Vineri,
04.12.2020
Partial Noros
Acum
10°C

De ce nu se iau măsuri, în Sibiu, la rata incidenței de 2,99: ”Au existat trimiteri în instanță...”

22 Octombrie 2020 15:55

De ce nu se iau măsuri, în Sibiu, la rata incidenței de 2,99: ”Au existat trimiteri în instanță...”

Municipiul Sibiu se află azi la o rată a incidenței cumulate de 2,99. Cu un plus de 0,01, Sibiul intră în scenariul roșu, iar purtarea măștii devine obligatorie în toate spațiile închise sau deschise, se închid teatrele și restaurantele, iar școala se face exclusiv online. Măsuri care puteau preveni creșterea numărului de cazuri, precum obligativitatea purtării măștii, nu pot fi luate decât după ce se intră în scenariul roșu, pentru că vor fi contestate în instanță.

”Așteptăm măsurile stabilite de specialiști”

Prefectul Mircea Crețu spune că instituția pe care o conduce, la fel și Comitetul pentru Situații de Urgență, e dispusă să ia măsurile solicitate de specialiști. ”Ați văzut că întotdeauna am încercat să nu luăm măsuri peste cele care sunt impuse prin legislația în vigoare, iar de obicei nu pot eu ca prefect sau Comitetul Județean să venim cu altceva decât au propus cei care sunt specialiști în domeniu. Sigur, acum, ați văzut foarte bine și cred că vedem cu toții, atunci când  mergem pe stradă că sunt unii care respectă întru totul, unii chiar mai mult și purtăm mască oriunde ne aflăm, și sunt alții care nu fac acest lucru, ba câte o dată au și o atitudine care nu se justifică. Deci, pe scurt, așteptăm măsurile stabilite de specialiști și aceste măsuri le vom lua de îndată. Sigur, suntem la 2,99, suntem foarte aproape de aceste măsuri, dacă mâine vom avea peste 3, vom lua măsurile care se impun”, a spus prefectul.

”Dacă nu respectăm toți aceste măsuri, degeaba le luăm. Cel mai bine ar fi să facem un apel la conștiința cetățenilor să respecte regulile. Hai să vedem, dacă respectăm măsurile care sunt acum, dacă nu ne va fi mai bine după o anumită perioadă” - prefectul Sibiului, Mircea Crețu

De ce să sufere și cei unde nu e coronavirus?

În județul Brașov, pe de altă parte, s-a luat decizia intrării în ”scenariul roșu” chiar dacă rata incidenței nu a depășit trei la mia de locuitori. De ce nu s-a petrecut la fel și în Sibiu? ”Ați văzut că sunt în județul nostru localități unde rata incidenței este mică sau este chiar zero. Acum, nu știu dacă ar fi normal să luăm măsuri în acele localități unde nu există nicio persoană infectată cu noul coronavirus. Și din câte se vede foarte clar, cele mai mari probleme le au județele unde există economie dezvoltată și zonele din județ unde există activitate economică și circulație mare a persoanelor, mai puțin la țară, acolo unde nu vin multe persoane din exterior. Trebuie să ne gândim și așteptăm propunerile specialiștilor să vedem dacă trebuie să luăm măsuri și asupra persoanelor sau localităților unde nu avem deocamdată probleme”, a spus Mircea Crețu.

DSP Sibiu: ”Au existat trimiteri în instanță din momentul în care măsurile nu au fost exact cu cele prevăzute în hotărârea de guvern”

Dr. Adela Morar, director executiv adjunct al DSP Sibiu, spune că a existat o atenționare din partea secretarului de stat Raed Arafat, conform căreia nu trebuie să se ia decizii, decât strict în conformitate cu prevederile legale. ”După cum am fost atenționați și în videoconferința susținută de domnul secretar de stat Raed Arafat, trebuie să fim foarte atenți la datele referitoare la incidență și atunci când se îndeplinește o anumită valoare să luăm de îndată unele măsuri. Ne-a atenționat că au existat trimiteri în instanță din momentul în care măsurile nu au fost exact cu cele prevăzute în hotărârea de guvern. Analiza incidenței se face de noi zilnic și zilnic facem această analiză și de îndată când va ajunge 3 la nivelul județului Sibiu vom comunica asta și se vor lua aceste măsuri mai drastice”, a explicat directorul adjunct al DSP Sibiu.

Vizualizari: 2332

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus