Duminică,
28.11.2021
Cer Senin
Acum
12°C

La noapte se schimbă ceasul. Ora 4:00 devine ora 3:00

La noapte se schimbă ceasul. Ora 4:00 devine ora 3:00

În noaptea de sâmbătă spre duminică, 24/25 octombrie 2020, România revine la Timpul Legal Român, ora standard a Europei de Est + 2 UTC.

În fiecare an, în ultima duminică a lunii octombrie are loc schimbarea orei, prin renunţarea la ora de vară şi revenirea la Timpul Legal Român, ora 4.00 devenind ora 3.00. Astfel, în noaptea zilei de 24 spre 25 octombrie, în România vom dormi cu o oră în plus. Ziua de 25 octombrie, care va avea 25 de ore, va fi a doua cea mai lungă zi a anului după cea din primăvară (martie), când s-a trecut la ora de vară.

Potrivit unui comunicat al CFR Călători, remis AGERPRES, schimbarea orei nu modifică mersul trenurilor în vigoare.

O directivă europeană din 2001 reglementează schimbarea orei prin trecerea la ora de vară şi invers. Toate statele europene îşi schimbă ora în ultimul weekend din martie şi ultimul weekend din octombrie. În ţările care aplică această schimbare a orei, procesul nu va fi simultan din cauza diferenţei de fus orar.

Ora oficială de vară a fost introdusă în România pentru prima dată în 1932. Până în 1939, a funcţionat în fiecare an, între prima duminică din aprilie şi prima duminică din octombrie. Între anii 1941 şi 1979 nu s-a mai folosit ora de vară, potrivit www.astro-urseanu.ro. Între 1979 şi 1996, cu câteva excepţii, ora de vară se introducea la sfârşitul lui martie până la sfârşitul lui septembrie, iar din 1997 s-a trecut la ora de vară începând cu ultima diminică din luna martie până în ultima duminică din luna octombrie.

Eurodeputaţii au votat, la 26 martie 2019, renunţarea la schimbarea orei de două ori pe an, începând cu 2021. Parlamentul European susţine astfel propunerea Comisiei de renunţare la schimbarea sezonieră a orei, însă au votat pentru amânarea intrării în vigoare pentru 2021 în loc de 2019. Potrivit principalelor prevederi ale proiectului de lege adoptat de eurodeputaţi, fiecare stat membru urmează să decidă pe ce oră va rămâne - ora standard sau ora de vară, ţările care decid să menţină permanent ora de vară urmând să efectueze ultima schimbare în acest sens în ultima duminică din martie a anului 2021, iar cele care preferă să rămână la ora standard urmând să îşi schimbe ora pentru ultima dată în ultima duminică din octombrie 2021

Vizualizari: 1244

Comentarii

3 comentarii

Lulica Birtu

Acum 1 an

Eu am schimbat ceasul, dar imi indica aceeasi ora ca inainte! Sanu fie ceasul bun?
Raspunde

Lulu May

Acum 1 an

Poti sa mai spui o data asta! Mie nu-mi mai arata vreo ora, dar astept sa-mi spuna altii cat e ora.
Raspunde

MARIA BRINDASU

Acum 1 an

Este singurul loc ,unde am avut acces sa scriu acest comentariu.De aceea imi cer scuze anticipat,daca nu este locul potrivit. Vreau sa va prezint ,pe scurt, situatia dezastruoasa a Statiei de autobuze CIBIN 2 de pe Str. Riului 20.Scriu exact adresa pentru ca aceasta statie a fost amenajata EXCLUSIV pe lungul trotuarului apartinand domeniului unde locuim.Asta de peste 10 ani, timp in care , zi de zi, peste 3000 de persoane folosesc acest punct. Nu va pot descrie mizeria ce ramane in urma acestui pelerinaj si nici modul in care ne "strecuram" in curte,unde locuim.Acum, in perioada delicata a pandemiei, este un adevarat loc de infectie.Statia se poate amenaja in lungul trotuarului,pentru o minima distantare, dar se pare ca SIBIUL este numai CENTRUL.Ar fi bine sa verificati efectiv, cateva zile,inainte de orice alta actiune.Nu stiu cine ne-a pedepsit in asemenea hal si pentru ce. Noi n-am reusit sa aflam.Multumesc ca primiti acest mesaj.O zi buna!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus