Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Ioana, despre trauma rezultatului pozitiv: Dincolo de teamă te îngrozește lipsa de reacție a autorităților

Ioana, despre trauma rezultatului pozitiv: Dincolo de teamă te îngrozește lipsa de reacție a autorităților

Poveștile celor diagnosticați cu virusul SARS CoV-2 curg și arată de fiecare dată un sistem medical depășit, stresat, obosit, un DSP (Direcția de Sănătate Publică) de asemenea, ajuns la limită în urma valului mare de cazuri. Sunt concluzii nu doar în urma a ceea ce povestesc cei care trec prin această experiență, ci și recunoscute de managerii instituțiilor care au declarat public că în cele două instituții lucrează oameni aproape fără întrerupere. Din păcate, în mijlocul acestor situații se află pacientul, care, de cele mai multe ori, are de suferit.

Ioana, o tânără soție și mamă povestește experiența grea prin care a trecut atunci când soțul ei a fost testat pozitiv cu SARS CoV-2, iar ea și cei doi copii, au avut simptomele caracteristice bolii.

„Primul care a început să aibă simptome a fost soțul meu care și-a pierdut mirosul, apoi am început eu să mă simt rău. Asta se întâmpla miercuri. Joi am decis să mergem să ne facem testul la o clinică privată. A mers soțul meu, pentru că eu nu puteam să cobor din mașină, așa de rău mă simțeam. Mă durea tot corpul. Ne-am autoizolat, apoi, toată familia pentru a nu pune și pe alții în pericol”, povestește Ioana.

Sâmbătă au primit rezultatele de la clinică. Pozitiv pentru Sars CoV-2. Ioana spune că soțul a sunat imediat la DSP pentru a anunța.

„Ni s-a spus să stăm liniștiți că vor reveni ei cu un  telefon”, mai spune Ioana.

Dar femeia povestește că nu i-a mai sunat nimeni.

„Marți am revenit noi cu un telefon. După ce soțul meu și-a spus numele și că este pozitiv au închis telefonul. Știu că nu vor recunoaște asta, dar au închis telefonul. Am reușit apoi, printr-o cunoștință, să facem rost de alt număr de telefon din interior și am sunat. După trei zile după ce îi anunțasem să suntem pozitivi i-am sunat tot noi. Ne-au spus să mergem la spital cu mijloace proprii de deplasare. Noi aveam toți patru simptome. Cum să plecăm din casă? Cu atât mai mult cu cât știam despre nebunia care era la spital și că ar fi trebuit să stăm ore în șir în frig”, mai povestește Ioana.

Din fericire copiii au trecut cel mai ușor peste boală. După o jumătate de zi cu febră au fost bine. Singura care a rămas cu o tuse este Ioana.

„Totul este un haos. Nimeni nu vorbește cu tine, nimeni nu-ți spune că să faci. Primele două zile au fost groaznice. Am fost panicați, nu știam cine ne va aduce alimente, ce avem de făcut, cât de grav va fi. În toate aceste zile în care noi eram pozitivi nu ne-a văzut niciun medic”, mai spune Oana.

Nici socrii femeii nu au scăpat de cutumele instituțiilor implicate în lupta împotriva COVID

Lucrurile s-au liniștit în momentul în care rudele și prietenii au reacționat și le-au fost alături, dar stresul și grijile nu s-au terminat pentru ei. La câteva zile după ce soțul Ioanei a avut primele simptome și socrii ei, care sunt în vârstă au început să se simtă rău, iar aici se leagă o altă poveste.

„Au început să se simtă rău marți (n.r. 13 octombrie) și au chemat ambulanța, care a venit destul de târziu. E drept, le-au spus de la telefon că nu au mașini și s-ar putea să dureze. Socrul meu are probleme grave de inimă. Când a ajuns ambulanța i-au sunat de jos și le-au spus să coboare, pentru că ei nu urcă până la etajul patru unde locuiesc socrii. Au coborât și i-au dus la spital unde au stat trei zile într-o coșmelie improvizată în curte, doi pe un pat”, spune Ioana.

Femeia povestește că socrul ei a uitat să-și ia medicamentele de inimă, iar la spital nu a primit niciun medicament până nu a găsit pe cineva pe care să trimită să-i aducă medicamentele și lucrurile.

„Nu le-au dat nimic, deși le-au luat tensiunea și au văzut că este mare. Au stat amândoi pe un pat și dormeau cu rândul. Soacrei mele i-au dat calmante, pentru că o durea foarte tare capul, avea migrene. Dar cel mai greu a fost că nu am putut afla nimic de ei foarte multe ore, deși am dat numeroase telefoane. Habar nu aveam ce au, în ce stare sunt. Abia cumnata mea care este plecată în Anglia a reușit să facă rost de numărul managerului de la județean și a sunat. Atunci i s-a spus că rămân în spital, pentru că sunt pozitivi. Trei zile au stat în acel spațiu improvizat și nu au putut pleca. Li s-a spus că dacă pleacă nu vor mai prinde loc în spital, atunci când se eliberează unul”, povestește Ioana.

Într-un final, socrii Ioanei au fost văzuți de medici și astăzi sunt internați în spital.

„Acum sunt în spital și totul este în regulă. Au grijă de ei și îi monitorizează foarte bine. Vreau ca oamenii să citească prin ceea ce am trecut noi și să fie pregătiți. Eu știu că este greu pentru toți, dar astfel de experiențe sunt traumatizante. Dincolo de teama pe care o simți atunci când afli că ești pozitiv, te îngrozește lipsa de reacție a autorităților și bâjbâiala lor te face să intri în panică și mai tare. Adică dacă nu ai încredere în medici, atunci în cine? Nu ajută pe nimeni haosul în care suntem”, mai spune Ioana.

Potrivit ultimului raport trimis de reprezentanții Prefecturii Sibiu, de la începutul pandemiei și până în prezent 3.587 de persoane (dintre care 3401 adulți și 186 copii) au fost diagnosticate cu noul coronavirus. 2.016 de persoane s-au vindecat, iar 152 persoane au decedat, din rândul celor confirmate pozitiv. În județul Sibiu, coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori, calculat de către Direcția de Sănătate Publică Sibiu este de 1,57.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus