Duminică,
20.06.2021
Cer Senin
Acum
21°C

Instituțiile de cultură se pregătesc pentru al doilea val COVID. „Categoric ne afectează”

Instituțiile de cultură se pregătesc pentru al doilea val COVID. „Categoric ne afectează”

Întrucât numărul cazurilor noi de infecții cu SARS CoV-2 este într-o creștere constantă, iar tot mai multe măsuri sunt impuse de autorități, în încercarea de a limita răspândirea virusului, instituțiile de cultură nu sunt nici ele ferite de noi reguli. Teatrul pentru Copii și Tineret GONG a fost primul care a anunțat că adoptă măsuri complementare pentru a proteja vizitatorii și angajații instituției. Reporterul Turnul Sfatului a contactat alte voci importante ale mediului cultural sibian, pentru a vedea dacă măsuri asemănătoare vor fi adoptate și de restul instituțiilor.

Adrian Tibu, directorul Teatrului GONG, a anunțat încă de săptămâna trecută că, indiferent de rata de infectare comunicată pentru municipiul Sibiu, evenimentele teatrului vor putea primi doar 25% din capacitatea sălii de la etaj și 24% din capacitatea sălii de la parter. Totodată, toate biletele emise vor avea inscripționată eticheta „flexibil” pentru a permite anularea locului și relocarea acestuia pentru un alt spectacol al teatrului, o singură dată, în limita locurilor disponibile în momentul cererii, astfel încât spectatorii să se poată bucura fără griji de evenimente culturale.

Citește mai multe: Mai flexibil și mai distanțați, la Teatrul Gong!

Reprezentanții Teatrului Național Radu Stanca transmit că măsurile acestea au fost luate, treptat, încă din luna martie. De asemenea, la începutul lunii septembrie spuneau că sălile se redeschid, dar cu un număr cu mult limitat de persoane având acces înăuntru în același timp. „Toate spectacolele prezentate publicului în interior se vor juca în prezența unui număr limitat de spectatori: 80 de locuri la TNRS – Sala Mare, respectiv 100 de locuri la Fabrica de Cultură – Sala „Lulu”. Pentru siguranța tuturor, vor fi create culoare separate de acces și ieșire pentru public, iar plasarea în sală se va face cu respectarea distanțării fizice. Accesul la spectacole se va face în ora de dinaintea orei anunțate de începere a evenimentului”, a fost mesajul transmis la acea vreme, reiterat într-o discuție recentă cu reporterul Turnul Sfatului. Oficialii naționalului sibian au promis că vor transmite și o poziție oficială relevantă la momentul actual, însă până la data publicării acestui material, nu a fost transmisă redacției.

„Am decis continuarea activității artistice în condiții de maximă siguranță”

Teatrul de Balet implementează măsurile anunțate de restul instituțiilor de cultură. Asta înseamnă că și în sala în care sunt susținute reprezentațiile dansatorilor sibieni pot să primească doar 30% din capacitatea maximă disponibilă. Mai mult, spectacolele se vor desfășura fără pauză, iar amatorii de balet sunt invitați să își achiziționeze biletele online.

„Considerăm că doar respectând cu deplină responsabilitate aceste măsuri atât noi, organizatorii, cât și publicul participant vom reuși să ne bucurăm de actul cultural în condiții de siguranță”, a transmis conducerea Casei de Cultură a Municipiului Sibiu.

Filarmonica de Stat din Sibiu a anunțat de asemenea că va lua măsuri. „Am redus la 30% capacitatea sălii, întrucât deja de la 1 octombrie am început să susținem spectacole indoor, inițial la o capacitate de 50%. Publicul este îndemnat să vină la sală cu jumătate de oră înainte de spectacol, având o cale de acces spre interior și o alta spre exterior”, explică Laurențiu Străuț, purtător de cuvânt al instituției.

Vor fi organizate două evenimente în aceeași zi, unul la ora 17, celălalt la ora 19, astfel încât instituția să poată răspunde tuturor celor care vor dori să vadă un anumit spectacol. Totodată, toate evenimentele vor fi transmise și online, gratuit.

„Ne aliniem la standardul impus de noile reglementări”

Mihai Constantin, directorul Centrului Cultural Ion Besoiu, spune că instituția nu poate face altceva decât să se alăture demersurilor naționale de combatere a răspândirii virusului. Acesta mărturisește că activitatea centrului va avea de suferit, dar speră că nu pentru mult timp.

„Ne aliniem la același standard impus de noile reglementări anunțate la nivel național. Nu pot să fac altceva decât să accept și să adopt aceste măsuri. Categoric ne afectează activitatea, e normal, dar sperăm să fie o perioadă cât mai scurtă și să ne pregătim de o vreme fără COVID. Dacă e necesar, luăm o pauză, apoi reîncepem cu forțe proaspete”, a transmis directorul, pentru Turnul Sfatului.

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus