Marţi,
27.10.2020
Ceata
Acum
5°C

Conducerea Spitalului Județean propune desființarea unui laborator. Șefii de secții se opun: „Vrem să putem lucra pentru sibieni”

16 Octombrie 2020 10:54

Conducerea Spitalului Județean propune desființarea unui laborator. Șefii de secții se opun: „Vrem să putem lucra pentru sibieni”

Aproape toți șefii de secție din Spitalul Clinic Județean Sibiu au luptat ieri, 15 octombrie, pentru menținerea în cadrul spitalului a unui Laborator de Angiografie (foto) care urma să fie desființat. Atât medicul Gabriela Eminovici, șefa secției de cardiologie, cât și medicul Dan Sabău, șef Secție Chirurgie II au vorbit despre importanța majoră a acestui laborator pentru patologia cardiacă și pentru pacienții cardiaci. Discuțiile s-au purtat după ce medicii, șefi de secție, s-au întâlnit spontan și au intrat într-o ședință de mai multe ore cu managerii spitalului. Liliana Coldea spune că propunerea de desființare rămâne și va supusă Consiliului de Administrație săptămâna viitoare.

În cursul zilei de ieri, 15 octombrie, mai mulți medici, șefi se secție s-au întâlnit în curtea Spitalului Județean Sibiu, după ce au aflat că astăzi, 16 octombrie, Laboratorul de Angiografie urma să fie desființat prin votul consiliului de administrație. Din punctul lor de vedere, acest laborator este vital pentru cardiologia intervențională și pentru sibieni.

„Dorim menținerea si dotarea acestui laborator pentru ca sibienii cu patologie cardiacă, în special cea de maxima urgență, să poată fi finalizați în Sibiu. Nu sunt organizator de sănătate, dar conduc o secție unde oamenii vin și au nevoie de un act medical în cinci minute, că altfel poate fi fatal, ori nu se mai poate merge foarte mult în maniera aceasta în care pacientul să fie trimis la Târgu Mureș sau în centre regionale, pentru că sunt alte centre, de exemplu Piteștiul sau Suceava, care au posibilitatea să rezolve pacienții lor. Și Sibiul trebuie să aibă această posibilitate, pentru că patologia cardiacă este una de maximă urgență, nu din alt motiv, nu că suntem noi, cardiologii mai îndreptățiți să avem mai multe dotări decât alții, ci doar că trebuie rezolvat aici, pe loc, de maximă urgență. De aceea noi și colegii noștri, care ne-au susținut, pentru că și ei au realizat importanța acestui laborator, ne dorim ca acesta să fie menținut și să fie dotat. Eu cred că managerii spitalului și echipa managerială vor decide. Părerea noastră este una clară. Noi suntem practicieni cardiologi. Vrem să putem lucra pentru sibieni și pentru asta este nevoie de acel laborator. 70% din patologia cardiacă nu se rezolvă fără cardiologie invazivă, nu se finalizează. Se pune un diagnostic și pacientul este trimis în altă parte. Ca munca noastră să aibă finalitate și să putem rezolva patologia cardio-vasculară aici, avem nevoie de acest laborator și de susținere în continuare, pentru că acest laborator înseamnă accesarea de programe, înseamnă constituirea unei secții de cardiologie intervențională, înseamnă un laborator de retro fiziologie, deci toate se bazează pe existența acestui laborator. Acesta este primul pas pe care doctorul Manițiu l-a făcut. Dacă nu este dotat, nu este vina noastră. Noi lucrăm într-o instituție. Trebuie păstrat și dotat corespunzător”, spune dr. Gabriela Eminovici, șef secție cardiologie.

Medicul Dan Sabău, șeful secției de Chirurgie II a vorbit despte importața menținerii standardelor înalte ale spitalului și despre dezvoltarea și dotarea sectorului de cardiologie.

„Cât timp am fost senator și președintele Comisiei de Sănătate m-am bătut pentru înființarea centrelor pe cardiologie intervențională urmând să fie o soluție minim invaziva și care să salveze vieți. În același timp, chirurgia vasculară și cardiologia intervențională sunt obiective majore pentru întreaga populația română. Din nefericire, în zona aceasta a cardiologiei mor cei mai mulți oameni. Sibiul trebuia să aibă un centru care să rezolve problemele cardiace și mai mult care să fie dezvoltat și nu desființat. A reacționat aproape toată lumea din spital. Au fost reprezentate toate specialitățile și medicale și chirurgicale și ne-am mobilizat tocmai pentru menținerea statului performant al spitalului. În același timp au fost discuții puțin mai largi și care au dus la un lucru foarte bun și anume un dialog între conducere și secțiile din Spitalul Județean de Urgență Sibiu”, a spus medicul Dan Sabău.

Managerul spitalului dr. Liliana Coldea explică motivele pentru care laboratorul ar trebui desființat argumentând faptul că în cadrul laboratorului există un aparat angiograf care nu mai funcționează de aproximativ cinci ani și care a fost casat. Un alt motiv ar fi faptul că, în cursul anului 2021 spitalul va fi supus unei evaluări care va duce la acreditarea lui. În cazul în care o structură sau un compartiment al spitalului nu funcționează, spitalul ar putea să nu primească acreditarea.  

„Este o propunere de desființare a acestui laborator discutată în comitetul director și mai departe în consiliul de administrație. Laboratorul de angiografie este foarte important pentru spital, dar are un angiograf care este casat din toamna anului trecut și care nu mai este funcțional. Această casare a fost aprobată de un for superior, CNCAN (Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare). Laboratorul nu mai funcționează de aproximativ cinci ani de zile, pentru că angiograful, la reviziile periodice, nu era în parametri pentru a putea fi funcțional.  Acesta este primul motiv. Al doilea motiv este faptul că spitalul, în cursul anului viitor 2021, va fi supus unei evaluări din partea ANMCS (Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate), iar această evaluare presupune verificarea tuturor structurilor și compartimentelor din structura organizatorică a spitalului, iar dacă o structură sau un compartiment nu are activitate în ultimele șase luni, nu poate fi evaluat. Acest fapt atrage după sine ca și consecință lipsa de creditare a spitalului. Astfel,  noi în tot ce avem ca și structură organizatorică a spitalului trebuie să avem funcționalitate”, spune Liliana Coldea.

Din spusele managerului instituției, în momentul de față, singurul angiograf funcțional pe care spitalul îl deține este în Centru de Cercetare înființat în urma unui proiect pe fonduri europene de medicul Ioan Manițiu, dar pe acesta se fac intervenții doar pacienților cu patologie cardiacă care sunt incluși în studii și respectiv, în partea de cercetare științifică. Liliana Coldea menționează și despre existența unui program național de implantare pe stimulatoare cardiace care presupune existența unui angiograf funcțional.

„Tocmai pentru a nu pune în pericol acest program național pentru stimulatoare cardiace am solicitat la comisia de specialitate de la Ministerul Sănătății dacă putem folosi în locul acestui angiograf care este casat un aparat de radiologie mobil și am primit aprobare. Astfel, programul național de stimulatoare cardiace merge în continuare pentru că există posibilitatea de a folosi acest aparat de radiologie mobil.

Managerul spitalului spune că discuțiile pe care le-a avut cu șefii de secție în cursul zilei de ieri, au dus spre lămurirea acestor aspecte urmând ca propunerea pentru desființarea Laboratorului de angiografie să fie ridicată în ședința Consiliului de Administrație ce va avea loc în cursul săptămânii viitoare.

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

2 comentarii

Cosmin Codru

Acum 1 săptămână

Pai asa fac incompetentii....desfiinteaza si distrug, in loc sa imbunatateasca si sa construiasca ! Poate unu din ei are vreo clinica privata care are un asemenea laborator si vrea mai multi clienti ? Sau o fi luat bani de la vreo clinica privata, ca sa desfiinteze laboratorul... Azi maine desfiinteaza tot, in stilul asta si muta spitalul in curtea cimitirului, ca sunt destule paturi acolo... e mai simplu. Ar trebui data afara persoana care propune asemenea prostii.

Raspunde

Eva Ion

Acum 1 săptămână

Noua directoare a făcut ceva bun in spitalul județean de când a fost instalată cam ilegal de d-na șefă a CJ ? Ministerul Sănătății a constatat ilegală numirea acestei directoare, dar Câmpean nu a dat înapoi. Frumos debut !

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus