avem luptele noastre cu paraschieva, este ? :)

Raspunde

Toma Toma

Acum 1 an

Scurt,concis,la obiect!Multumesc,domnule Bratu!De multa vreme n-am mai citit un astfel de articol.Cred ca nu va asteptati la unanimitate de pareri,mai ales ca inteligenta nu-i punctul nostru forte!Oare esti mai patriot daca-ti botezi copilul Gheorghe?Sau Paraschiva?Da,noi nu avem extremisti care se arunca in aer sau iti taie gatul dar avem pe Teodosie!Nu-i de ajuns?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus